Kijk de films met de meeste Oscarnominaties

Op 26 februari worden de Oscars uitgereikt. Wij maakten een selectie van Oscargenomineerde films die je nu alvast kunt zien. Zodat jij zelf kunt beoordelen of je het eens bent met de Oscarnominaties én straks met de prijswinnaars. Kijk even op www.biosagenda.nl waar en hoe laat de films precies draaien.

La La Land, veertien nominaties 

Met 14 Oscarnominaties – net als Titanic (1997) toentertijd – en het record aan Golden Globes staat deze parel bovenaan het lijstje van must see’s! De recensenten zijn laaiend enthousiast en wij ook. Maar er gaan ook stemmen op die het iets teveel musical vinden. Hoe denk jij erover?

Het verhaal van La La Land volgt Mia (Emma Stone) die in LA haar droom achterna gaat, namelijk actrice worden. Hier ontmoet ze Sebastian (Ryan Gosling). Sebastian is een gedreven jazz-pianist. Het verhaal van Mia komt erg overeen met het leventje van Emma Stone zelf. Dit is wat Emma op haar 15e jaar ook deed. En dichterbij huis doet Nadine van Asbeck dat ook. Haar verhalen volg je hier.

Moonlight, acht nominaties

Moonlight draait om Chiron en zijn leven in Miami. Hij groeit op in een slechte thuissituatie. Zijn moeder is namelijk verslaafd aan cocaïne. De enige die wat richting geeft in zijn leven is drugdealer Juan. Naast dat hij worstelt met zijn afkomst, worstelt hij ook met zijn seksuele geaardheid.

De setting en locatie is gebaseerd op regisseur Barry Jenkins’ eigen jeugd. Hij leefde in een prachtige wijk in Miami, groen gras en prachtige zonsondergangen. Toch gebeurde er in die wijk een aantal donkere dingen. Hij noemt het “a beautiful struggle“.

Arrival, acht nominaties

Als twaalf mysterieuze ruimteschepen de kop opsteken rondom de wereld krijgt taalkundig professor Louise Banken de taak om de taal te ontcijferen van deze buitenaardse bezoekers.

Regisseur Denis Villeneuve en scenarist Eric Heisserer creëerden een volledig functionerende, visuele, vreemde taal. Heisserer, Vermette en hun teams slaagden erin om een “logogram bijbel” te maken. Uit deze bijbel van meer dan honderd “logograms” werden er eenenzeventig daadwerkelijk in de film opgenomen.

Heb je al een favoriet? Laat het ons weten op Facebook of Instagram!

Manchester by the Sea, zes nominaties

In deze film wordt het al niet zo gezellige leven van Lee (Casey Affleck) op zijn kop gezet door het overlijden van zijn oudere broer Joe (Kyle Chandler). Hierdoor krijgt hij de voogdij over zijn neefje, maar als Lee terugkomt in zijn geboorteplaats wordt hij geconfronteerd met vervelende gebeurtenis uit zijn verleden. Tip van Sifra: kijk deze film niet als je je een beetje down voelt.

De begrafenisondernemer op de begrafenis van Joe Chandler is in het echte leven trouwens ook begrafenisondernemer. Naast een real-life begrafenisondernemer speelt regisseur Kenneth Lonergan ook een kleine figurantenrol. Deze cameo, en vele andere, vind je hier.

Lion, zes nominaties

Een vijfjarige Indiase jongen, genaamd Saroo, verdwaalt in de straten van Calcutta als hij met zijn broer op stap is en komt terecht in een trein die hem duizenden kilometers van huis af brengt. Hij overleeft vele obstakels en wordt uiteindelijk geadopteerd door een Australisch stel. 25 jaar later gaat hij terug naar waar hij vandaan kwam om zijn verloren familie te zoeken.

Lion is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Saroo Brierly en zijn adoptiemoeder Sue Brierly. Hun verhaal werd al eerder verteld in het populaire Amerikaanse nieuws-programma 60 minutes. In die aflevering ontmoette adoptiemoeder Sue Brierly, Saroo’s biologische moeder. Regisseur Garth Davis was hierbij en filmde deze ontmoeting. Stukjes van deze tapes worden verwerkt in de film.

Jackie (vanaf 16/02), drie nominaties

Na de moord op President J.F. Kennedy vecht First Lady Jaqueline Kennedy haar weg door de verdriet en rouw om haar geloof terug te vinden, haar kinderen te troosten en de historische erfenis te bevatten die haar man achterliet.

In het “Oscar Actress Roundtable“-interview waar Natalie Portman de tafel deelt met Amy Adams, Emma Stone, Naomi Harris en andere Oscargenomineerde actrices, vertelt Natalie over haar rol. Toen zij en regisseur Pablo Larraín onderzoek gingen doen naar Jackie Kennedy, kwamen ze erachter dat Jackie alles wist over wie het kantoor van haar man binnenliep. Ze was niet bij de afspraken zelf, maar had een enorme la in haar hoofd vol met kennis over ie-de-reen die daar de deur door ging.

bonus: Florence Foster Jenkins, twee nominaties

Ons interview met Meryl Streep bevestigde het beeld dat we van deze fenomenale actrice hadden. In deze film is ze wederom ge-wel-dig. Een New Yorkse erfgename ziet haar droom in duigen vallen, als zij door een ongeluk geen concertpianist kan worden en in Carnegie Hall spelen.. Toch vindt zij een andere ambitie om tóch in Carnegie Hall te spelen. Ze besluit dat ze graag operazangeres wilt worden. Er is alleen één klein probleempje; ze kan niet zingen..

Gebaseerd op het verhaal van de legendarische Florence Foster Jenkins, herself. Het lijkt een bizar verhaal, maar dit is waargebeurd. Florence Foster Jenkins kijk je on demand.

Foto boven artikel: Arrival foto: Paramount Pictures – © 2016 PARAMOUNT PICTURES.

Lees verder