5x kick-ass vrouwelijke detectives in series #LeadingLadies #video

Het is soms lastig om te werken in een door mannen gedomineerde industrie. In de filmindustrie, maar ook deze #LeadingLadies maken dit elke dag mee. Zij werken namelijk als detective. Wij maakten een lijstje van onze vijf favoriete vrouwelijke detectives uit series. Voor het eerste artikel uit onze serie #LeadingLadies. Alle series kun je on demand zien.

#1: Saga Norén – The Bridge (2011-)

Bron: © 2011 – Filmlance International AB

The Bridge is een Scandinavische misdaadserie en heeft zijn naam gekregen door het lijk dat op de brug tussen Zweden en Denemarken gevonden wordt. De Deense en Zweedse politie moet hierdoor samenwerken waardoor we voor het eerst kennismaken met de Zweedse agente Saga Norén. Saga Norén heeft asperger en het is voor haar dan ook moeilijk om ‘normaal’ te doen in sociale situaties. Dit weerhoudt haar er niet van om briljant in haar werk te zijn, maar het kan wel vervelend zijn als je met een Deense extraverte collega moet samenwerken.

In een interview met Televizier vertelt Sofia Helin de actrice achter Saga Norén dat ze wel moeite had met zich inleven in de rol: “Ik ben het tegenovergestelde van Saga. Zij heeft alles onder controle, terwijl ik een speelbal ben van mijn emoties.” Ondanks dat Sofia Helin het moeilijk vindt om zich in te leven, kunnen veel mensen het toch met haar karakter Saga vinden.

Van The Bridge zijn drie seizoenen gemaakt. Het vierde wordt nu geproduceerd. The Bridge is te zien op o.a. Netflix, Videoland en Ziggo.

#2: Stella Gibson- The Fall (2013-2016)

Bron: Netflix

The Fall gaat over de detective Stella Gibson (Gillian Anderson) die in Belfast ingezet wordt om een moordzaak op te lossen. Het lichaam van het slachtoffer blijkt één van de velen te zijn van de psychopathische Paul Spector en Gibson ziet hem op de hielen. Ondanks de vele benarde situaties weet Stella Gibson haar hoofd koel en haar kapsel ‘flawless’ the houden. Ook neemt ze niks aan van mannen en weet ze wie en wat ze wilt.

Gillian Anderson is tevens ook uitvoerend producent van The Fall. Een ware ‘leading lady’ dus!

The Fall bestaat uit drie seizoenen. Te zien op o.a. Netflix, Videoland en Ziggo.

#3: Sarah Lund – Forbrydelsen (The Killing) (2007-2012)

Bron: Netflix

De Deense serie Forbrydelsen (The Killing) gaat over Sarah Lund (Sofie Gråbøl) die met haar collega Jan Meyer onderzoek moet doen  naar de verkrachting en de moord van een tienermeisje. Sarah wordt  gekenmerd door oversized kriebeltruien en veel fans zouden er dan ook alles voor doen om diezelfde trui te bezitten. Maar deze trui is meer dan alleen een fashion-statement. In een interview met NRC vertelt Gråbøl: “De trui staat voor wie Lund is. Die trui vertelt dat ze gelooft in de mens. Het legt een verband met de jaren zeventig, met gemeenschappen, met mensen die nadenken over menselijke waarden. Dat bevalt me, gezien de bikkelharde omgeving waarin Lund werkt.”

In de eerste twee seizoenen blijft Sarah Lund mysterieus, maar in seizoen 3 geeft ze je een inkijkje in haar leven. De serie en het karakter waren zo’n groot succes, dat Sofie Gråbøl voor haar spel in Forbrydelsen I in 2008 werd genomineerd voor een Emmy Award.

Te zien op o.a. Videoland en KPN on demand.

Lees ook: bingewatch tips: Britse detectives op Netflix.

Sarah Linden – The Killing (2011-2014)

Bron: Netflix

The Killing is de Amerikaanse remake van Forbrydelsen (The Killing). Sarah Lund heet nu Sarah Linden, gespeeld door actrice Mireille Enos. We zien weer de kriebeltruien met een patroontje, maar er zijn wel wat veranderingen te zien. Ten eerste werd Forbrydelsen gefilmd in Kopenhagen en The Killing in Seattle. En ten tweede hebben de fans het gevoel dat de Amerikaanse Sarah Linden toch een ander karakter heeft dan de Deense Sarah Lund. In de serie is ook het motief van de moordenaar net anders. Ondanks veel heftige gebeurtenissen weten beide Sarah’s wel kalm te blijven en zullen ze altijd een beetje mysterieus blijven voor de kijker.

Van The Killing zijn vier seizoenen gemaakt. Deze zijn te zien op o.a. Netflix.

#4: Marcella Backland – Marcella (2016-)

Bron: Netflix

Marcella Backland (Anna Friel) is een voormalig rechercheur en keert, wanneer haar man haar verlaat, na tien volle jaren terug naar haar baan. In de serie staan emotionele problemen dan ook centraal naast de moorden die gepleegd worden. Marcella zelf laat zich leiden door emoties en heeft regelmatig black-outs. Als vrouw gedreven door gevoel is ze dan ook vastberaden om de seriemoordenaar uit haar zaak te vinden.

Marcella is van dezelfde schrijver als The Bridge. Deze Netflix Original heeft 1 seizoen.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

#5: Robin Griffin- Top of the Lake (2013-2017)

Bron: © 2017 SundanceTV/See-Saw Films

Op het strand van Sydney spoelt een koffer aan met een lichaam erin. Het lichaam van een dode zwangere vrouw. Robin Griffin (Elisabeth Moss) wordt met haar neus boven de koffer gezet en aan haar de taak om de moordenaar te vinden van dit slachtoffer. Robin Griffin is volgens haar collega’s een rare vrouw. Ze is moeilijk in de omgang en ze is fel tegen haar mannelijke collega’s en hiernaast is ze ook nog eens onervaren. Robin Griffin is moedeloos, maar dapper. In de serie wordt de situatie van de vrouw duidelijk geschetst en er wordt ook goed laten zien hoe onze heldin Robin Griffin hiermee omgaat. “In veel beroepssectoren, zoals de politie, zijn vrouwen een minderheid. We willen vooral niet generaliseren, natuurlijk zijn er ook goede exemplaren. Maar die krijgen al genoeg aandacht in films en series.”,  aldus Elisabeth Moss in een interview met Telegraaf.

Top of the Lake heeft twee seizoenen. Seizoen twee is net uitgezonden op NPO2 en nog te zien op NPO Start. Seizoen 1 is o.a. te zien op KPN on Demand.

Lees ook: GiF kijkt de eerste aflevering van Top of the Lake: China Girl.

Bron afbeelding boven artikel: © 2011 – Filmlance International AB

Lees verder