Kijktips met Oscarwinnaressen

Dit weekend worden de Oscars uitgereikt en maandag weten we welke getalenteerde dame zich beste actrice van het filmjaar 2016 mag noemen. In dit artikel blikken we terug op de laatste vijf winnaressen voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol #Girlpower. Alle rollen kun je on demand bekijken. Stuk voor stuk mooie films voor een avondje bankhangen met een wijntje en een kaasje.

2015 – Brie Larson Room

Leuk weetje: Room was pas de tweede (!!) hoofdrol die Brie speelde in haar carrière. 

Room vertelt het bijzondere verhaal van Jack, een energiek jochie van vijf dat liefhebbend wordt opgevoed door zijn ‘Ma’. Net als elke goede moeder probeert Ma haar zoon op een normale manier, veilig groot te brengen. Maar hun leven is allesbehalve normaal: ze zitten opgesloten in een kamer van 3 bij 3 meter, zonder ramen, die door Ma eufemistisch ‘Kamer’ wordt genoemd. Ze heeft hier een eigen wereld gecreëerd voor Jack, en stelt alles in het werk om hem zelfs in deze verraderlijke omgeving een volwaardige opvoeding te geven. Maar als Jack steeds nieuwsgieriger wordt naar zijn situatie en Ma eraan onderdoor dreigt te gaan, verzinnen ze een plan om te ontsnappen. Uiteindelijk krijgen ze te maken met wat wellicht nog het meest beangstigende voor ze is: de echte wereld.

Deze film kan je bekijken o.a via KPN On Demand, Pathé  Thuis, Videoland en Ziggo on Demand.

2014 –  Julianne MooreStill Alice

Julianne Moore zei in haar speech dat ze had gelezen dat je levensverwachting vijf jaar langer wordt na het winnen van een Oscar. Als het waar blijkt te zijn wilde ze de Academy graag bedanken aangezien haar man jonger is. 

Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld. Ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan.

Deze film is te bekijken o.a via Pathé Thuis.

2013 – Cate Blanchett Blue Jasmine

Cate complimenteerde al haar mede genomineerden met mooie woorden om uiteindelijk tegen Julia Roberts te zeggen: ‘Julia, #suckit. You know what I mean’. 

Jetset socialite Jasmine, de door champagne en antidepressiva benevelde vrouw van de rijke zakenman Hal heeft in haar New Yorkse optrekje alles wat haar hart begeert. Wanneer er aan het licht komt dat Hal er diverse duistere zaken op na houdt, ontstaat er een groot schandaal rondom het echtpaar en raken zij in een klap al hun luxe en aanzien kwijt. Jasmine wordt gedwongen tot een teruggetrokken bestaan in San Francisco bij haar nuchtere, bescheiden zus Ginger. Zij tracht Jasmines zelfbeeld wat bij te stellen door haar te stimuleren zelfstandig op zoek te gaan naar persoonlijk geluk en succes.

Deze film is te bekijken o.a. via Netflix, Pathé Thuis en Ziggo On Demand.

Volg voor meer tips Girls in Film ook op Facebook en Instagram.

2012 – Jennifer LawrenceSilver Linings Playbook

Toen ze het podium opliep om haar Oscar in ontvangst te  nemen, viel ze. Na afloop werd haar gevraagd wat er op dat moment door haar heen ging. Ze vertelde lachend: ‘Een woord wat ik nu niet mag zeggen. Maar het begint met een F…’ 

Pat Peoples is een man die alles van de zonnige kant bekijkt. Nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen is en hij zijn vrouw verloren heeft aan een andere man, is hij ervan overtuigd dat hij haar weer voor zich kan winnen en zijn leven weer op de rails kan krijgen. Pat verhuist terug naar zijn ouders en wijdt zich geheel aan de opgave om de man te worden die zijn vrouw altijd had gewild. Maar dan ontmoet hij Tiffany, een mooie vrouw wiens leven ook anders is gelopen dan ze dacht.

Deze film is te bekijken o.a. via Ziggo on Demand.

2011 – Meryl Streep The Iron Lady

Toen Meryl hoorde dat ze deze Oscar had gewonnen zei ze: “Ik kon gewoon horen dat heel Amerika dacht: ‘Oh, nee. Niet zij weer.’ Maar ja, WHATEVER!”

Deze film vertelt het verhaal achter Margaret Thatcher. Ze wist zich door de obstakels van geslacht en klasse heen te slaan om zo gehoord te worden als vrouw in een door mannen gedomineerde politieke wereld. Een verhaal over macht en de prijs die daarvoor moet worden betaald. Tevens biedt het een portret van van een bijzondere en complexe dame.

Deze film is te bekijken o.a. via Ziggo On Demand.

Afbeelding boven artikel: Brie Larson and Jacob Tremblay in Room (2015) @ Photo by George Kraychyk

Lees verder