films en series over het koninklijk huis
films en series over het koninklijk huis

Het Koninklijk Huis on demand

Koning Willem-Alexander viert vandaag zijn 50e verjaardag. Zijn moeder Prinses Beatrix werd dit jaar 79 jaar en was 33 jaar Koningin der Nederlanden. Wat zij allemaal heeft meegemaakt in die kleine tachtig jaar is, op zijn zachtst gezegd, indrukwekkend. Het leven van een prinses en koningin biedt daarom genoeg inspiratie voor verhalen op beeld. Zowel de positieve als negatieve kanten van het koninklijke bestaan zijn vastgelegd in films, series en docu’s. We hebben de beste films en series over het Koninklijk Huis op een rijtje gezet. Op historische volgorde.

1- De Troon (2010) 

De Troon is een meeslepende en dynamische zesdelige dramaserie over de geschiedenis van de eerste drie Nederlandse koningen: Willem I, II en III. Het kostuumdrama dat de hele 19e eeuw beslaat, gaat over de heroïek van onze eerste koningen. Zij wisten ons kleine land te midden van grootmachten als Napoleons Frankrijk, Engeland en het oppermachtige Rusland, naar onafhankelijke gronden te loodsen.

Je bekijkt De Troon op Videoland.

2 – Wilhelmina (2001)

Op 6 september 1898 werd de 18-jarige Wilhelmina Helena Pauline Maria ingehuldigd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. De vierdelige dramaserie Wilhelmina vertelt het verhaal van deze grillige vorstin. Ze is ongenuanceerd, ongeduldig en eigenwijs, maar ook strijdvaardig en betrokken. Haar dominante karakter brengt haar met regelmaat in conflict met de regering.

Bekijk deze serie op NPO.nl

3 – Juliana, prinses van Oranje (2006)

Deze serie belicht Juliana in de periode van haar 18de tot 28ste levensjaar op een zeer authentieke wijze. De kijker krijgt de mogelijkheid om zich in te leven in een jonge prinses – zeer beschermd opgevoed, gewoonweg naïef eigenlijk – die staat voor een grootse opdracht. Vanaf het moment dat ze volwassen wordt, moet zij haar best doen om te accepteren dat ze bijzonder is. Wij wensen misschien een uniek bestaan, zij wilde liever net als iedereen zijn.

Juliana is te zien op EO.nl.

4 – Juliana, koningin van Oranje (2009) 

Na het schitterende eerste deel van de reeks over het leven van Juliana, vertelt het tweede deel over de turbulente periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, het huwelijk met Bernhard, de troonopvolging en de geruchtmakende Greet Hofmans affaire.

Ook deze serie is te zien op EO.nl.

Volg Girls in Film op Facebook. Dan verschijnen de beste kijktips in je timeline.

5 – Den Uyl en de Affaire Lockheed (2010)

Deze driedelige VARA-dramaserie vertelt het verhaal van de spraakmakende Lockheed-affaire vanuit het perspectief van premier Joop den Uyl. De reeks is gebaseerd op de ontwikkelingen rondom de affaire Lockheed, die ontstond in 1976 toen bleek dat prins Bernhard steekpenningen had aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed.

Je bekijkt deze serie via NPO.nl.

6 – Majesteit (2010)

Majesteit is een Nederlandse film uit 2010 geregisseerd door Peter de Baan met in de hoofdrollen Carine Crutzen, Gijs Naber en Hadewych Minis. Het verhaal volgt Beatrix nadat zij in 2003, enkele dagen overleg heeft gepleegd over de tekst voor de troonrede met minister-president Balkenende. Als Balkenende op de dag van de troonrede komt aanzetten met een wijziging over de hulp die Nederland verleent aan het – door Beatrix en overleden prins Claus – geliefde Afrika. Beatrix weigert. Via flashbacks worden verschillende opzienbarende situaties aan het licht gebracht.

Deze serie is te zien op NPO.nl.

7 – De Prins en het meisje (2007) 

De Prins en het Meisje, een tweedelige serie, gaat terug naar juni 2003. Het onderzoek naar Mabel en haar vriendschappen met mannen als de crimineel Klaas Bruinsma en Mohammed Sacirbey, een Bosnische politicus die in Amerika gevangen zit op verdenking van het vergokken van ontwikkelingsgeld. In die periode heeft minister-president Balkenende een viertal gesprekken met Friso en Mabel en wordt de druk op het paar om de waarheid te vertellen steeds groter. Tot ze ten slotte zelf niet meer goed weten wat de waarheid is en ze van de ene onzekerheid in de andere terechtkomen.

Deze serie kijk je op NPO.nl.

6917

Foto boven artikel: Majesteit (2010)

Lees verder