films en series over mode
films en series over mode

Let’s talk Fashion! De leukste films en series over mode

September is de maand dat de herfst gaat beginnen, de scholen weer gaan starten en het dagelijks leven weer in volle gang is. Maar voor de modekenners betekent het ook de maand van de superrijke modenummers van de bekende glossies. De zogenaamde ‘September Issues’. Een mooi moment om een aantal echte fashion films en series op een rijtje te zetten voor deze maand:

1) The Devil Wears Prada (2006)

Meryl Streep als fashion-diva Miranda en Anne Hathaway als Andy, een onschuldige nobody in de modewereld. New York als catwalk en Runaway Fashion Magazine als hun bijbel. De wereld van “designer-tassen en de wisdom achter magere modellen” gaat niet over rozen. De film is grappig, ergens ook wel ontroerend en buitengewoon héérlijk voor alle fashionista’s onder ons. Zoals hieronder de legendarische scene waarin Andy op sollicitatiegesprek komt bij Miranda. Oef! Pijnlijk.

The Devil Wears Prada is te zien via o.a. Pathé Thuis. 

2) The September Issue (2009)

Een documentaire over het leven van Anna Wintour als editor-in-chief van Vogue Magazine. De september uitgave van 2007 weegt bijna vijf pond en een heel leger helpt mee om deze versie fenomenaal te maken. De documentaire geeft je niet alleen een exclusief kijkje achter de schermen van het grote fashion tijdschrift, maar ook in het leven van een icoon. Waar film 1 overigens losjes op is gebaseerd.

The September Issue is te zien via o.a. Netflix en Cinetree. 

3) Coco Before Chanel (2009)

Coco Chanel. Een legende. Zelfs vrouwen die niet van mode houden, kennen Coco Chanel. Audrey Tautou speelt Coco. En dit verdient een klein applaus voor de casting-director. Man, man, man wat een gelijkenissen. De film volgt het verhaal van Gabrielle Chanel (aka Coco Chanel). Coco is ambitieus, rebels, zelfstandig en heeft een enorme feeling voor mode (dat wisten we natuurlijk al). Iets waar ik soms wel jaloers op ben. Hoewel dat zingen (in het Frans!) dan van mij weer niet zo nodig hoeft.

Coco Before Chanel is o.a. te bekijken via Pathé Thuis. 

4) Confessions of a Shopaholic (2009)

De fashion weeks, modellen, posters, etalages en eindeloze advertenties zijn gemaakt om ons vrouwen te laten toegeven aan ons diepere instinct. Alles kopen wat we mooi vinden. En soms ook dingen die we helemaal niet zo mooi vinden (aka miskopen). Dit laatste lijkt erg veel op de shopverslaving van antiheld Rebecca Bloomwood (Isla Fisher). Het verhaal van Rebecca toont gebeurtenissen die ons allemaal zouden kunnen overkomen, mochten we toegeven aan bovengenoemd instinct.

Deze film hoort eigenlijk niet thuis in dit rijtje van fantastische films en documentaires. Maar een guilty pleasure is het zeker. En ook vast de meeste herkenbare film van de vijf. Dus; verstand op nul en genieten maar!

Confessions of a Shopaholic is o.a. te bekijken via Netflix en Pathé Thuis. 

5. The True Cost (2015)

Een documentaire die ons na fashion films vol party-dresses en stiletto heels met de neus op de feiten drukt. Daar kunnen en willen we niet omheen. Namelijk de wereld voordat kleding in de winkel hangt. En die is helemaal niet zo glamoureus. Deze docu geeft ons antwoord op kritische vragen en opent onze ogen. De waarheid achter de goedkope kleding in je kast. Wanneer hebben we ons daar ook alweer voor afgesloten?

The True Cost is o.a. te bekijken via Netflix. 

6) Girlboss

De serie Girlboss vertelt het verhaal van Amoruso die begint met het verkopen van vintage kleding via eBay. Op haar achtentwintigste staat ze al aan het hoofd van haar eigen internationale mode-imperium Nasty Gal.

Meer over deze serie lees je in dit artikel.

Girlboss is o.a te bekijken via Netflix. 

Foto: © TM and 2006 Twentieth Century Fox.

 

Van Girls in Film lezers Mirthe en Cindy kregen we nog twee suggesties die we graag toevoegen:

7) The Collection (2016)

De serie gaat over twee broers die net na de tweede wereldoorlog een eigen label en modehuis beginnen in Parijs. De serie laat goed zien wat er allemaal komt kijken in de wereld van mode en wat de min-en pluspunten zijn bij het starten van een nieuw modelabel. Daarnaast laat de serie ook zien dat niet alles in de mode braaf hoeft te zijn. Eén van de broers en ontwerper Paul Sabine is ervan overtuigd dat de modewereld wat bloter mag. Om Parijs de stad van de mode te maken, roept Paul de hulp in van zijn broer Claude.

The Collection is o.a. te bekijken via Videoland, Amazon Prime

Velvet (2014-2016)

We weten allemaal dat trends komen en gaan. De ene keer is de sleehak in de mode en de andere keer kunnen we de sneakers weer uit de kast trekken. Het bewijs hiervan is te zien in de serie Velvet. De serie volgt het verhaal van de Marquez familie. De Marquez familie zit in de modewereld en krijgen al snel te maken met veranderingen door de opkomst van de nieuwe stijl in 1958.

Velvet is o.a te bekijken via Netflix

Foto boven artikel: Audrey Tautou in Coco avant Chanel

Lees verder