Kijk de short Saoirse van Marion Bergin #shortbreak

Saoirse, een Ierse meisjesnaam die ook ‘vrijheid’ betekent, is niet alleen een portret van de middeklasse in Dublin, maar ook een ode aan een generatie mannen die een cultureel erfgoed in stand proberen te houden.

BEKIJK DE FILM HIER

Saoirse

Regisseur Marion volgt met haar korte film een groep jongens die voor de paarden in Dublin zorgen, maar waar de paarden misschien nog wel meer voor de Dubliners zorgen. Een gedicht over oude tradities en het verzet tegen de nieuwe generatie babyboomers. Met filmische beelden, authentiek Ierse ‘folksongs’ en een hoog Peaky Blinders gehalte is Saoirse een ontzettend fijne short met een boeiend verhaal over eigenlijk niets anders dan… liefde.

Marion Bergin

Na 15 jaar in Londen te hebben gewoond en een succesvolle carriere in de mode industrie, keerde regisseur Marion Bergin terug naar haar geboorteplaats Dublin, om haar eerste korte documentaire te maken. Wat ze in de mode miste hoopt ze in haar films te kunnen verweven, intrigerende verhalen met boeiende onderwerpen. Ze houdt het onderwerp dicht bij zichzelf en stort zich volledig in het onderzoek en de achtergrond: “Omdat ik een vrouw ben die een verhaal over mannen wilde vertellen, was het voor mij  belangrijk de juiste mensen te vinden. Mannen die ook een zachte kant hebben, vriendelijk zijn en niet alleen maar het stereotype van agressiviteit en hardheid uitstralen. Ik ben langs woonwagens gegaan, naar paardenveilingen en door dorpen getrokken, in de hoop de juiste hoofdpersonen te vinden. En omdat ik me ook kwetsbaar en open opstelde, heb ik deze bijzondere karakters weten te vinden. Ik wilde deze mannen in de spotlight zetten en ze laten zien hoe ik ze zie: normale mensen met een warm hart en dezelfde zorgen en hoop voor de toekomst als de rest van ons…”

Over #ShortBreak

Omdat bijna elke gevierde filmmaker ooit begonnen is met een waarschijnlijk even gevierde korte film. Omdat er enorm veel mooie, indrukwekkende, spannende, fijne korte films zijn die veel te weinig aandacht krijgen. En omdat het een fijn stukje vermaak voor tussendoor is, kiest Nadine van Asbeck elke week een mooie ‘short’ voor in je ‘break’. Of gewoon voor wanneer je zin hebt in een korte film. Maar niet het wereldwijde web al wil struinen op zoek naar die absolute must-see…

Lees verder