Movies That Matter Festival: Intrigerende films met belangrijke thema’s

Het Movies That Matter Festival 2018 begint op 23 maart in Den Haag. Hun missie is belangrijk: film gebruiken als medium om ogen te openen. Film is een geweldig middel om mensen een kijkje te gunnen in andere werelden en levens. Vaak zijn het onderwerpen waar wij in Nederland in het dagelijks leven niets mee te maken hebben. Werelden die in de verste verte niet lijken op die van jou. Een film kan iemand aanzetten om mee te leven, mee te voelen, na te gaan denken en hopelijk er ook over te praten. Want Movies That Matter laat films zien die het debat willen aanwakkeren over het belang van mensenrechten.

movies that matter festivalOok dit jaar zijn er weer een aantal belangrijke thema’s en specials gekozen. Met name activisme, het milieu en gelijke rechten tussen mannen en vrouwen worden extra uitgelicht deze editie. Girls in Film heeft een kleine selectie gemaakt van de films die ons het meest aanspreken.

Aus Dem Nichts (2017)

Genre: Crime, Drama | Regie: Fatih Akin | Cast: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acare.a. | Taal: Duits

movies that matter festival
Foto: Cinéart

Deze film won dit jaar de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film. Het gaat over Katja, een vrouw wiens Koerdische man Nuri en zoontje Rocco worden vermoord door een aanval met een spijkerbom in Hamburg. Haar leven is verwoest. Zonder enig moment te krijgen om te rouwen, wordt ze ondervraagd door de politie. Er zijn nog ontzettend veel vragen: was het een terroristische aanslag of een criminele afrekening? Wie waren de daders en waarom hebben zij dit gedaan? Of komt het oude leven van Nuri als drugsdealer hen toch weer achtervolgen?

Katja (gespeeld door Diane Kruger) is vastbesloten om gerechtigheid te vinden voor haar man en kind, binnen én buiten de rechtszaal. Bekijk hier de trailer.

I Am Not a Witch (2017)

Genre: Drama | Regie: Rungano Nyoni | Cast: Benfors ‘Wee Do, Boyd Banda, Kalundu Banda e.a. | Taal: Engels, Bemba, Nyanja

movies that matter festival
Foto: September Film

Het negenjarige meisje Shula woont op straat in Zambia. Op een dag wordt ze beschuldigd van hekserij en komt ze in een speciaal kamp terecht voor heksen. Denk hierbij aan vrouwen en meisjes die worden vastgebonden aan touwtjes zodat ze niet wegvliegen. Of dat ze liedjes moeten zingen voor toeristen die naar ze komen kijken.

Dit is het debuut van filmmaakster Rungano Nyoni, die oorspronkelijk uit Zambia komt maar in Wales is opgegroeid. Ze baseerde deze film op waargebeurde verhalen uit haar geboorteland. Bekijk hier de trailer!

Beauty and the Dogs (2017)

Genre: Drama, Crime | Regie: Kaouther Ben Hania | Cast: Mariam Al Ferjani, Ghanem Zrelli, Noomen Hamda e.a. | Taal: Arabisch

movies that matter festival
Foto: Cinéart

Na een feestje in de hoofdstad van Tunesië, wordt student Mariam verkracht door de politie. Ondanks de gigantische impact die deze gebeurtenis heeft op haar, is ze vastberaden om diezelfde nacht nog aangifte te doen tegen haar belagers. Maar het eindigt in een nog erger horrorscenario: hulpverleners en ambtenaren doen helemaal niets. Ze wordt van het kastje naar de muur gestuurd en krijgt niet de hulp die ze zo hard nodig heeft.

Filmmaakster Kaouther Ben Hania heeft deze film gemaakt gebaseerd op een controversieel, waargebeurd verhaal wat al eerder in boekvorm verscheen. Ze maakt een aanklacht tegen de Tunesische bureaucratie die gedomineerd wordt door mannen. Bekijk hier de trailer.

Jaha’s Promise (2017)

Genre: Documentaire | Regie: Patrick Farrelly, Kate O’Callaghan | Cast: Jaha Dukurehs e.a. | Taal: Engels, Wolof, Serrahula

movies that matter festival
Foto: First Hand Films

Intrigerende documentaire over activiste Jaha Dukurehs die de strijd tegen vrouwenbesnijdenis aangaat. Bij Jaha zelf werd haar clitoris verwijderd toen ze nog maar een week oud was. In Gambia, waar zij vandaan komt, maar ook in veel andere landen is dit nog een heel normale praktijk. Wereldwijd zijn er ongeveer 200 miljoen meisjes en vrouwen die leven met de gevolgen van genitale verminking.

Vanuit Atlanta, waar ze nu woont, strijdt Jaha met haar organisatie Safe Hands voor het beëindigen van deze afschuwelijke praktijken. In deze documentaire wordt Jaha gevolgd naar haar geboorteland Gambia, waar ze mensen als haar vader en religieuze leiders confronteert met het bijgeloof en de vooroordelen die vastzitten aan vrouwenbesnijdenis. Bekijk hier de trailer!

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Amal (2017)

Genre: Documentaire | Regie: Mohamed Siam | Cast: Amal e.a. | Taal: Arabisch

movies that matter festival
Foto: Cinema Delicatessen

Deze documentaire gaat over de 14-jarige Amal. Zij staat met vele anderen tijdens de Egyptische revolutie op het Tahirplein. Voor haar is de directe aanleiding de dood van haar vriendje bij de Port Said-stadionramp. Ze wordt door de politie geslagen en haar haren over het plein gesleept. De film flitst heen en weer tussen beelden van toen en nu, met Amal’s snel veranderende leven als middelpunt.

Amal haar naam betekent heel symbolisch ‘hoop’. Als meisje tussen de mannen moet ze extra hard vechten om respect van anderen te winnen en het recht om mee te doen. Een mooi portret van een jonge vrouw in een land in transitie. Bekijk hier de trailer.

Het Movies That Matter Festival vindt plaats van 23 tot en met 31 maart in Den Haag. Check de website voor tijden en tickets!

Lees verder