Molly's Game
Molly's Game

Molly’s Game: relevante film over Hollywood’s poker princess #GiFkijkt

Ze was een veelbelovende professioneel skiester, met oog op de Olympische Spelen. Met een dominante vader (Kevin Costner) als coach leerde Molly Bloom (Jessica Chastain) als geen ander dat hard werken wordt beloond, tegenslagen moeten worden overwonnen en dat het leven gaat met vallen en opstaan. Ook als Molly tijdens een belangrijke wedstrijd lelijk ten val komt weet ze op te staan. Maar skiën, dat zit er niet meer in.

Poker Princess

Molly’s Game vertelt het intrigerende en waargebeurde verhaal van Molly Bloom, gebaseerd op diens memoires Molly’s Game: From Hollywood’s Elite to Wall Street’s Billionaire Boys Club, My High-Stakes Adventure in the World of Underground Poker.

Nadat haar carrière als skiester van de baan is, komt Molly via een omweg van bijbaantjes terecht in de mysterieuze wereld van pokeren. Een wereld waarin miljoenen over de tafel vliegen, A-list celebrities (Leonardo D., Tobey M., Ben A.) in de rij staan voor een plekje aan de poker tafel en de luxe eindeloos is. Al snel heeft Molly door dat het een door mannen gedomineerde industrie is waar alles draait om geld en macht. Daarop neemt ze het heft in eigen hand en begint haar eigen pokeravonden te organiseren, wat haar de naam oplevert van ‘poker princess’. De zaken gaan goed, totdat de FBI voor de deur staat…

lees verder onder de foto

Molly's Game

Jessica Chastain

Ik zie de film tijdens de Nederlandse film première, in aanwezigheid van hoofdrolspeelster Jessica Chastain. In een geblindeerde auto komt de Hollywoodster aan, gekleed in een prachtige galajurk met haar kenmerkende rode haren over haar schouders gedrapeerd. Voordat ze de pers te woord staat stapt ze eerst naar de fans die zich rondom Tuschinski hebben verzameld. Geduldig gaat ze iedereen af, neemt een selfie met wie wilt en deelt handtekeningen uit. Ze maakt praatjes, lacht hartelijk en straalt niets anders dan sympathie uit.

Golden Globe

Als ik haar aan de rode loper spreek mag ik een vraag stellen. De avond ervoor is bekend gemaakt dat Jessica is genomineerd voor een Golden Globe. Een prijs die ze eerder won voor de film Zero Dark Thirty (2012). Ik feliciteer haar en vraag wat ze van de rest van de nominaties vindt. En dan met name die voor Beste Regisseur, die uitsluitend bestaat uit mannelijke regisseurs. “Ik ben erg teleurgesteld,” geeft Jessica toe. “Er waren dit jaar zoveel geweldige vrouwelijke filmmakers. Lady Bird, Mudbound, Detroit, Wonder Woman… Ik vind het heel jammer.”

Wat betreft haar eigen nominatie is Jessica niets anders dan heel blij verrast. “Het voelt heel speciaal, wanner je erkenning krijgt voor een project waar je in gelooft.” Molly’s Game is een droomproject voor Jessica. Gedeeltelijk komt dit door de titelrol. “Molly Bloom is zo’n fantastisch personage. Het is schokkend dat haar verhaal waargebeurd is. Zoveel delen van haar leven lijken wel geschreven door Hollywood, haha.”

Aaron Sorkin

Maar ook het werken met regisseur Aaron Sorkin sprak haar enorm aan. “Aaron Sorkin is geweldig, hij is een politiek filmmaker. De film gaat heel erg over gender politiek. Naast dat het spannend, opwindend, sexy en grappig is, dealt de film ook met kwesties van het patriarchaat (mannelijke dominantie, red.). En dat is, zeker nu, heel relevant.”

Molly’s Game is het regiedebuut van Oscarwinnend scenarioschrijver Aaron Sorkin. Eerder behaalde hij successen met de films The Social Network, Moneyball en Steve Jobs. Ook voor Molly’s Game schreef hij het scenario, dat is beloond met een Golden Globe nominatie.

De filmmaker was op zijn beurt ook heel blij om met Jessica samen te werken. De rol van Molly Bloom was een gewilde in Hollywood. Jessica Chastain was volgens Aaron de perfecte actrice om Molly te spelen. “Jessica is sterk, zonder zich stoer voor te hoeven doen. Ze heeft de perfecte soort morele sensitiviteit, glamour en kracht om het gelaagde personage van Molly Bloom te spelen.” Ook ‘de echte’ Molly Bloom had Jessica als eerste keus op haar lijstje.

lees verder onder de foto

Molly's Game

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Sterke vrouwen

Jessica Chastain speelde eerder hoofdrollen in Zero Dark Thirty en Miss Sloane – krachtige personages. Al wil ze niet worden omschreven als de actrice die sterke vrouwelijke rollen speelt. “Je leest nooit dat een acteur erom bekend staat om ‘sterke mannelijke’ rollen te spelen, omdat wordt aangenomen dat alle mannen zo zijn.” Maar wat Jessica wel graag doet is het spelen met verwachtingen. “Ik speel graag personages die spelen met de verwachtingen van wat een vrouw zou moeten zijn of het stereotype van de vrouw.” En dat doet ze in Molly’s Game moeiteloos. Een vrouw die bewust haar seksualiteit gebruikt om de controle te behouden.

Ook interessant: 7x overtuigende rollen door vrouwen in biopics

Recensies

Zelf vond ik Molly’s Game een fascinerende film en was tot de aftiteling geboeid. Het feit dat dit verhaal waargebeurd is, maakt het toch altijd nét wat interessanter. En het feit dat half Hollywood aanschoof aan Molly’s pokertafel, wekt toch ook mijn nieuwsgierigheid. Zou ‘Player X’ echt Tobey Maguire voorstellen, zoals heel het internet beweert? We zullen het nooit zeker weten, maar intrigerend dat is het zeker. Daarbij wordt de film lekker vlot verteld, wat een bepaalde rush geeft. De beelden zijn snel en dynamisch, met een urgente voice-over en gedreven dialogen waar Aaron Sorkin bekend om staat. Naast Jessica leveren ook Idris Elba en Kevin Costner sterke prestaties.

Ook door de pers is de film goed ontvangen. Zowel de Volkskrant als Het Parool geeft de film vier sterren. “Sorkin brengt met precieze hand een moderne heldin tot leven,” is te lezen in de Volkskrant. Met de toevoeging – waar ik ook blij mee ben: “Gelukkig blijft het dikwijls zo plichtmatige romantische plotlijntje achterwege.”

Molly’s Game is vanaf Tweede Kerstdag in de bioscoop zien.

Lees verder