<i>Mamma Mia! Here We Go Again</i> is aanstekelijk en onweerstaanbaar
Mamma Mia Here We Go Again

Mamma Mia! Here We Go Again is aanstekelijk en onweerstaanbaar

Ik moest ook even met mijn ogen knipperen, maar het is dus al 10 (!) jaar geleden dat Mamma Mia!, de verfilming van de populaire stage musical, uitkwam. En nu, precies een decennia later is daar het vervolg: Mamma Mia: Here We Go Again. Zet die ABBA-playlist maar weer op repeat want stilzitten ga je niet!

Sequel prequel

Het maken van een sequel (vervolgdeel) is altijd tricky, vooral bij zo’n geliefde film als Mamma Mia!. Verwachtingen zijn hooggespannen en het is maar zeldzaam dat een tweede film net zo leuk is als de eerste. Maar soms lukt dat wel. En Mamma Mia! Here We Go Again bewijst het.

Wat misschien nog wel het slimste is van deze film, is het feit dat het bijna meer een prequel (voorafgaand verhaal) is dan een sequel. Gaten uit het eerste deel worden opgevuld door Donna’s geschiedenis, waardoor de film meer een aanvulling op deel één is – in plaats van een vervolg. Er wordt behendig heen en weer gesprongen tussen Sophie’s heden en Donna’s verleden. Sophie die met man en macht een heropening van Donna’s hotel probeert te organiseren en een jonge levenslustige Donna die via omwegen het hotel ontdekt.

Mamma Mia Here We Go Again
Jonge Harry (HUGH SKINNER) en jonge Donna (LILY JAMES).

Verfrissende jonge cast

Alle hoofdrollen uit het eerste deel hebben in deze film een jonge versie: Lily James (Downton Abbey, Cinderella) is Donna, Jessica Keennan Wynn is Tanya, Alexa Davies is Rosie, Jeremy Irvine is Sam, Josh Dylan is Bill en Hugh Skinner is Harry. Het gebruik van een jonge nieuwe cast in dezelfde karakters werkt verfrissend en brengt de film naar een hoger level.

Maar het was ook doodeng, geeft Alexa toe wanneer ik de jonge cast de dag na de Nederlandse première interview in fancy hotel The Grand in Amsterdam. Doodeng en een droom die uitkwam. “Julie Walters is altijd een grote heldin voor mij geweest. Dat ik nu een rol met haar mag delen is een droom waarvan ik nooit had gedacht dat ‘ie zou uitkomen.”

Ja, want treden in de voetsporen van Julie Walters, Christine Baranski, Pierce Brosnan, Colin Firth en Stellan Skarsgård, dat is nogal wat. “Maar het gaat niet om het nadoen van die acteurs. Het gaat om het recreëren van geliefde karakters,” vertelt Jeremy. “Het is voor ons de uitdaging om het publiek te laten geloven dat onze vertolkingen dezelfde personages zijn,” voegt Alexa toe.

Mamma Mia Here We Go Again
Jonge Rosie (ALEXA DAVIES),  jonge Tanya (JESSICA KEENAN WYNN) en jonge Donna (LILY JAMES).

Legacy Cast

De Legacy Cast, zoals Jessica de originele cast eerbiedwaardig noemt, was niets anders dan vriendelijk en gracious voor de jonge garde. “Best spannend natuurlijk om met zulke grote sterren te werken, maar het zijn zulke professionals. Ze gaven ons echt het gevoel alsof we allemaal gelijken waren. De Mamma Mia!-sfeer is zo sterk en die zorgt ervoor dat je al snel close met elkaar wordt. Het was net alsof we met een grote vriendengroep op zomerkamp waren.”

