please like me op netflix
please like me op netflix

Onze meest indrukwekkende films en series uit 2016

Eigenlijk wilden we een top 10 lijst maken met films van 2016. Maar eigenwijs als we zijn, kwamen we daar niet uit. Iedereen heeft wel zo zijn voorkeur. En wat ook opvalt is dat voor veel van ons Girls in Film een serie veel meer indruk heeft gemaakt dan een film. Dus werd het een lijstje met een films of serie die ons het beste is bijgebleven van dit jaar.

Sara – Please Like Me

Deze serie heb ik in amper een week helemaal gekeken, alle drie seizoenen op Netflix. Dat zou iedereen moeten doen!” De serie gaat over Josh die beseft dat hij homo is nadat hij door zijn vriendin is gedumpt. Hij gaat naar bed met een aantrekkelijke kennis en trekt in bij zijn suïcidale moeder.

“Gilmore Girls: a year in the life is me bijgebleven omdat ik het best vond tegenvallen en nu een beetje doe alsof die vier nieuwe afleveringen niet bestaan.”

Sifra – Black Mirror

Op advies van mede Girl in Film Vivian ben ik Black Mirror gaan kijken. Op één of andere manier heb ik altijd een beetje moeite om aan een nieuwe serie te beginnen. Daar is namelijk focus, doorzettingsvermogen en een duidelijke uitleg over wat ik kan verwachten voor nodig. Toen ik zo ver was, werd het duidelijk wat Vivian bedoelde. Op zichzelf staande afleveringen met een duidelijke rode draad. Namelijk dat technische uitvindingen de wereld min of meer overnemen wat vaak aanvankelijk best okay is, maar uiteindelijk leidt tot de meest lugubere nachtmerries. Denk aan een soort rijstkorrel achter je oor die alles wat jij ziet opslaat. Handig voor het terugkijken van een college. Minder handig als je partner je betrapt op een slippertje. De ene aflevering vond ik nog beter dan de ander en keer op keer keek ik verbluft naar de aftiteling. Alle drie de seizoenen staan op Netflix en ik wacht met smart op seizoen 4. Spannend tijdens het kijken en genoeg stof om over na te denken als je Netflix hebt afgesloten. Een dikke aanrader.

Irene: 30 Degrees in February

“Al mijn favoriete elementen zaten in deze serie die te zien is op Netflix.

Ook interessant

30 Degrees in February

Leren van 30 Degrees in February: Word op tijd assertief.

Een Scandinavische serie met mooie heldere beelden van zon zee en strand gemixt met veel drama en verschillende verhaallijnen. Het verveelde nooit!Ik weet meteen vanaf de eerste minuut of ik een serie leuk ga vinden en dat heeft vaak te maken met kleur en licht. Bij deze serie heb ik me tijdens een vakantie opgerold in bed en in één keer uitgekeken. Iedere dag dacht ik, o ja! Ik moet verder kijken. Heerlijk. (kinderen waren toch aan het gamen, dus had ook geen schuldgevoel)”

Jill: Room

Als ik naar 2016 kijk, is er eigenlijk geen film die me zo omver heeft geblazen dat-ie meteen in mijn hoofd op popt. Maar een film die zeker indruk heeft gemaakt, is Room met Brie Larson en Jacob Tremblay. Die moeder die haar zoontje een hele fantasie-wereld voorspiegelt om het opgesloten leven in een piepkleine ‘room’ draaglijk te maken en zo te ontsnappen aan de tereur van haar kidnapper… ik zat met kippenvel te kijken. Ik vond het bijna jammer dat niet de hele film zich afspeelde in die ene kamer, want na hun (spoiler alert!) ontsnapping werd het naar mijn mening een beetje te veel een RTL waargebeurd verhaal.

Room kun je huren oa bij Pathé Thuis.

Vivian: The Crown

Zo’n dure productie moet haast wel goed zijn, maar ik had niet gedacht dat ik deze serie van Netflix zo goed zou vinden. In eerste instantie dacht ik ‘what’s the fuss about’. Maar vanaf de eerste minuten zat ik er helemaal in. Het is natuurlijk fantastisch om een kijkje achter de schermen te krijgen bij de Britse Koninklijke Familie. In een veel te groot huis met hele ongezellige kamers. De manier waarop de twee zussen Elizabeth en Margaret zijn neergezet zowel als personage als kleiding (de kleding van Margaret is geweldig!) is prachtig. En bij Winston Churchill beweeg je je het ene moment van seniele oude man naar het andere moment een briljant politicus. Maar wat mij vooral aansprak is de worsteling van Philip en Elizabeth als echtpaar maar ook als individu. Je krijgt letterlijk buikpijn als de zeer trotse Philip niet meer naast maar achter zijn echtgenote moet lopen als ze Koningin is geworden. Ik kan niet wachten tot seizoen twee er is. Die komt naar verwachting eind november 2017 dus dat wachten zal toch wel moeten.”

Laura: Stranger Things 

Ik vond het artwork een beetje raar en wist niet zo goed wat ik moest verwachten van een sf/thriller serie die zich afspeelt in de jaren 80 met kinderen in de hoofdrol. Maar omdat de eerste reacties zo lovend waren, wilde ik het toch zien en ik wist mijn vriend te overtuigen mee te kijken. We hebben echt in één week het hele eerste seizoen gezien. Niet alleen omdat het spannend was, maar ook omdat er allemaal geweldig leuke referenties in zitten en het een geweldige sfeer weet te creëren. Ben benieuwd wat ze met seizoen twee gaan doen.”

Rebecca: De Zevende Hemel

Ik werd dit jaar het meest verrast en meegesleept door De Zevende Hemel. Als halve actrice ben ik best kritisch met Nederlandse films. En niet iedere BN’er op het lijstje van deze film staat op mijn favorietenlijstje. Ergens halverwege voelde ik tranen en dacht toen nog tegenstribbelend: “Eigenlijk is het een draak van een film, natuurlijk.” Maar dat was helemaal niet zo natuurlijk. Steeds meer naar het einde toe greep het verhaal, de sfeer, de beelden me bij de strot en liep ik met behuild gezicht de Pathé uit. Het hield me drie dagen bezig en dat heb ik toch niet gauw met films. Ik dacht: Ja. Dit is stiekem helemaal mijn smaak. Ik geef het toe: ik ben gevoelig voor de liefde van een ouder stel die na alle jaren samen nog zo voelen voor elkaar. Gevoelig voor Nederlandstalig, zowel film als muziek. De combinatie is dan heel fijn. Voor humor en tragedie, voor families en alles wat hen verbindt.”

De Zevende Hemel is nog te zien in de bioscoop.

Volg Girls in Film op Facebook dan verschijnt de volgende redactiefavoriet automatisch in je timeline.

Foto boven artikel: Black Mirror: David Dettmann/Netflix

Lees verder