interview Meryl Streep
interview Meryl Streep

Meryl Streep: ‘Heerlijk als ik geen glamourpoes hoef te zijn.’

Meryl Streep interviewen is net zoiets als op audiëntie gaan bij de koning. Of misschien nog wel enger, want de inmiddels 68-jarige actrice heeft zo’n indrukwekkende cv dat de naam ‘Hollywood-royalty’ haar nóg te weinig eer aandoet. Waar journalisten bij zogenoemd pressjunkets normaal gesproken aanvallen op het buffet en roddelen over vervelende acteurs, hangt er nu in de wachtruimte van het Four Seasons-hotel een gespannen stilte.

Wie is er nu bang voor wie?

Totdat Meryl zélf binnenkomt, als een wervelwind. Ze heeft geen p.a.-slaafje naast zich lopen dat haar zaakjes regelt, maar stuift regelrecht naar de koffiekan om zichzelf iets in te schenken. “Is er soms iemand dood?” lacht ze haar kenmerkende Meryl Streep-lach. Wanneer ik in de interview-suite opmerk dat ze relaxter is dan het circus om haar heen, begint ze nog harder te lachen. “Mensen vinden het blijkbaar een beetje eng om mij te ontmoeten, terwijl ik hier degene ben die bang moet zijn voor al die journalisten die iets van me willen.” Het ijs is meteen gebroken…

1. Je bent het bewijs dat een Hollywood-carrière ook mogelijk is voor vrouwen na hun veertigste. Heb je daar hard voor moeten vechten?

“Absoluut, voor mij was dat namelijk ook niet vanzelfsprekend. Ik heb toen ik eind dertig was serieus overwogen om te stoppen met acteren, omdat ik geen zin had om de rest van mij leven alleen nog moeders en echtgenotes te spelen, of erger nog… heksen. En geloof me, dat was mijn vooruitzicht, een tijdlang heb ik niet veel interessante scripts voorbij zien komen. Wat dat betreft zijn de perspectieven nu een stuk gunstiger. Er komen steeds meer interessante rollen voor vrouwen boven de veertig, daar ben ik heel blij om.”

Thank you for 100k followers ❤️ #streeper #merylstreep

A post shared by Meryl Streep (@merylstreep) on

2. Wat is het geheim om als vrouw stand te kunnen houden?

“Ik denk dat je je ijdelheid moet kunnen loslaten en moet durven gaan voor de echte karakterrollen. Je kunt niet én mooie, uiteenlopende personages neerzetten én de glamorous ster zijn die wil stralen op de cover van elk tijdschrift, dat is niet realistisch. Op een gegeven moment moet je kiezen: ga je voor de uiterlijke kant van het vak of wil je serieuze rollen spelen, waarbij het niet uitmaakt hoe je eruitziet. (Lachend:) Ik vind het heerlijk als ik geen glamourpoes hoef te zijn voor een rol.”

Wil je meer interviews lezen met actrices? Klik hier. 

3. Zijn actrices tegenwoordig te veel gefocust op de glitter en glamour?

“Een deel van hen wel, ja. De jonge garde actrices vergeet wel eens dat acteren alleen maar een baan is. Ze gaan door met acteren op het moment dat de camera’s stoppen met draaien en zijn vooral druk met zelfpromotie, zó vermoeiend! De dag dat je een ‘celebrity’ wordt in plaats van een ‘acteur’ is je leven voorbij. Je kunt dan nooit meer aan de roem ontsnappen. Ik heb jonge actrices om me heen zien doordraaien (Meryl hint naar Lindsay Lohan me wie ze in A Prairie Home Companion speelde) en dat begrijp ik ook goed, want het is ook niet vol te houden.”

interview Meryl Streep
Meryl Streep, Lily Tomlin, Garrison Keillor en Lindsay Lohan in A Prairie Home Companion (2006)

4. Moet je wel van aandacht houden om dit vak te kunnen uitoefenen?

“Zeker weten! Acteurs die zeggen dat ze helemaal niets om aandacht geven, zijn leugenaars. Diep van binnen zijn we elke keer weer dat kleine kind dat midden in een kamer vol volwassen staat en bewonderd wil worden. Als je er niet van houdt om in het middelpunt van de belangstelling staat, moet je dit vak niet kiezen. Ik word betaald om aanbeden te worden, wat wil een mens nog meer haha. Al is er wel een verschil tussen bejubeld worden om je werk of om je persoonlijkheid – ik prefereer dat eerste!”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer interviews met acteurs en makers in je timeline.

5. Hoe heb je in al die jaren de balans weten te vinden tussen werk en privé?

“Dit klinkt misschien raar uit mijn mond, maar ik beschouw acteren slechts als een klein onderdeel van mijn leven. Mensen kennen me van mijn films, maar ik voel me op de eerste plaats moeder en ik heb mijn gezin altijd voorrang gegeven op mijn carrière. Daarnaast zit ik in allerlei kunstcommissies en heb ik recent The Writers Lab opgezet, waarmee we ons inzetten voor meer werk voor vrouwelijke scenaristen boven de veertig. Het lijkt me vreselijk om alleen maar actrice te zijn en daarnaast niets te doen te hebben.”

Family does come first.It always did and always will

A post shared by Meryl Streep (@merylstreep) on

Afbeelding boven artikel: Meryl Streep in Florence Foster Jenkins (2016)

Lees verder