Kleine IJstijd
Kleine IJstijd

Kleine IJstijd: scherp gespeelde acteursfilm vol nostalgie #GiFkijkt

Vanaf 19 oktober is Kleine IJstijd te zien in de bioscoop, de nieuwe film van Paula van der Oest, geproduceerd door NL Film. Kleine IJstijd ging een paar weken geleden in première op het Parool Film Fest, als slotfilm van het festival.

The Big Chill

Na de wat zwaardere films zoals Tonio (2016) en Lucia de B. (2014) vond Paula van der Oest het tijd voor wat anders en had ze weer zin om zelf te schrijven. Samen met Rifka Lodeizen werkte ze het scenario uit voor Kleine IJstijd, gebaseerd op de Amerikaanse film The Big Chill (1983). Een film over vriendschap, verlies en rommelen in de liefde.

Verhaal

In Kleine IJstijd komt een groep ex-bandleden, inmiddels vijftigers, na een lange tijd weer bijeen om de as van zanger Kas uit te strooien. “Waar is ie eigenlijk?” “Op het aanrecht.”

Een chaotische en gezellige reünie overgoten met drank – tenminste, dat was de bedoeling. Totdat een van de bandleden op de proppen komt met een veel jongere en eigenzinnige vriendin Delphina, een leuke rol van Hannah Hoekstra. Zelf zingt ze ook. Maar: “Ik kan altijd terug naar de thuiszorg. Dat is dan weer handig van die vergrijzing.”

Kleine IJstijd
Hannah Hoekstra (Delphina) en Steef Cuijpers (Lo) in Kleine IJstijd. Foto: Pief Weyman

De komst van Delphina zorgt voor een hoop opschudding en de dynamiek binnen de groep wordt flink verstoord. Oud zeer komt naar boven en vriendschappen worden op de proef gesteld. Niet voor iedereen is het leven geworden wat ze ervan hadden verwacht. De bandleden worstelen met zichzelf “Ik maak er zo’n fucking klotezooi van!” en met elkaar “Wat is iedereen saai geworden zeg!”.

Het thema ‘forever young’ lijkt goed te passen in dit verhaal, net als het verlangen naar vroeger en het blijven hangen in nostalgie. Herinneringen die worden opgerakeld blijken door iedereen anders te zijn beleefd, waarna de geschiedenis zich herschrijft.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Guerilla-film

Kleine IJstijd is een echte acteursfilm, waar het spel op nummer één staat en de rest volgt. De film is in tien (!) dagen gedraaid, op een zogenoemde ‘guerilla-manier’ van filmen. Deze manier van filmen gebruikte Paula van der Oest eerder in de film Tiramisu (2008). Het vergt hard werken, maar dankzij het vertrouwde team verliep de draaiperiode gesmeerd.

Deze ‘guerilla-stijl’ is een techniek die deze film perfect past. Het is net alsof je binnenkijkt bij een bij elkaar geraapt zooitje vrienden, die uiteindelijk totaal van elkaar verschillen maar toch ook veel gemeen hebben. “We horen toch ook bij elkaar. We zijn dan wel een zooitje, maar we blijven wel altijd.”

Kleine IJstijd
Manoushka Zeegelaar Breeveld (Alisha), Monic Hendrickx (Marije) en Ariane Schluter (Valerie) in Kleine IJstijd. Foto: Pief Weyman

Sterrencast

De sterrencast doet waar hij goed in is. Spelen. Elk blikje, elke intonatie, elk trekje in het gezicht klopt. Monic Hendrickx, Ariane Schluter, Cees Geel, Anniek Pfeifer, Hannah Hoekstra, Johan Heldenbergh, Steef Cuijpers, Thijs Boermans, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Bas Keijzer.

Stuk voor stuk zetten ze herkenbare en oprechte personages neer. Van de chaotische groupie (Ariane Schluter) die het liefst nog elke dag de bloemetjes buiten zet “Jezus, we kunnen toch gewoon even seks hebben?!”. Tot aan haar zoon (en in het echte leven de zoon van regisseuse Paula van der Oest) die op een avond treffend roept: “Iedereen doet maar wat! En dan zijn jullie al zo oud!”. Die zin vat het verhaal mooi samen.

Kleine IJstijd
Ariane Schluter (Valerie) en Monic Hendrickx (Marije) in Kleine IJstijd. Foto: Pief Weyman

Must-see

De scherpe dialogen en het uitvergrote drama zorgen voor komische momenten, waar ik hartelijk hardop om heb gelachen. Kleine IJstijd is een mooie film vol herkenbare figuren en situaties, omlijst door een soundtrack van Nederlandse muziek uit de jaren negentig.

Ook de Volkskrant is enthousiast en noemt Kleine IJstijd een zachtmoedige, lieve film (****), met name door de ontspannen acterende cast. Een must-see! Vanaf 19 oktober in de bioscoop.

Foto boven artikel: Pief Weyman

Lees verder