<i>M</i>: een klein liefdesverhaal tussen twee outcasts #GiFkijkt
M van Sara Forestier

M: een klein liefdesverhaal tussen twee outcasts #GiFkijkt

Lila is achttien. Ze houdt van taal maar heeft moeite met spreken. Ze schrijft veel, mooie woorden en poëtische zinnen. In haar notitieboekje, op haar handen en armen. Het liefst houdt ze zich op de achtergrond, waar ze niemand tot last is.

Mo is een stuk ouder, groter en extraverter. Hij heeft geen moeite met spreken en praat je de oren van je kop. Lezen is echter een ander verhaal. Standaard gekleed in een zwart leren jack, zit hij verstrikt in de wereld van illegale straatraces.

Opposites attract

De twee ontmoeten elkaar op een nogal random manier bij een bushokje, waar Mo al snel zijn telefoonnummer achterlaat bij de geluidloze Lila (ook best random). Ze ontmoeten elkaar later nog eens, en nog eens en al snel bloeit er een schijnbaar onmogelijke liefde op. Maar kan deze liefde stand houden tussen twee tegenpolen?

lees verder onder de foto

M Sara Forestier

Sara Forestier

Het is het regiedebuut van Sara Forestier, die op haar eenendertigste al twee César Awards (Nationale filmprijs van Frankrijk, red.) in de kast heeft staan. De Franse actrice was nog maar zeventien toen ze de César voor Most Promising Actress kreeg voor de film Games of Love and Chance (2003). Een aantal jaar later ontving ze de César voor Best Actress voor Le Nom des gens (2009) en gooide in 2013 opnieuw hoge ogen met de titelrol in Suzanne.

Het verhaal van M is gedeeltelijk voort gekomen uit Sara Forestier’s eigen leven. Als tiener had ze een vriendje Mo die analfabeet bleek te zijn, en dat voor haar geheim had gehouden. Een verhaal dat altijd in haar achterhoofd bleef rondzweven. Sara is niet alleen regisseur en hoofdrolspeelster van M maar schreef ook het scenario en deed een gedeelte van de edit. Op de set voelde het soms als een “schizofreen leven”, vertelt ze in een interview met distributeur Cinemien. Om zich zo kwetsbaar als Lila op te stellen moest ze compleet de controle als regisseur loslaten.

Mooi regiedebuut

M is een mooi klein liefdesverhaal met prachtige beelden (met dank aan cameraman Guillaume Schiffman, die een Oscar won voor The Artist) die je meevoert in de wereld van stotteren en analfabetisme. Sara Forestier speelt haar rol knap en geloofwaardig, hoewel ze overduidelijk ouder is dan de leeftijd die ze speelt. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers vond ik eerlijk gezegd ook wat te wensen over laten. Desalniettemin is het een mooi regiedebuut voor Sara Forestier, die bewijst dat ze meer kan dan alleen spelen.

M is vanaf 8 februari in de bioscoop te zien.

Lees verder