filmhuis arthouse kijktips maart
filmhuis arthouse kijktips maart

De 5 mooiste filmhuisfilms van de maand maart! #kijktips

Er heerst soms een behoorlijk negatief stigma op filmhuisfilms. Ik moest er zelf voor lange tijd ook niets van hebben. Ik was totaal in de veronderstelling dat filmhuisfilms onbegrijpelijk en saai waren. En die vooroordelen die zijn er natuurlijk ook niet voor niets. Er zitten films tussen die inderdaad heel lang duren. En dat je geen idee hebt waar je naar zit te kijken.

Ook ik ben zwaar geïrriteerd weggelopen uit de laatste twee films van Terrence Malick, Knight of Cups en Song to Song. Maar laat die vooroordelen je niet in de weg zitten! Filmhuizen hebben zo veel moois te bieden. En daarom tippen wij vanaf deze maand elke maand de must-see filmhuisfilms. En niet alleen in theaters, maar ook On Demand.

Maar wat zijn filmhuisfilms nou precies?

Er is niet echt één eenvoudige definitie voor. Simpel gezegd zijn het films die meestal niet in de grote bioscopen draaien, maar in, zoals de naam al zegt, filmhuizen en kleine bioscopen. Deze films hebben vaak een kunstzinnige lading. In tegenstelling tot veel grote (commerciële) producties kan de regisseur bij een filmhuisfilm zijn of haar gang gaan. Vaak worden heftige thema’s op een heel andere manier benaderd dan in Hollywood. Namelijk zonder restricties.

Grenzen opzoeken

De makers van een filmhuisfilm kunnen daardoor een heel stuk verder gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld onderwerpen bespreekbaar maken die in andere kringen misschien een nog groot taboe zijn. Denk hierbij aan bepaalde seksuele verlangens, homoseksualiteit, drugs of geestesziekten. Soms gebeurt het dat een filmhuisfilm, met een klein budget en onbekende cast, toch opgepikt wordt door het grote publiek. Denk bijvoorbeeld aan een film als Amélie (2001) of Trainspotting (1996). Deze films hebben beide Oscarnominaties ontvangen, maar begonnen als kleine producties. Filmhuisfilms zijn fijn voor de afwisseling. Ze kunnen je laten huilen, lachen, shockeren maar soms ook een compleet nieuw inzicht geven over bepaalde dingen. Of achterlaten met een heel leeg ‘WTF’-gevoel.

Filmtips maart

Ook deze maand zijn er een aantal mooie filmhuisfilms te zien. Ik heb er een paar geselecteerd die een mooi opstapje kunnen vormen naar de wereld van arthouse. Je kan deze films zien in de theaters, maar er zijn ook al een aantal platforms die het filmhuisfilms on demand aanbieden. Denk hier bij aan Cinetree of nu ook distributeur Cinemien!

1 – Jusqu’à la Garde (2017)

Te zien in meerdere filmhuizen

Genre: Drama | Regie: Xavier Legrand | Cast: Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Gioria e.a. | IMDb: 7.6, Rotten Tomatoes: 89% | Taal: Frans

filmhuis arthouse kijktips maartOntroerend verhaal over de scheidingsprocedure van Miriam en haar (ex-)man Antoine. Miriam wil volledige voogdij over hun zoon, maar de rechter besluit gedeelde voogdij toe te kennen. Julien, de zoon, voelt zich verscheurd tussen zijn ouders. Julien wil koste wat kost de lieve vrede bewaren tussen zijn ruziënde ouders. Een aangrijpend debuut van regisseur Xavier Legrand.

Bekijk hier de trailer.

