Lara aerts meisjesjongensmix
Lara aerts meisjesjongensmix

Lara Aerts: over Meisjesjongensmix en uitkomen voor wie je bent #interview

Via De Ontmoeting – een platform voor beginnende filmmakers – werkt Lara Aerts aan de korte documentaire Meisjesjongensmix. Een film over intersekse kind Wen Long van 9 jaar die zij al ruim 2 jaar volgt. Wij spraken Lara.

Waar gaat Meisjesjongensmix over?

Lara

De korte documentaire Meisjesjongensmix gaat over Wen Long, een bijna negenjarig interseksekind. Haar lichaam voldoet niet aan het beeld dat we hebben van man of vrouw, bij haar geboorte was niet te zien of ze jongen of meisje was. Veel van deze kinderen worden al op jonge leeftijd geopereerd om ze meer jongen of meisje te ‘maken’.

Bij Wen Long is dit niet gebeurd. Haar ouders laten de keus aan haarzelf. Daar is ze erg blij mee, want, zegt ze: ‘Anders hadden ze misschien een jongetje van me gemaakt!’. Maar makkelijk is het niet. Want, als je intersekse bent, waar hoor je dan bij? Bij de jongens of bij de meisjes?

Waarom wil je deze film maken?

Het lijkt mij heel interessant en belangrijk om de wereld – die wij indelen in mannen en vrouwen – eens te bekijken door de ogen van een kind dat fysiek gezien niet in een van die hokjes past. Daarbij heeft Wen Long een grote wens, namelijk dat ‘de hele wereld weet wat intersekse is’. Zodat zij het nooit meer hoeft uit te leggen. Ze merkt namelijk dat mensen vaak verbaasd reageren als ze het vertelt, of het zelfs niet geloven. Dat vindt ze vervelend. Ze zou willen dat intersekse net zo bekend was als homo en lesbi.

Ik wil me inzetten om Wen Longs wens in vervulling te laten gaan. Voor Wen Long zelf maar ook voor andere interseksemensen (jong en oud) die nog vaak last hebben van het taboe dat rust op seksediversiteit. Maar ook voor niet-interseksemensen is deze film de moeite waard. Het onderliggende thema is namelijk: uitkomen voor wie je bent en daar acceptatie voor vinden. En willen we dat niet allemaal?

Wat ga je doen als de film af is?

Dan wil ik hem op zoveel mogelijk plekken laten zien. Hij komt sowieso op Videoland. Liefst ook in filmhuizen en bioscopen, op filmfestivals in binnen- en buitenland. Maar ook op scholen, opleidingen, universiteiten, tijdens lezingen en op conferenties. Het liefst ook buiten Nederland.

Wat is je grootste droom?

Een rechtvaardige wereld.

OOK INTERESSANT: SARAH OFFRINGA SCHREEF MEE ARES, DE EERSTE NETFLIX ORIGINAL

Welke film had je graag zelf willen maken?

Daar heb ik nog nooit over nagedacht! Ik kijk alleen vooruit:), namelijk naar de films die ik nog wil maken. Ik hoop Wen Long na deze korte documentaire langere tijd te kunnen volgen. Hoe gaat zij zich ontwikkelen binnen onze maatschappij die zo strak in mannen en vrouwen is ingedeeld?

Ik zou het heel bijzonder vinden om ‘erbij’ te zijn als ze de puberteit bereikt, verliefd wordt, misschien keuzes gaat – of zal moeten – maken over haar veranderde lichaam. Bijzonder en interessant vind ik daarbij de steun en begeleiding van haar ouders. Ik kan me zo voorstellen dat je als ouder van een intersekse baby denkt: laat ik maar een keus maken, straks wordt mijn kind nog gepest of buitengesloten!

Wen Longs ouders hebben haar recht op zelfbeschikking gerespecteerd en geloven in het bijbrengen van zelfliefde: ze is goed zoals ze is. Samen met haar gaan ze de lastige dilemma’s aan die erbij komen kijken als je zelf beslist wie je wil zijn en hoe je je aan de wereld wenst te presenteren. Wat een taak! Ik denk dat we ervan kunnen leren. Maar vooral lijkt met me leuk om Wen Long nog langer te volgen omdat ze zo’n grappig, innemend, superslim en bijzonder kind is. Ze is zoveel meer dan intersekse! Ik kan niet wachten.

Met welke ‘girl in film’ zou je nog graag willen werken?

Met Petra Lataster en haar man Peter. Vanwege hun zorgvuldige en integere benadering van hun onderwerpen en hoofdpersonen. Hun films zijn altijd dicht op de huid, kunnen schrijnend zijn maar leggen nooit een mening of oordeel op. Redactie: Petra Lataster maakte recent de docu Jij Bent Mijn Vriend en je kent haar ook van De Kinderen van Juf Kiet.

Steun Meisjesjongensmix

Er loopt een crowdfundingcampagne voor de financiering vanMeisjesjongensmix bij Cinecrowd. Meer informatie hierover en manieren om Lara te steunen lees je hier.

Lees verder