interview Margot Robbie
interview Margot Robbie

Margot Robbie: ‘Ik was als de dood om dat ijs op te gaan’ #interview

Ze speelde vooral sexy dames, maar laat zich in het rauwe schaatsdrama I, Tonya van een totaal andere kant zien. En dat leverde Margot Robbie meteen een Oscarnominatie op. ‘Ik ben nog nooit zo nerveus geweest voor een film’, vertelt de 27-jarige actrice aan Girls in Film. 

Wat wist je van Tonya Harding toen je werd gevraagd voor deze film?

“Ik kende Tonya helemaal niet, en ik wist ook niets van kunstschaatsen. Maar het script was zo bizar, onconventioneel, gestoord, goed en verdrietig dat ik me meteen aangetrokken voelde tot deze rol. Toen ik hoorde dat het een waargebeurd verhaal is, was ik om. Ik ben achteraf gezien blij dat ik niets over Tonya wist, want nu kon ik het personage helemaal blanco benaderen.”

Je hebt Tonya ontmoet tijdens je voorbereiding, toch?

“Ja, maar dat was pas vlak voordat we gingen draaien. Daarvoor had ik me al zes maanden voorbereid: elke schaatsvideo, elk interview, elke documentaire bekeken zodat ik precies wist hoe ze praat, hoe ze beweegt, wat haar gezichtsuitdrukkingen zijn. Ik wist al exact hoe ik haar ging spelen, dat ik haar wilde ontmoeten, was meer uit respect, omdat ik haar heftige verhaal ging vertellen. Ik wilde haar ook zeggen: ‘Ik speel een personage, ik ben jou niet’, in de hoop dat dat ‘t makkelijker voor Tonya maakte om de film terug te zien. Na ons gesprek heb ik niets meer veranderd, het personage zat al helemaal in mijn hoofd.”

Hoe reageerde ze toen ze de film terugzag?

“Ze vond het heel emotioneel en vertelde dat ze tijdens het kijken had gehuild en gelachen. De zin ‘suck my dick’ die ik in de film tegen de jury zeg, vond ze hilarisch. ‘Ik wou dat ik dat had gezegd’, zei ze. Haar moeder vond ze heel goed neergezet en ook de onderlinge relaties voelden echt voor haar. Natuurlijk waren er ook stukjes waar ze zich niet in kon vinden, dat was onvermijdelijk, omdat we het verhaal van verschillende kanten vertellen. Maar vooraf hadden we haar al gewaarschuwd: het is film, geen documentaire. En ze begreep dat.”

Hoe vond je sympathie voor je personage nadat Tonya jarenlang in de media is afgeschilderd als ‘slechterik’?

“Voor mij was het belangrijk om haar niet als slachtoffer of slechterik neer te zetten; ik wilde laten zien dat ze een gewoon mens. Haar worstelingen maken dat je met haar mee kunt leven, of dat nu op een positieve of negatieve manier is. Door alle soundbites en vetgedrukte koppen in de media is iedereen vergeten dat ze ook maar gewoon een jonge vrouw is met haar eigen gevoelens. En daarnaast houd ik ervan dat ze een underdog is, die toch naar de top wist te klimmen.” 

Hoe heb je getraind voor deze rol?

“Naast heel veel fysieke training, wat voor mij heel zwaar was, heb ik me vooral mentaal heel erg moeten voorbereiden op de film. Ik was als de dood om dat ijs op te gaan, iets te breken en het hele filmproces te ruïneren. Uiteindelijk heb ik de hulp gevraagd van een vriendin die atleet is, zij heeft mij geleerd hoe ik die negatieve gedachtes om kan zetten. Je moet vooral ook vertrouwen krijgen. Als je eenmaal beseft dat je niet elke keer dat je valt al je botten breekt, ben je al een hele stap. En neem van mij aan, ik ben heel veel gevallen.”

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Voel je druk om zo’n grote film als deze te dragen?

“Druk? Ik ben nog nooit zo nerveus voor een film geweest als deze! In mijn andere grote films zoals Suicide Squad, Tarzan en The Wolf of Wall Street speelde ik nooit de hoofdrol en droeg ik dus ook niet de verantwoordelijkheid. Nu heb ik zelfs de titelrol – als deze film flopt, is het helemaal mijn schuld. Dat voelt als een flinke last op mijn schouders.”

Die Oscarnominatie is in ieder geval al binnen. Wat was je reactie?

“Ik hoorde het op de dag van een van mijn premières. Met vrienden en familie had ik een kleine afterparty, dus we waren gezellig aan het drinken, dansen en kletsen.

Ik wilde net naar bed gaan toen de nominaties doorkwamen. Mijn iPhone was aangesloten op de DJ-set zodat iedereen het goed kon horen. Ik geloofde het haast niet toen ze zeiden: En voor Beste Actrice… Margot Robbie. We hebben allemaal staan schreeuwen en huilen!”

I, Tonya draait nu in de bioscoop.

LEES OOK: I, Tonya: de ‘dark side’ van kunstschaatsen #GiFkijkt

Lees verder