Side Jobs
Side Jobs

Juliana Fadeyev: geeft les en choreografeert musicals #SideJobs

In de serie SIDE JOBS gaat Nadine op zoek naar de leukste, gekste en meest opmerkelijke side jobs van acteurs in New York; ‘the city that never sleeps’. Deze keer JULIANA FADEYEV (40’s). Die naast regisseuse ook choreograaf en danslerares is.

Ze zijn allemaal acteur en dromen van een leven voor de camera of het toneel. Velen hebben ook een indrukwekkende lijst aan acteerklussen op hun naam staan. Maar rondkomen als acteur lijkt in een stad als New York voor de beste uit het vak zelfs onmogelijk. En daarom hebben ze allemaal een baantje erbij; een side job, survival job, day job… Of twee. Alle afleveringen vind je hier.

Sinds wanneer heb je deze ‘bijbaan’ en waarom deze baan?

‘Ik regisseer al 10 jaar en ook ben ik al een aantal jaar bezig met lesgeven. Dat gebeurde vrij organisch omdat ik qua tijd erg flexibel was en veel van theater af wist. Ik hou enorm van theater en film en van het feit dat ik mijn liefde voor het vak met andere mensen mag delen.’

Hoe combineer je acteren, audities en je werk?

‘Het combineren van de verschillende aspecten in mijn leven vind ik het moeilijkste aan dit vak. Ik heb vaak conflicten qua tijd waardoor ik sommige dingen gewoon niet kan doen. Hier probeer ik een balans in te zoeken door me op de positieve dingen te focussen. Ik ben erg gezegend dat mijn man ook in de kunstwereld zit. Hij is een danser, we kunnen vaak ook samenwerken.’

de cast van Wizard of Oz

Hoe ziet een ‘dag uit het leven…’ er voor jou uit?

‘Elke dag volg ik een dansklas waarna ik zelf les geef. Daarna focus ik me op komende shows en bespreek ik deze met mijn man. Dan duik ik de repetitieruimte in om eventuele producties voor te bereiden, mediteer ik en auditeer ik voor nieuwe projecten.’

Hoe lang acteer je al en hoe ben je het vak in gerold?

‘Ik acteer eigenlijk al van jongs af aan, zo rond mijn 4e. Zo was ik de engel in het Kerstverhaal. Ik hing aan een touw aan het plafond en mocht over het podium vliegen. Toen was ik meteen verkocht; het publiek, het applaus, spelen dat ik een engel was, alles eraan was magisch voor mij.’

Beste reactie op ‘Ik ben actrice maar ik verdien mijn geld met…’?

‘Iedereen is altijd zo enthousiast als ze horen dat ik musicals en balletshows regisseer. En omdat mijn acteurs/dansers de leeftijd van 4-18 jaar hebben krijg ik vaak te horen: ‘kunnen ik en/of mijn kind auditeren voor één van je shows?’

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Je meest interessante rollen?

‘Mijn favoriete rol was ‘Medea’ in het gelijknamige stuk en de Griekse mythologie, Medea. Ze is een complex en niet erg gelief karakter. Voor mij was het een uitdaging om het publiek haar pijn te laten voelen en haar beweegredenen voor haar doen en laten te doen begrijpen.’

Hoe ziet je ideale leven eruit en heb je daar een deadline voor?

‘In mijn ideale leven zou ik me de helft van het jaar bezig willen houden met het regisseren van kinderen in balletshows en musicals. In de andere helft van het jaar zou ik in verschillende films willen acteren. Ik hoop dit binnen 5 jaar te kunnen bewerkstelligen.’

Droomrol of -project?

‘Ik zou het geweldig vinden om een iconische vrouwelijke hoofdrol te spelen in een fantastisch script met een getalenteerde regisseur.’

Beste advies dat je ooit gekregen hebt mbt acteren?

‘Ik was vrij jong toen ik werd gecast als Cleopatra in het gelijknamige Shakespeare stuk, Cleopatra. Mijn toenmalige lerares, Stella Adler, daagde me uit om meer risico’s te nemen. Ik moest mijn verbeelding gebruiken om het karakter meer tot leven te laten komen. Grenzen opzoeken die voorbij mijn ‘comfort zone’ lagen heeft mijn acteren voor altijd veranderd.’

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt ze hoe ze haar weg probeert te vinden als poldermodelletje in girl-next-door Amerika in de serie Nadine vs NY. In de serie Side Jobs spreekt ze actrices in New York over hun bijbanen. Deze keer de bijbanen van Juliana Fadeyev. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder