Monic Hendrickx
Monic Hendrickx

‘Loslaten begint op het moment dat ze geboren worden’

Monic Hendrickx is een van Nederlands beste actrices, hoofdrolspeelster in Penoza en bovenal ook moeder van Javaj. Girls in Film onderwerpt haar aan 10 snelle vragen over het moederschap.

1. Wat was de laatste keer dat jij het lastig vond om je dochter los te laten?

Monic Hendrickx: “Toen ze laatst met school naar Bath ging. Dan pak je haar vast en zegt: ‘veel plezier’, maar in je hoofd is het van: Ik hoop dat het allemaal maar goed gaat. Eigenlijk begint het loslaten al vanaf het moment dat ze geboren worden. Ik vond het dan ook een erg mooi thema in De Held. Het is heel makkelijk zolang een kind braaf langs het paadje loopt. Maar zodra ze het bos in gaan en zelf die paden gaan maken, dan wordt het voor jou als moeder toch een ander verhaal.”

2. Wanneer had je voor het laatst de slappe lach met je dochter?

“We hebben heel vaak de slappe lach als we samen gaan zingen in de auto. Ik zing dan half mee en dan zegt zij: ‘Wat zeg je nou? Dat zingt hij dus helemaal niet, hè?’ We moeten daar dan samen heel hard om lachen.”

3. In welke zin hoor jij je eigen moeder terug?

“Eet je wel een beetje gezond, en: Een beetje op tijd gaan slapen, hè? Terwijl ik weet dat mijn dochter in Bath gewoon naar McDonald’s gaat en ze daar natuurlijk helemaal niet gaan slapen.”

4. Wat krijgt prioriteit: je kind of je carrière?

Ook interessant

Monic Hendrickx's favorieten

“Rechts boven links, hè?” #video

Als je het zo stelt, mijn kind natuurlijk. Maar ik heb gelukkig een heel lieve man die thuis alles regelt en het gezellig houdt als ik een drukke draaiperiode heb, waardoor ik niet het gevoel heb dat ik moet kiezen. Dat is een luxe, maar soms is het ook wel eens lastig geweest in het verleden. Dan stond ik op het toneel of was ik aan het repeteren en belde Ralph: ‘Ze heeft zich net omgedraaid’, en had ik dat weer gemist.”

5. Wat was je meest gênante moment als moeder?

“Elke keer als ik naar de supermarkt ga in een outfit die mijn dochter niet geschikt vindt, is het vooral voor háár gênant. ‘Mam, ga je zo naar buiten?’ vraagt ze dan. Ik heb er inmiddels behoorlijk lak aan hoe ik door de supermarkt loop, maar als puber kijk je daar toch anders tegenaan.”

6. Op welk liedje ga je helemaal uit je dak met je kind?

“We hadden op vakantie een ontzettend grappig nummer: Zulke dingen doe je. Dat draaiden we als we gingen afwassen en dan gingen we ook twerken. Javaj kan best wel goed dansen, en dan probeer ik het ook, wat natuurlijk vrij gênant is.”

7. Waar verheug jij je op om ooit met je dochter te kunnen doen?

“Het lijkt me heel leuk om een keer met haar naar New York te gaan en dan samen zo’n grote stad te ontdekken. En ik verheug me er ook wel op om oma te worden, dat vond ik met mijn eigen moeder ook heel bijzonder – ik ben haar vanaf dat moment toch op een andere manier gaan bekijken. Al zit ik er nu nog niet op te wachten, hoor, ze is pas vijftien haha.” 

8. Welke eigenschap hoop je dat jouw dochter van jou heeft?

“Ze is heel zorgzaam, houdt altijd wel in de gaten of de mensen om haar heen zich goed voelen. Dat heeft ze wel van mij maar zeker ook van haar vader.”

9. Bij welke film hebben jullie samen zitten huilen?

“Bambi hebben we vroeger heel vaak gezien, dat was een van de weinige films waar zij om moest huilen. En laatst hebben we samen Jagten gekeken. We waren niet in tranen, maar de film raakte ons wel en leverde interessante gesprekken op. Het is leuk dat we nu op een meer volwassen manier samen kunnen kijken en dan ook over een film kunnen napraten.”

10. Op welk moment baal je van het moederschap?

“Javaj ging een tijdje terug naar Disneyland Parijs, en ik moest daarvoor toestemming geven. Het was niet zo lang na de aanslagen en op zo’n moment kan ik er wel van balen, omdat het me zo kan bevangen wat er allemaal kan gebeuren. Ik probeer dat gevoel niet te veel toe te laten, want dan ga je je kind remmen en opsluiten. Maar die zorgen vind ik soms best een last. Javaj is een nachtvlinder, dus die gaat zeker flink uitgaan, daar kan ik nu al over piekeren. Maar ook hiervoor geldt: ik zal haar los moeten laten.”

Volg Girls in Film op Facebook voor meer Monic Hendrickx.

Foto oven artikel: Monic met filmkind Suus de Nies uit De Held (2016).

 

Lees verder