Interview Kaya Scodelario
Interview Kaya Scodelario

Kaya Scodelario: de nieuwe Keira Knightley

Ze heeft de vrouwelijke hoofdrol in de nieuwe Pirates of the Caribbean-film Salazar’s Revenge, die vanaf deze week in de bioscoop draait. Kaya Scodelario is haar naam en Girls in Films Jill sprak haar in Parijs.

Overweldigend

In een overvol Disneyland Paris waar Pirates-fans hun idolen toejuichen tijdens de première, schuifelt de 25-jarige Kaya Scodelario ietwat ongemakkelijk over de rode loper. “Ik heb nog nooit zoiets groots als dit meegemaakt, ben zelfs nooit eerder in Disneyland geweest. Het is allemaal heel overweldigend, maar vooral ook een geweldige belevenis”, vertelt ze.

Kaya Scodelario bij de première van Disney’’s en Jerry Bruckheimer Films’ “Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge in het Dolby Theatre in Hollywood op 18 mei.

Uit het niets scoorde Kaya de vrouwelijke hoofdrol in de vijfde Pirates-film. Of eigenlijk is dat niet helemaal waar, want hiervoor speelde de half-Britse, half-Braziliaanse al indrukwekkende rollen in de Britse serie Skins en de films Moon en The Truth About Emanuel. Ze heeft een hoofdrol in The Maze Runner-franchise en was te zien in de Candy-video van Robbie Williams.

Kaya lijkt jong, maar ze zit inmiddels tien jaar in het vak en is zelfs al moeder van een zoontje. In de nieuwe Pirates speelt ze de briljante en goedgebekte astronoom Carina Smyth die Jack Sparrow helpt om Salazar te verslaan. Niet zo vreemd dat ze in de media al ‘de nieuwe Keira Knightley’ wordt genoemd…

1) Hoe vind je het om met Keira Knightley te worden vergeleken?

“Het is heel opwindend allemaal, ik heb grote bewondering voor Keira’s carrière. Maar ik denk niet dat mijn personage op Elizabeth Swann lijkt. Carina is ook geen piraat, maar een wetenschapper. Verder denk ik dat Keira en ik een heel andere dynamiek hebben als actrice en dat we ook andere types zijn. Ik hoop eigenlijk dat mensen zien wie ik ben en wat ik kan, en me niet continu gaan vergelijken met haar.”

2) Was je altijd al een fan van de Pirates-film?

“Absoluut, Pirates of the Caribbean was de eerste film in de bioscoop waarbij ik de fantasie echt geloofde. Mijn moeder moest me uitleggen dat het special effects waren, omdat ik zo werd meegesleept en geloofde dat het allemaal echt bestond. Ik was een jaar of twaalf toen ik ‘m zag, dus nog niet met mijn acteercarrière bezig. Maar ik dacht toen al: In zo’n film zou ik wel willen meespelen. Dat dit daadwerkelijk zou gebeuren, had ik natuurlijk nooit durven dromen. Ik heb het ook heel lang niet kunnen geloven dat ik de rol écht had.”

Kaya en Johnny Depp – foto: Peter Mountain © Disney Enterprises

3) Je speelt veel sterke vrouwen, kies je daar je rollen speciaal op uit?

“Ja, ik ga er echt naar op zoek. Ik denk dat alle rollen voor vrouwen interessant zouden moeten zijn, maar helaas is dat vaak niet het geval. Ik wil personages spelen die verschillende lagen hebben, niet perfect zijn, maar wel iets krachtigs hebben. Carina is een briljant karakter, vooral voor een Disney-film, ze is niet de prinses en ook niet de slechterik. Ze is een survivor.”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer interviews met acteurs en makers in je timeline.

4) Hoe was het om met Johnny Depp te spelen?

“Fantastisch natuurlijk, niet alleen met Johnny, maar ook met de andere ervaren acteurs zoals Javier Bardem en Geoffrey Rush. Ze hebben zulke fantastische carrières en zijn nog steeds zo gepassioneerd over wat ze doen, ik kon daar echt veel van leren. De eerste dag op de set met Johnny Depp was bizar, maar je merkt al snel dat hij ook maar gewoon een mens. Ik was eigenlijk het meest onder de indruk van Jack Sparrow. Jack is zo’n iconisch personage uit mijn jeugd, heel gek dat hij dan ineens tegenover je staat.”

5) Jouw carrière is een mooie mix van blockbusters en independent films. Vind je dat belangrijk?

“Ik vind dat heel belangrijk, mijn favoriete films zijn allemaal arthouse films en mijn favoriete regisseurs zijn gekke types die de meeste mensen niet kennen.

Kaya Scodelario en haar man acteur Benjamin Walker bij de première in Hollywood

Ik hou ervan om verhalen te vertellen die een beetje vreemd zijn en waar mensen zich oncomfortabel bij voelen. Een grote franchise-film is cool om te doen, omdat ze enorme budgets hebben, ik veel ervaring kan opdoen en veel mensen het gaan zien. Maar ik wil wel die balans hebben.”

6) Waar droom je van?

“Ik wil een gelukkig leven met mijn kind, mijn man en mijn vrienden. En dat ik nog veel meer mag reizen en nieuwe mensen van verschillende culturen mag ontmoeten. Ik zou heel graag een film opnemen in Brazilië, waar mijn moeder vandaan komt. Ik wil zelf produceren en creëren, samenwerken met jonge, talentvolle schrijvers en regisseurs. Er loopt zo veel talent rond dat we nog niet gezien hebben, hopelijk kan ik voor hen ook deuren openen.”

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge is vanaf 26 mei te zien in de bioscoop. De trailer bekijk je hier

Afbeelding boven artikel: Kaya Scodelario en Brenton Thwaites in Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (2017) © Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Lees verder