Huisvrouwen Bestaan Niet
Huisvrouwen Bestaan Niet

Komisch gouden trio in Huisvrouwen Bestaan Niet #GiFkijkt

Het is een komisch gouden trio: Loes Luca, Jelka van Houten en Eva van de Wijdeven. In Huisvrouwen Bestaan Niet, geregisseerd door Aniëlle Webster, spelen ze moeder en dochters die worden geconfronteerd met de manier waarop ze hun leven én huishouden leiden.

De moeder

Loes Luca speelt Loes, een sixtysomething hippie, gekleed in flamboyante gewaden met een bohemienne-levensstijl. Een vrije vrouw die dacht dat ‘zelfstandigheid’ het hoogst haalbare was voor de vrouw, en voornamelijk met willekeurige mannen in bed lag terwijl oma de kinderen koekjes leerde bakken. Dat gaf haar dochters in hun jeugd veel vrijheid, maar ook weinig structuur.

De schoolpleinmoeder

Marjolein (Jelka van Houten) is de oudste dochter. Ze heeft een druk chaotisch gezin en werkt als journaliste bij de krant. Zij is een moeder ‘met een echte baan’, zoals ze het triomfantelijk tegen haar zoontje zegt, wanneer ze weer eens niet bij een schoolfestiviteit kan zijn. Maar dit alles valt in duigen wanneer ze van de een op andere dag wordt ontslagen. Ineens krijgt ze de rol van huisvrouw slash schoolpleinmoeder toebedeeld. Een nieuwe wereld vol app-groepjes voor de zwemles én vervoer naar zwemles, luizenmoeders en schoolpleinhiërarchie.

Artikel gaat verder onder foto

Huisvrouwen Bestaan Niet

De bijna moeder

Haar zusje is Gijsje (Eva van de Wijdeven): een ambitieuze controlfreak met smetvrees. Gijsje timmert hard aan de weg bij het reclamebureau waar ze werkt, en wilt daarnaast niets liever dan zwanger worden. Zij en vriend Jasper (Kay Greidanus) proberen het al ruim een jaar maar nog zonder succes – zelfs met behulp van de ovulatie-app. Terwijl Jasper de boel nog een beetje romantisch probeert te houden, laat Gijsje weinig aan spontaniteit over. Alles moet volgens regels en afspraken. Want Gijsje wilt vooral gewoon dat alles ‘normaal is’. Maar wat is normaal?

‘Huisvrouw anno nu’

Wanneer het ouderlijk familiehuis dreigt te moeten worden verkocht doordat Loes zich in de nesten heeft gewerkt met hypotheken, schulden en blauwe enveloppen lijkt er maar een mogelijke redding te zijn. Gijsje moet een klant zien binnen te halen waardoor ze partner van het reclamebureau wordt én een flinke bonus krijgt. Maar daarvoor moet ze zich wel verdiepen in de ‘huisvrouw anno nu’ én samenwerken met haar seksistische collega Dominique (Jim Bakkum) – een rol die ik trouwens nogal gekkig en wringend aan vond voelen in deze tijd.

Artikel gaat verder onder foto

Huisvrouwen Bestaan Niet

Makers

De film is gebaseerd op het theaterstuk De Huisvrouwmonologen en bewerkt door debuterend scenarioschrijver Richard Kemper (Veldhuis en Kemper) en geproduceerd door REP Film van Rick Engelkes. Het is de eerste speelfilm die Rick Engelkes produceert, en de tweede speelfilm die Aniëlle van Webster regisseert. Voordat ze debuteerde met de film Mees Kees Langs de Lijn regisseerde ze veel voor televisie waaronder Celblok H, Dokter Tinus en Kasper en de Kerstengelen. Voor laatstgenoemde ontving Aniëlle dit jaar een International Emmy Kids Award!

Leading ladies

Dat de drie hoofdrolspeelsters het goed met elkaar kunnen vinden, is duidelijk te zien in de film. De leading ladies hebben een chemie die van het doek spat. En dat is nog niet zo makkelijk te vinden. “Het is als een boeket bloemen die je samenstelt,” zo omschrijft Rick Engelkes het castingproces. Maar zodra de drie samen voor de camera werden gezet was het helder: deze drie vrouwen zijn familie.

En dat ze niet konden wachten om samen te werken was ook een groot voordeel. Zo vertelde Eva ons: “Loes en ik wilden al heel lang samenwerken. En met Jelka was het ook meteen dikke mik.” Loes gaf toe in een uitzending van Jinek dat ze direct ja zei op de rol toen ze wist dat Jelka en Eva haar dochters gingen spelen, “terwijl ik het script toen nog niet eens had gelezen!”

Slordig maar komisch

Hoewel de film soms wat slordig van de hak op de tak gaat, is Huisvrouwen Bestaan Niet is een grappige film die alle aspecten in het huishouden laat zien. Kinderen, carrière maken en een huishouden runnen, iedere vrouw zal wel iets kunnen herkennen in deze film. Het zorgt voor een hoop hardop-lachen-momenten, en vooral Jelka van Houten excelleert in haar komische timing.

Bijrollen worden gespeeld door Kay Greidanus, Jim Bakkum, Waldemar Torenstra, Leo Alkemade en Victoria Koblenko. Een leuke film om te zien met vriendinnen! Of je moeder en zus natuurlijk.

Huisvrouwen Bestaan Niet is vanaf 21 december in de Nederlandse bioscopen te zien.

Fotocredits: Independent Films

Lees verder