Love, Simon: alledaags maar heel bijzonder #GiFKIJKT

Vanaf vandaag is de film Love, Simon te zien in de bioscoop. Een op het eerste gezicht niet zo vernieuwende film… totdat je je realiseert dat er nog nooit eerder een film als deze is gemaakt in dit genre. Een lieve, aandoenlijke film die je met een grote glimlach de bioscoopzaal doet verlaten.

Het verhaal

De 17-jarige Simon Spier lijkt een heel gewone Amerikaanse tiener: hij komt uit een liefdevol en liberaal gezin, met mooie ouders en een zusje waar hij heel veel om geeft. Simon z’n vrienden zijn minstens net zo leuk, en elke ochtend rijden ze samen naar school. Nadat ze eerst een iced coffee hebben gehaald natuurlijk.

Dit klinkt heel erg zoals vele andere Amerikaanse tienerfilms, en dat klopt ook. Alles is doodnormaal, op het saaie af. Maar het bijzondere aan deze film is dat ondanks de alledaagsheid, Simon een geheim heeft wat niet zo alledaags is. Hij valt op jongens. En dat hebben we nog niet eerder gezien bij een hoofdpersonage in een mainstream, rom-com tienerfilm.

love simon

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Blue

Ook al lijkt het misschien alsof Simon de perfecte omgeving heeft om uit de kast te komen, zo makkelijk is het allemaal niet. De enige met wie hij durft te praten over zijn seksualiteit is de anonieme Blue. Ze hebben elkaar online ontmoet via de website waarop alle roddels van school worden gepost. Blue is ook gay en worstelt nog heel erg met zijn geheim en eventuele coming-out.

Maar alles verandert op het moment dat een klasgenoot van Simon achter zijn geheim komt. Hij dreigt de mailwisseling tussen Simon en Blue op de schoolroddelwebsite te zetten als hij niet snel gekoppeld wordt aan een van zijn beste vriendinnen. Simon is in tweestrijd: hoe ver zal hij gaan om zijn leven zoals hij het kent in stand te houden?

LEES OOK: ons achtergrondverhaal over het ontstaan en de populariteit van tienerfilms.

De kracht van de film

En dat is het moment waarop de film het mooist wordt: acteur Nick Robinson, die Simon speelt, laat heel erg goed zien dat ondanks zijn privileges het niet ineens makkelijk is om helemaal jezelf te kunnen zijn. Hoe liberaal, begripvol en progressief je ouders en vrienden ook zijn: dit is een beslissing die Simon in zijn eentje moet maken.

Alles aan het verhaal is zo doodgewoon en alledaags. Opgroeien, vriendschap, verliefd worden: zo ongebruikelijk of anders is het allemaal niet. Dat maakt het eigenlijk zo schrijnend: waarom moet het dan zo anders zijn voor Simon?

Simon is, zoals hij zelf zegt aan het begin van de film, net zoals jij en ik. En dat is precies waar deze film om draait.

Love, Simon is vanaf donderdag 14 juni te zien in de bioscoop.

Bekijk ook de aflevering van Girls in Film on Top met onze favoriete coming of age films:

Lees verder