films van Leonardo DiCaprio
films van Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio; een leven op het witte doek

Geboren op 11 november 1974 maakt dat hij 42 jaar is. Waarvan hij al 38 jaar (!) te zien is op het witte doek. Tijd voor een tijdreis langs de films van Leonardo DiCaprio. Leonardo, opgegroeid in een achterbuurt van Hollywood, had toen hij 5 jaar al zijn eerste rol te pakken.

Een start in commercials

In welgeteld 1 aflevering van ‘Romper Room and Friends’ was hij toen te zien. In de tussentijd speelde Leo al in verschillende reclame’s van bijvoorbeeld melk, een bepaald soort muesli, Honda en Suzuki. Dit deed hij totdat hij 15 jaar was en kreeg toen een rol in de serie ‘The New Lassie’. Hij speelde Glen; een vriend van Will Nippers. Hij was te zien in twee afleveringen, maar dit zorgde wel voor een beginnetje aan zijn carrière. Hierna kreeg hij namelijk wat grotere rollen, zoals in de tv-series ‘Parenthood’ en ‘Growing Pains’. Veel veertigers kennen hem als Luke in deze serie. Een dakloze jongen die kwam aanlopen bij de familie Seaver.

Van tv naar film

Dit was het moment dat casting-agents en regisseurs zijn acteertalent in de gaten kregen. In 1992 kreeg hij zijn eerste grote filmrol als de misbruikte stiefzoon van Robert de Niro in de film ‘This Boy’s Life’. Hij werd gekozen uit 400 jongemannen, maar had wel wat coaching nodig vertelde Micheal Caton Jones, regisseur van de film. Logisch wel, hij was toen 18 jaar. Leonardo DiCaprioOp zijn 19e  had Leonardo al een Oscar nominatie te pakken voor zijn rol in What’s Eating Gilbert Grape. Hij speelde Arnie; een jongen met een mentale achterstand. Een lastige rol voor een jongeman met relatief weinig wereldkennis. Dat vond hij ook en dook in het hoofd van iemand met een een dergelijke conditie. Door een aantal dagen te hebben gesproken met kinderen in een tehuis werd zijn vertoning van Arnie ontzettend eerlijk, echt en doorzichtig.

Pretty Boy Problems

Na dit succes werd Leo ouder, wijzer, en –jawel- knapper. Dit ontging geen mens en mr. DiCaprio werd alleen nog maar gevraagd voor de typische tieneridool rollen. Zelf had hij hier niks mee. Hij aspireerde de meer diepgaande, zwaardere rollen. Met de films ‘Romeo & Julliet’ in 1996 en de hit-film ‘Titanic’ in 1997 werd niet alleen het beeld van mooie jongen bevestigd, maar hij zette zichzelf ook gelijk op de ranglijst van Hollywood-finest. Slimme zet, Leo. Slimme zet.
1997-paramount-pictures

Leo en Martin

Het gouden randje was er een beetje af. Leo wilde meer. De wereld gaf hem minder. Tot Martin Scorcese om de hoek kwam kijken en Leonardo een duw gaf in de goede richting. ‘Gangs of New York’ (2002) was het begin van een reeks rollen om trots op te zijn. Leo werd gevraagd voor ontelbaar aantal films, maar koos alleen diegene die hem persoonlijk inspireerde. Martin en Leo werden een goed duo en deze samenwerking leidde tot een Golden Globe nominatie voor Beste Acteur in de film ‘The Aviator’ (2004).

Hij kan ook produceren

Zo’n persoonlijk project was ‘Wolf of Wallstreet’. Jordan Belfort een rijke man, hij is commissionair, leeft een leventje waar boeken over geschreven worden. Biografieën zelfs. Leonardo las zo’n biografie en werd hierdoor geïnspireerd om dit te verfilmen. Samen met Scorcese maakte hij deze film. Naast het regie werk van Martin, heeft Steven Spielberg een dagje meegelopen op de set en de scene waarin Steve Madden een speech geeft, geregisseerd. Jordan Belfort zelf heeft Leo geholpen met zijn rol wat de echtheid van de film versterkt.

Leo en Oscar

Voordat Leonardo een Oscar won, was hij vier keer genomineerd voor “best actor” in de volgende films: What’s Eating Gilbert Grape, The Aviator, Blood Diamond en Wolf of Wallstreet. Voor die laatste was hij trouwens ook genomineerd voor “Best Motion Picture of The Year. Veel mensen noemde het oneerlijk. Hijzelf zegt nooit te beginnen aan een film puur en alleen om een Oscar te winnen. Trouwens, laten we niet vergeten wat voor prijzen hij wel heeft gewonnen; BAFTA’s, Golden Globes, AACTA Awards, Satellite Awards, et cetera, et cetera. Uiteraard is zo’n Oscar de kers op de film-taart. ‘The Revenent’ bracht hem deze kers en niet voor niks. De omstandigheden voor deze film waren slecht. Niet zomaar slecht. Het bizon-lever eten soort slecht. Naast het eten daarvan, leerde hij ook dingen zoals vuur maken, schieten met een geweer en twee nieuwe talen. En met een arts studeerde hij oude helende technieken.

Before the Flood

In 2014 werd Leonardo DiCaprio door VN-voorzitten Ban Ki-Moon aangewezen als VN boodschapper van de vrede met de focus op klimaatverandering. En niet voor niets. Leo steunt 24 goede doelen en heeft daarnaast ook een eigen doel; ‘The Leonardo DiCaprio Foundation’. Met deze stichting wilt hij het bewustzijn over de klimaatverandering bevorderen. Zijn documentaire ‘Before The Flood’ is een prachtig voorbeeld van hoe hij bewustwording creëert. Hij spreekt hierin met wereldleiders en kijkt hoe wij, als een samenleving, deze verslechterende situatie tegen kunnen gaan. Deze documentaire is over ter wereld uitgezonden op National Geographic en nog te zien op het Youtube account van National Geographic.

38 jaar films in een artikel is bijna niet te doen. Dat betekent dat een heleboel pareltjes niet aan bod komen. Gelukkig is er deze video waarin alle films van Leonardo DiCaprio aan bod komen. Allemaal. Wij kijken in de tussentijd uit de volgende 38 jaar films van Leonardo DiCaprio.

Foto bovenaan het artikel: Wolf of Wallstreet. Foto: Warner Bros Picture 2013 – Bazmark Film

Lees verder