Kate Winslet
Kate Winslet

Kate Winslet: gaat voor ‘ballsy’ rollen [portret]

Kate Winslet is deze week tweeënveertig geworden, verschijnt deze maand naast Idris Elba op het witte doek in The Mountain Between Us én heeft pas getekend voor een rol in de nieuwe Avatar-films, waarbij ze opnieuw zal samenwerken met James Cameron (Titanic). Daarbij is ze eind dit jaar óók nog te zien in Woody Allen’s Wonder Wheel, waarvan recentelijk de trailer verscheen.

Kate zit dus niet bepaald stil, en gelukkig maar want ik vind haar de allerbeste actrice van dit moment (naast Meryl Streep). Moeiteloos lijkt zij elke rol te kunnen spelen die ze aangeboden krijgt, van kostuumdrama’s tot aan science-fiction – ze kan het allemaal.

Meant to be

Kate Winslet is zo’n actrice die was voorbestemd voor grootse dingen. Dat ze een succesvol actrice zou worden was onvermijdelijk. Geboren in een echte acteursfamilie (ouders, grootouders én zussen zijn acteurs) kon het ook niet anders dat Kate ook ging spelen.

“It was sort of a profound thing,” zegt een jonge Kate zelf stellig in een interview uit 1995. “I didn’t consider being a hairdresser or a hostess like my friends at school. I want to act.” Vastberaden en doelgericht, net zoals de rollen die ze later in haar carrière zal spelen.

‘Fat girl’ rollen?

Kate was pas 11 toen ze haar eerste klus had, een rolletje in een reclamespotje. Gauw erna begon ze met het nemen van toneellessen. Hoewel ze niet moest verwachten dat er een carrière in zat, volgens haar toneeldocente.

Kate Winslet
Kate in Heavenly Creatures (1994)

Ze zou maar genoegen moeten nemen met de ‘fat girl’ rollen. Maar met zo’n opmerking ben je bij Kate niet aan het goede adres. Ze liet zich niet uit het veld slaan en deed op haar 17e auditie voor Heavenly Creatures (1994) van Peter Jackson. Uit honderdvijfenzeventig meisjes werd Kate gekozen voor de rol van Juliet Hulme, een rebelse tiener die een obsessieve relatie aangaat die leidt tot een moord. De film werd lovend ontvangen; een filmdebuut om van te dromen!

De aanhouder wint

Dus wat nou ‘fat girl’ rollen? Kate is een vrouw die weet wat ze wil. Als ze ergens haar zinnen op heeft gezet, dan zal ze niet stoppen voordat het haar lukt. Neem nou Sense and Sensibility (1995), haar tweede film. Regisseur Ang Lee had haar eigenlijk in gedachten voor de kleine bijrol van Lucy Steele. Maar Kate, daadkrachtig als ze is, verscheen op de auditie met de melding dat haar agent haar had gestuurd voor de rol van Marianne Dashwood, de tweede grote vrouwelijke rol. Op de auditie blies ze iedereen – waaronder Emma Thompson – omver, en zodra ze de deur uitliep wist iedereen dat Kate perfect was voor de rol. Een rol die haar haar eerste Oscarnominatie opleverde, op twintigjarige leeftijd!

Kate Winslet
Kate, Emilie François en Emma Thompson in Sense and Sensibility (1995) © Columbia Pictures

Maar ook de casting voor de iconische film Titanic (1997) ging niet zonder slag of stoot. Kate wilde wanhopig graag de rol van Rose. Ze liet dagelijks berichtjes achter voor regisseur James Cameron, stuurde hem rozen en belde hem op met de mededeling dat zij de rol moest hebben en dat hij spijt kreeg als hij dat niet zou doen. Hij had immers andere kandidaten in optie die stukken bekender waren dan Kate, zoals Gwenyth Paltrow, Uma Thurman en Winona Ryder. Naast haar talent was het deze hardnekkige vasthoudendheid die James Cameron overhaalde om haar te casten als Rose DeWitt Bukater.

Sterrenstatus

En ineens bereikte ze een wereldwijde sterrenstatus, iets waar Kate maar moeilijk aan kon wennen.

Kate Winslet

In plaats van in de grote blockbusters te spelen, wees Kate hoofdrollen in Shakespeare in Love en Anna and the King af en richtte zich meer op kleinere en onafhankelijke films buiten het hele Hollywoodcircus zoals Hideous Kinky (1998) en Holy Smoke! (1999).Een bewuste keuze, want Kate moest niks hebben van de glitter en glamour. Ze acteerde omdat het haar passie was, niet voor de premièrefeestjes en privétrailers. Dat hele filmsterrengedoe kon haar gestolen worden, ze wilde gewoon mooie rollen spelen.

Ballsy

En dat is dan weer iets wat opvallend is aan Kate’s carrière: de rollen die ze speelt. Het zijn zowat allemaal vrijgevochten vrouwen met een sterke wilskracht. Eerdergenoemde rollen zoals Juliet Hulme, Marianne Dashwood, Rose DeWitt Bukater, maar ook Clementine in Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) en Joanna in Steve Jobs (2015). Het is ook die sterke vastberadenheid van een personage dat Kate aanspreekt in een rol.

‘Ballsy,’ noemt ze het zelf. Die ‘ballsy’ rollen speelt ze ook vanuit een bepaalde verantwoordelijkheid. Ze vindt het belangrijk dat meisjes opgroeien in een wereld waarin er sterke vrouwelijke rolmodellen bestaan. Zo zegt ze in een interview uit 2016: “I want girls to grow up feeling proud of who they are, feeling empowered by strong influences from actresses in films. Anything that I can do to be a part that makes me feel very happy.”

Yes Kate, en daarmee maak je ons happy!

Foto boven Kate in Wonder Wheel.

Lees verder