Mary Magdalene Rooney Mara
Mary Magdalene Rooney Mara

Mary Magdalene: braaf portret van een Bijbelse feminist #GiFKIJKT

Als vrouw uit de Nederlandse bible belt ging ik nieuwsgierig de bioscoopzaal in. Ik ben belijdend atheïst en heb de Bijbel allang niet meer aangeraakt, maar de highlights zitten er goed ingestampt. Althans, dat dacht ik. Ook ik bleek me bijzonder schuldig te hebben gemaakt aan een grote misvatting: namelijk dat Maria een prostituee was. Niet dus.

Het verhaal van Maria Magdalena, maar dan anders. Regisseur Garth Davis (bekend van Lion) heeft één van de meest bekende personages uit het Nieuwe Testament op een andere manier neergezet dan iedereen haar kent. Niet zoals de Maria uit Jesus Christ Superstar of uit The Da Vinci Code van Dan Brown.

Mary Magdalene Rooney Mara

Te veel Maria’s

Het is mij echt vaak op die manier uitgelegd: Maria Magdalena was een gevallen vrouw. Het enige wat haar op het rechte pad kon brengen was de genade en liefde van Jezus. Een heel hoge pet had ik niet echt op van dit beroemde personage uit de Bijbel. En daarmee ging ik klakkeloos mee in een eeuwenoude –incorrecte – opvatting over wie Maria Magdalena was. Wat blijkt, zoals de aftiteling mij vertelt na afloop van de film, is dat Paus Gregorius de Grote in 591 een aantal Maria’s door elkaar heeft gehaald. Die verwarring is begrijpelijk, er zijn veel vrouwen die Maria heten in het Nieuwe Testament en inderdaad, ook prostituees. Het vervelende is dat wanneer iemand als de Paus een dergelijke opmerking maakt, een grote groep mensen dit als waarheid beschouwt.

Mary Magdalene Rooney Mara

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Film over de ‘echte’ Maria Magdalena

Maar Maria’s imago is in de vorige eeuw grotendeels hersteld. Huidige Paus Fransiscus heeft haar twee jaar geleden erkend als ‘Apostel der Apostelen’ en zelfs een feestdag gegeven op de Liturgische kalender. En nu is er een film gemaakt over Maria Magdalena zoals ze wél omschreven is in het beperkte bronmateriaal dat we hebben. Het eindresultaat vond ik interessant.

We beginnen het verhaal in het vissersdorp Magdala, waar Maria (gespeeld door Rooney Mara) vandaan zou komen. Ze leidt een eenvoudig bestaan als jonge Joodse vrouw. Totdat ze volgens de traditie uitgehuwelijkt wordt en dat niet wil. Haar vader en broer verwarren haar opstandigheid met bezetenheid en willen haar ontdoen van demonen. Uiteindelijk zoeken ze hulp bij een jonge rabbi die met zijn discipelen door Israël trekt om het woord van God te verkondigen. Dit is natuurlijk Jezus van Nazareth (gespeeld door Joaquin Phoenix).

Mary Magdalene Rooney Mara

Lees ook onze review van Film Stars Don’t Die in Liverpool.

Dertiende discipel

Maria is zo geïnspireerd door deze bijzondere man dat ze besluit met hem mee te gaan als dertiende discipel en enige vrouw. Ze is bij hem van de Passie tot aan zijn kruisiging. En boven dat alles de eerste die hem ziet nadat hij weer is opgestaan uit de dood. Na de hemelvaart van Jezus is zij een van de eerste discipelen die haar leven wijdt aan het verkondigen van het woord van God. Al met al dus best wel een progressief verhaal over een vrouw in een van de oudste, beroemdste boeken die er bestaan.

Mary Magdalene Rooney Mara

Brave Bijbelse feminist

Hoe interessant deze moderne invalshoek ook is, de film is over het algemeen nog erg braaf. Juist met deze portrettering van Maria Magdalena had ik gehoopt meer te zien van haar gedachtes, twijfels en verlangens. Onderwerpen die heel kort belicht worden maar op geen enkel punt verder uitgediept. Maria is nu vooral een vrouw die met haar grote ogen glazig naar de Messias kijkt, en helaas maar op een paar momenten wat meer pit en emotie laat zien.

Maar toch is deze film nog absoluut het bekijken waard door de Instagram-waardige shots en de prachtige muziek van Jóhann Jóhannson. Ook is de cast erg goed en divers (ik was met name onder de indruk van Tahar Rahim als Judas). Al met al is deze film – ondanks de braafheid is deze film wel een heel respectvolle herziening van een ontzettend interessant figuur uit de Bijbel.

Maria Magdalene is vanaf 22 maart te zien in de bioscoop.

Lees verder