<i>Mean Girls</i> de musical van je favo cultklassieker komt eraan!
Mean Girls de musical

Mean Girls de musical van je favo cultklassieker komt eraan!

Tina Fey deed deze week een aankondiging op Instagram en het is zó fetch: “Mean Girls is coming to Broadway!” Na de succesvolle cultklassieker uit 2004 – oftewel: de film die een hele generatie meisjes leerde hoe te overleven in de grillige jungle die ‘girl world’ heet – is het nu tijd voor Mean Girls de musical.

Mean Girls GIFs - Find & Share on GIPHY

Zonder Lindsay Lohan, maar met een gloednieuwe cast. Ontmoet de nieuwe ‘Plastics’:

Get in, losers. We're coming to Broadway. 💅🏼 #MeanGirlsBway

A post shared by Mean Girls Broadway (@meangirlsbway) on

De cast is dan wel nieuw, maar het brein achter het script niet. Deze is namelijk ook dit keer van de hand van een van de grappigste vrouwen uit Hollywood: Tina Fey. Dat staat garant voor keiharde oneliners. Nieuwe woorden die we aan onze vocabulaire kunnen voegen (denk: fetch, grool). En levenslessen die voor altijd nauw aan ons hart zullen liggen (“that’s just like, the rules of feminism!”).

Wat is het unicum Mean Girls?

Voor wie de hype gemist heeft en nog geen idee heeft wat het unicum Mean Girls inhoudt, een korte uitleg. Mean Girls vertelt het verhaal van de 16-jarige Cady, wiens ouders als zoöloog werken in Afrika. Wanneer ze terug naar Amerika verhuizen moet Cady, na jaren te zijn thuis geschoold, voor het eerst naar de middelbare school. Daar blijkt dat er een duidelijke hiërarchie bestaat met bijbehorende kliekjes. Met bovenaan de apenrots… ‘The Plastics’: Regina George (“She’s fabulous but she’s evil”), Gretchen Wieners (“She’s totally rich because her dad invented Toaster Strudel”) en Karen Smith (“She asked me how to spell ‘orange’”). Het is aan Cady om haar plekje te vinden op de sociale ladder.

Geen gewone high school movie

Wat Mean Girls anders maakt dan andere ‘high school movies’ is het script met gevatte dialogen en scherpzinnige verwijzingen. Tina Fey (toen vooral bekend als komiek van Saturday Night Live, waar ze de eerste vrouwelijke hoofdschrijver was) baseerde de film op Rosalind Wiseman’s boek ‘Queen Bees & Wannabees: Helping Your Daughter Survive Cliques, Gossip, Boyfriends, and Other Realities of Adolescence’. Dit is een non-fictie handboek voor ouders.

Tegenwoordig kan je zeggen dat Mean Girls behoort tot een fenomeen binnen de populaire cultuur. Dit komt ook doordat de film gewoon eindeloos ‘quotable’ is. Het is dertien jaar geleden dat de film in première ging en nog steeds bestaat de helft van de gesprekken die ik met vriendinnen voer uit Mean Girls citaten (geen grap). Overal ter wereld zijn T-shirts, mokken, ondergoed, potloden en andere willekeurige voorwerpen te koop met daarop teksten afgebeeld uit de populaire film. Mariah Carey zingt in het nummer ‘Obsessed’ de bekende Mean Girls’ oneliner: “Why are you so obsessed with me?

Mean Girls GIFs - Find & Share on GIPHY

Zelfs het Witte Huis postte in 2013 een foto van Bo, de hond van oud-president Obama met de caption: “Bo, stop trying to make fetch happen.”

Oké. Fetch is officieel ‘happening’.

Mean Girls de Musical gaat op 8 april 2018 in première op Broadway. Bekijk de film o.a. on demand op Netflix.

Lees verder