interview Pip Pellens met Marnie Blok
interview Pip Pellens met Marnie Blok

Marnie Blok: van spel tot scenario #WijnMetPip

In onze talkshow Wijn met Pip drinkt Pip Pellens een wijntje met tien bekende vrouwen uit de filmwereld. Ze praat met hen over hun persoonlijke ervaring en het vak. In de vijfde aflevering van Wijn met Pip: actrice en scenarioschrijver Marnie Blok. Geboren op 23 mei 1962 in Den Haag.

Na een carrière als actrice is Marnie nu fulltime scenarioschrijver. Recentelijk schreef ze o.a. mee aan de televisieserie Nieuwe Buren.

Van acteren naar schrijven

Marnie volgde de toneelopleiding aan de Toneelschool van Amsterdam en studeerde aan het Theatre du Soleil in Parijs. Vervolgens speelde ze bij diverse theatergezelschappen en richtte ook een eigen gezelschap op. Ze speelde veel, totdat ze er geen zin meer in had. “Ik kreeg een dochter en toen dacht ik, ik wil niet meer om vier uur die auto of bus in naar een of andere schouwburg in Nederland.”

Met haar eigen gezelschap maakte ze onder meer de voorstelling Broos, die later bewerkt werd voor film. De actrices ontvingen gezamenlijk een Gouden Kalf in de categorie Beste Actrice.

Na het verfilmen van Broos besloten Marnie en haar man Maarten Treurniet te gaan reizen. Met hun inmiddels 1-jarige dochter vlogen ze naar Nieuw-Zeeland. Het was daar waar het idee om te gaan schrijven voor het eerst echt vorm kreeg. Ze las het boek ‘Spaanse Ogen’, van Maria Nurowska, en werd hier zo door geraakt dat ze besloot het verhaal tot een scenario te schrijven. “Sloeg natuurlijk nergens op want ik had nog nooit iets geschreven, maar ik dacht: ik ga het gewoon doen.”

Hoewel dit script – “het mooiste script wat ik ooit geschreven heb” – (nog) niet is verfilmd, was het wel het startschot voor Marnie’s schrijf carrière. Ze doorliep een scenario opleiding van 10 maanden op Maurits Binger filminstituut en gaandeweg maakte Marnie de actrice maakte plaats voor Marnie de scenarioschrijver. Heel soms acteert Marnie nog, zoals in de film Brozer.

Alle afleveringen van Wijn met Pip vind je op ons YouTube kanaalVolg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Samenwerken

Marnie begon te schrijven voor zowel film als televisie. Zo schreef ze het scenario voor De Gelukkige Huisvrouw, Jackie en Taped maar ook tv-series Tessa, Ramses en Lijn 32.

Marnie’s man Maarten Treurniet is regisseur. Samen maakten ze de serie Lijn 32 en de film Kenau. Samenwerken met hem doet ze graag, al moeten ze oppassen dat het de boel thuis niet overneemt, “anders worden de kinderen gek.”

Maar werkt ze nou liever samen met haar man of met Martin Scorsese? “Ik denk dat Maarten Treurniet het echt heel leuk vindt als ik ga samenwerken met Martin Scorsese. Doe dat maar, dat andere kan altijd nog.”

Tip voor Pip: verspil geen energie aan wraakgevoelens, “A happy life is the best revenge.

A happy life is the best revenge.

Marnie Blok

Benieuwd alle tips? Alle afleveringen van Wijn met Pip vind je op ons YouTube kanaal.

Lees verder