Loes Haverkort
Loes Haverkort

Loes Haverkort: ‘Ik wil wel de eerste vrouwelijke James Bond zijn’ #interview

Deze zomer is actrice Loes Haverkort te zien in de spektakelfilm Redbad. Girls in Film vroeg haar welke legendarische rol ze heel graag had wíllen spelen.

Van welke filmrol droom je nog?

“Er zijn zoveel rollen die ik graag nog eens zou willen spelen? Het lijkt me bijvoorbeeld heel leuk om een grote fysieke verandering te ondergaan. Ik vind daarin Charlize Theron in Monster een heel groot voorbeeld; het moet te gek zijn om een rol te spelen waarin je zó mag transformeren. Redbad was op dat vlak ook een uitdaging, omdat ik voor de rol van Frea flink moest gaan sporten. Gijs (Naber) en ik hebben ook speciale vechttrainingen gehad van de man die ook de eerste Lara Croft-film heeft gedaan, waanzinnig was dat.”

Welke legendarische filmrol had je graag willen spelen?

“Ik had wel de hoofdrol in American Beauty willen spelen, die van Kevin Spacey die nu natuurlijk erg omstreden is. Dat neemt echter niet weg dat het een fantastische rol is. Ik zou ook wel een keertje een James Bond-film willen doen, en dan niet als Bond-girl, maar als de eerste vrouwelijke James Bond.”

Met wie zou je graag nog eens willen werken wereldwijd?

“Ik vind Sam Mendes heel erg tof, hij heeft American Beauty en Revolutionary Road geregisseerd. Die laatste film is met Kate Winslet, met wie ik ook wel zou willen werken, zij is zo’n waanzinnig goede actrice. Sam Mendes heeft trouwens ook een Bond-film gedaan, dus daarin komt alles weer samen.”

lees verder onder de foto

Loes Haverkort

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waar ben je het meest trots op?

“Op mijn kinderen natuurlijk. (Lachend:) Dat is toch wel mijn beste productie. Qua werk ben ik trots dat ik zo’n diverse carrière heb met films, series en daarnaast ook nog mijn eigen band LOUISV. En dat ik steeds weer voor nieuwe dingen durf te kiezen die ik eigenlijk heel eng vind.”

Lees ook: dit zijn de favoriete films en series van Loes Haverkort.

Wat is jouw advies voor jonge vrouwen die het willen maken als actrice?

“Vertrouw op je intuïtie. Het is in deze wereld best lastig om bij jezelf te blijven en daarop te vertrouwen. Maar ik merk: telkens als ik het doe, klopt het, stroomt het en dan komen er weer mooie, nieuwe dingen uit. Verder denk ik dat je moet doen wat je echt graag wilt doen. Soms betekent dat ook ‘nee’ zeggen, omdat iets niet goed voelt. Maar dan blijf je wel gelukkig en haal je het optimale uit je carrière.”

Wat vond je lastig in al die jaren?

“Toch ook weer om te blijven vertrouwen op die intuïtie, dat is namelijk ook doodeng. Soms moet je ook weleens iets voor het geld doen, maar ik zie dat dan als een investering, zodat ik daarna een project kan doen waarvan mijn hart echt sneller gaat kloppen. Voor mij is het belangrijk om altijd de juiste balans te zoeken, en dat de mooie, interessante projecten overheersen.”

Redbad draait vanaf 28 juni in de bioscoop. Bekijk hier ons interview met de cast.

Wijn met Pip

Loes was ook te gast in de online talkshow van Girls in Film: Wijn met Pip. Hieronder bekijk je de aflevering:

Lees verder