interview Melody Klaver
interview Melody Klaver

Melody Klaver over haar rol in romantisch drama Rafaël #interview

De nieuwe film ‘Rafaël’ beleefde vorige week zijn première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Melody Klaver speelt hierin de hoofdrol samen met Nabil Mallat. De regie is in handen van Ben Sombogaart (De Tweeling, Brideflight, Abeltje). Wij spraken Melody.

Rafaël is een spannend verhaal over dromen, standvastigheid en grenzeloze liefde. Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt Rafaël het aangrijpende verhaal van de Nederlandse Kimmy en Tunesische Nazir. Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze helse reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere vrouw.

We hoorden dat je al lang geleden benaderd bent voor de rol. Hoe is het proces verlopen?

In 2015 werd ik door castingdirector Marina Wijn benaderd. Ik kreeg een mail met de vraag of ik kon langskomen voor een casting voor een internationale film van Ben Sombogaart. Ik geloofde mijn ogen niet. Mijn gedachten waren: “Dit wordt hem vast niet”. Ik had het meteen voor mezelf afgeschreven. Na drie castingrondes verspreid over een half jaar hoorde ik dat ik de rol had gekregen. Dit proces blijft altijd spannend en zenuwslopend.

De opnames zijn op een gegeven moment een jaar uitgesteld. Het was toen nog even spannend of ik niet opeens te oud was geworden voor de rol. Maar gelukkig zag de regisseur het nog steeds met me zitten en mocht ik de rol van Kimmy spelen. Na drie jaar stond ik eindelijk vorige week op de grote première van de film wat een van mijn mooiste projecten ooit is geweest.

Hoe was het om je rol voor te bereiden?

Dat was heel erg interessant en uitdagend. Deze rol en de film is het vetste wat ik ooit heb gedaan. Daarnaast heb ik van deze film als actrice het meest geleerd. Ik denk dat als je de film ziet dat wel begrijpt. Alleen de tekst leren was niet genoeg. Omdat ik een zwangere vrouw speel, ben ik me daarin gaan verdiepen. Zo ben ik meegelopen met een zwangere vriendin. Ook heb ik een zwangerschapsapp geïnstalleerd op mijn telefoon om te zien wat een vrouw elke week meemaakt als ze zwanger is.

Qua thematiek van het verhaal heb ik veel documentatie bekeken over de Arabische Lente. De film speelt zich af aan het begin van de Arabische Lente. Hier wilde ik alles over weten omdat dit zo’n belangrijk onderdeel van de film is. Ik ben zelf instanties gaan bellen. Dan deed ik alsof ik echt een Nederlandse vrouw was die haar Tunesische man naar Nederland wilde halen. Ik heb hierdoor echt ervaren dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Daarnaast ervaarde ik ook hoe machteloos je bent en hoe bureaucratisch alles is.

De film gaat over de sterke liefde tussen de Tunesische Nazir en Nederlandse Kimmy. Hoe hebben jullie samen die band gecreëerd om die liefde zo echt mogelijk te kunnen laten overkomen?

We zijn een half jaar voor de daadwerkelijke opnames begonnen met kennismaken en repetities. Omdat de acteur die Nazir speelt Vlaams is en hier niet woont, was hij na de repetities vaak vrij om samen veel tijd door te brengen in Amsterdam. We werden in korte tijd echt maatjes en zijn we vanaf toen onafscheidelijk geworden. We hebben veel opnames in het buitenland gehad, waardoor we ook echt weg waren van ons eigen leventje. Samen in een bubbel dat hielp om die verbondenheid te voelen. Je moet als acteur ergens van elkaar houden, je zoekt iets in elkaar om dat te kunnen overbrengen.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoe was de draaiperiode?

Dit project is echt het gaafste wat ik ooit heb gedaan. Ik zou bijna zeggen; “de mooiste tijd van mijn leven”. Omdat we veel in het buitenland waren werden we zo hecht als cast en crew, echt een familie. Ik kon thuis goed loslaten en me daarom ook zo storten op mijn rol. Ik had whatsapp, Instagram en Facebook verwijderd van mijn telefoon zodat ik even helemaal weg was van mijn eigen leven. Dit hielp me voor mijn concentratie en goed in het nu te blijven op de set.

Waarom moeten mensen naar deze film komen kijken?

Omdat het een spannende film is en tevens een liefdesverhaal is. Het gaat over een krachtig en sterk meisje. Kimmy zou je kapper kunnen zijn, of dat ene meisje dat bij de bakker werkt. Door haar liefde voor de Tunesische Nazir komt ze opeens in een hele andere wereld terecht. Door alle gebeurtenissen van de film wordt ze gedwongen om alles achter zich te laten en sterk te zijn. Ze staat er compleet in haar eentje voor.

Ze is zwanger en staat in haar vrouwelijke kracht en vecht als een leeuwin voor haar man en indirect ook voor haar kind. Haar familie bij elkaar krijgen. Dat is spannend om naar te kijken. Of ze het zullen overleven, of het goed gaat met haar kind. Daarnaast vind ik het thema over de liefde tussen twee mensen waarvan er één opeens vluchteling wordt ook erg belangrijk. De film laat je op menselijke wijze zien hoe het werkt wanneer je als vluchteling Europa probeert binnen te komen en wat dat met je doet als mens en als partners van elkaar.

Waar kunnen we je binnenkort bewonderen?

Ik speel in de serie Ik weet wie je bentdie nu te zien is op NPO3.

Wat is je lievelingsfilm in het genre romantisch drama?

Titanic. Ik hou niet van huilen bij een film, maar toch als ik moet kiezen Titanic.

Rafaël is nu te zien in de bioscoop.

Lees verder