Dansen in lycra met Cher

De jonge cast koestert dan ook talloze mooie herinneringen aan de draaiperiode. “Alleen al kleine dingen zoals opgehaald worden in een speedboat om te gaan draaien,” vertelt Jeremy. “Maar de hele film is al zo’n spektakel. In een scène zijn er dertig boten, 400 dansers, rondvliegende helikopters die de boel filmden… Het is van zo’n grote schaal, dat is heel bijzonder.” Hugh’s favoriete moment was toch wel het opnemen van de feestelijke finale. “Dat was echt onwerkelijk. Stonden we daar te dansen met Cher, in strakke glimmende lycra pakjes en plateauzolen – we looked like baby giraffes.”

Ook Jessica kijkt met weemoed terug. “Ik weet nog dat ik toevallig op de set aanwezig was – ik had een spraytan nodig – toen ze de scène op gingen nemen waar Cher (die Sophie’s oma speelt, red.) het nummer Fernando zingt. Het was een magisch moment. Het rumoer van de set verstomde en de temperatuur veranderde. Alsof iedereen vol opwinding afwachtte om een icoon en legende als Cher te zien optreden. Dat is iets wat ik nooit zal vergeten.”

Mamma Mia Here We Go Again
Jonge Donna (LILY JAMES) en jonge Sam (JEREMY IRVINE).

Feminist touch

Mamma Mia! Here We Go Again draait dus vooral om Donna en de reis die haar uiteindelijk brengt bij het – dan nog vervallen – hotelletje op het Griekse eiland Kalokairi. Donna is een sprankelende jonge vrouw die de hele wereld wilt zien. Onderweg komt ze drie mannen tegen die uiteindelijk allemaal de vader van haar dochter kunnen zijn. Een feministische touch die door alle castleden zeer wordt gewaardeerd. “Het is best wel bijzonder dat het zo’n enorme blockbuster film is die gaat over liefde, acceptatie en wordt geleid door fantastische vrouwen,” vindt Hugh. “Iets wat – helaas – te weinig voorkomt.”

Het is te gek om drie krachtige, grappige en intelligente vrouwen te spelen die elkaar verheffen. De liefde die zij voor elkaar delen voert door het hele verhaal en zie je ook terug in Sophie’s relatie tot Tanya en Rosie,” vertelt Alexa. “Het is een belangrijke film die laat zien dat zelfs vanuit tijden van rouw en verlies uiteindelijk geluk kan ontstaan. Tegen het einde van de film heb je elke emotie gevoeld,” lacht Jessica.

Bovendien is het een film die thema’s behandelt waar iedereen zich in kan vinden, merkt Josh op. “De struggle van moederschap, sterke moedige vrouwen… Je ziet Donna als zelfstandige eigenzinnige vrouw, maar tegelijkertijd ook haar kwetsbare kant. Het is een heel well rounded karakter die iedereen wel in zijn of haar leven heeft.”

Mamma Mia Here We Go Again
Jonge Donna (LILY JAMES) en jonge Bill (JOSH DYLAN).

Queens of comedy

De jongens vinden de vrouwenrollen dus top, maar welk vrouwelijke personage zouden zij dan willen spelen als ze konden kiezen? Ze lachen. Hugh: “Hun performances zijn zo fantastisch, daar zou ik nooit aan kunnen tippen!” Jeremy kiest voor de rol van Rosie, “omdat die rol lekker veel taart eet.”, en Josh voor die van Tanya. “Dat is zo’n hilarisch personage en Christine Baranski doet het zo ontzettend goed. Ik heb de film nu drie keer gezien en ze wordt elke keer nóg beter. Sowieso is de timing tussen Christine als Tanya en Julie als Rosie echt buitengewoon. Hun zien werken is als een comedy masterclass.”

En dat kan ik niet anders dan beamen: de personages van Tanya en Rosie zijn veruit de allergrappigste uit de hele film. Tel daarbij de mooie stranden, talentvolle cast, kitscherige outfits en ABBA-hitjes op en je komt uit op een onweerstaanbaar aanstekelijk spektakel waarbij je gegarandeerd al dansend en zingend de bioscoopzaal verlaat!

Mamma Mia! Here We Go Again draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Foto’s: Universal Pictures International Netherlands

Lees verder