2 – A Bigger Splash (2016)

Deze maand te zien op Cinetree

Genre: Drama, Thriller | Regie: Luca Guadagnino| Cast: Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes e.a. | IMDb: 6.4, Rotten Tomatoes: 97% | Taal: Engels, Italiaans

kijktips filmhuis arthouse maart
foto: Jack English

Mijn lievelingsfilm van het lijstje. Misschien wel een van mijn favoriete films aller tijden. Als de naam van de regisseur, Luca Guadagnino, je bekend voor komt: dat klopt. Zijn meest recente film is namelijk Call Me By Your Name. Ook A Bigger Splash speelt zich af in Italië. Het stel Marianne en Paul zijn op vakantie in Italië. Maar dan komt een oude liefde van Marianne, Harry, langs samen met zijn dochter. Dit creëert een wervelwind van passie, jaloezie, en uiteindelijk leidt het tot een conflict dat gevaarlijk is voor iedereen.

Hannah Verboom, founder van Cinetree, tipt deze film. Ze noemt het ‘“Een film waarin eigenlijk alles net wat anders is dan het lijkt. En die stiekem onder de zweterige huid kruipt.”

De acteurs zijn geweldig, dat kan zonder enige twijfel worden gezegd. Maar daarnaast is deze film visueel zo sterk dat je vooral overweldigd wordt door de prachtige beelden. Bekijk hier de trailer.

3 – Hannah (2017)

Te zien in meerdere filmhuizen

Genre: Drama | Regie: Andrea Pallaoro | Cast: Charlotte Rampling, André Wilms, Stéphanie Van Vyve e.a. | IMDb: 6.5 | Taal: Frans

kijktips maart arthouse filmhuis

Hannah is een portret van een vrouw (Charlotte Rampling) die er na jaren huwelijk achter komt dat haar man een groot geheim met zich meedraagt. Haar man wordt gearresteerd, zonder dat ze precies weet waarom. Binnen de familie ontstaan hierdoor ook veel problemen. Hannah is genoodzaakt om alleen zich een weg te banen door al het verdriet.

Bekijk hier de trailer.

4 – Katie Says Goodbye (2016)

Vanaf 8 maart te zien in meerdere filmhuizen

Genre: Drama | Regie: Wayne Roberts | Cast: Mary Steenburgen, Mireille Enos, Olivia Cooke e.a. | IMDb: 7.3 | Taal: Engels

kijktips filmhuis arthouse maartKatie woont met haar werkloze moeder in een trailerpark in Arizona. Haar toekomst lijkt redelijk uitzichtloos: ze werkt als waitress in een diner in het gehucht waar ze woont. Ze droomt van een nieuw leven in San Fransisco. Omdat het geld als serveerster niet voldoende is, verdient ze extra geld bij. Als prostituee. Maar als ze verliefd wordt op automonteur Bruno (gespeeld door Christopher Abbott), verandert alles.

Olivia Cooke kan je ondertussen echt een rising star noemen. Ze zat al in Me and Earl and the Dying Girl, en later dit jaar zal ze ook te zien zijn in Spielbergs Ready Player One. Bekijk de trailer van Katie hier.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

5 – Your Name (2016)

Te zien op Ziggo on Demand

Genre: Drama, Animatie | Regie: Makoto Shinkai| Cast: Ryûnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryô Narita e.a. | IMDb: 8.5, Rotten Tomatoes: 97% | Taal: Japans

kijktips filmhuis arthouse maartDeze prachtige anime uit Japan van regisseur Makoto Shinkai, gaat over de levens van twee mensen die plotseling worden verweven. Mitsuha en Taki kekken elkaar niet, en leven allebei een heel ander bestaan. Maar plotseling worden ze in hun dromen wakker in elkaars lichaam. En dit blijft willekeurig gebeuren. Ze beginnen berichten achter te laten voor elkaar. Zal het ze lukken om elkaar te vinden?

Ik had mij nooit verdiept in de wereld van de anime, dus ik wist niet wat ik moest verwachten toen ik hem ging zien in de bioscoop. Maar ik was ontzettend blij verrast. Dit verhaal is zo avontuurlijk, lief en aandoenlijk. Het was niet voor niets een gigantische hit in Japan. Bekijk hier de trailer.

Foto boven artikel: A Bigger Splash – foto: Jack English

Lees verder