Nadine vs Amsterdam: <i>een warm bad en een nieuw begin</i> #column

Nadine vs Amsterdam: een warm bad en een nieuw begin #column

In 2011 woonde ik met twee goede vriendinnen en een konijn in Bushwick. Ik studeerde aan een gerenommeerde toneelschool en kreeg les van bijzondere, markante figuren. Ik kon mij een leven in Nederland niet meer voorstellen.

Dromen zijn bedrog?

De drie jaren die volgden vlogen om. Ik rende van school naar kroeg, ik vloog om de maand naar mijn toenmalige vriend in Los Angeles en mijn dromen waren groots. Oscarnominaties, rode lopers, leven in een villa in de Hollywood Hills. Niets leek me te gek, ik zou het gaan maken! Maar mijn schooltijd liep op zijn eind, vriendschapsbanden veranderden en relaties werden beëindigd.

Mijn liefde voor New York hield mij staande en ik dook het leven van een ‘struggling actor’ in. Elke ochtend kroop ik achter mijn computertje voor de nieuwste audities. Ik hield boekjes bij met regisseurs, acteurs en films en volgde zoveel mogelijk workshops om met de juiste mensen in contact te komen. Anderhalf jaar lang stond ik op het toneel in New York, off-Broadway. Ik was trots op de stukken waar ik in speelde en de projecten waar ik aan mee mocht doen. Mijn hart voor het vak was groots en gevuld.

Terug naar Nederland

Toen moest ik terug naar Nederland vanwege een situatie met mijn visum. Terwijl ik daar was won ik de greencard loterij en was dus verzekerd van een terugkomst naar het beloofde land. Uiteindelijk bleef ik langer dan verwacht in Nederland en kreeg mijn leven daar weer vorm. Maar een greencard win je niet zomaar, dus ik had nog wat af te ronden in New York.

Toen mijn vader redelijk plotseling overleed, stond mijn leven even compleet op zijn kop. Drie maanden lang zorgden mijn moeder, zusje en ik intensief voor hem totdat hij de strijd op moest geven. Hierna bleef ik nog even in Nederland hangen. Maar ik wist dat ook hij wilde dat ik weer mijn eigen leven ging leiden. Dus pakte ik mijn nomadeleven weer op en vertrok. Met dubbele gevoelens, terug naar een plek die ik jarenlang mijn thuis noemde.

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Als je prioriteiten veranderen

New York was in die anderhalf jaar niets veranderd. Ze stond er nog steeds bij als een imposante grote zus die je af en toe een goed pak rammel geeft maar je voornamelijk liefdevol wil omarmen. Beetje bij beetje vond ik mijn draai weer. Maar mijn prioriteiten waren veranderd. De acteerwereld zat me niet lekker, de industrie stond me tegen en de projecten die op mijn pad kwamen betekenden niets meer voor mij.

Dus nam ik de pen ter hand en begon te schrijven. Ik vond een klankbord voor mijn gevoelens, gedachtes en mijn dagelijkse beslommeringen. Hier, voor Girls in Film, deelde ik mijn hoogte- en dieptepunten. Mijn struikel- en geluksmomentjes, mijn onhandige anekdotes, acteer frustraties en euforische happenings. Maar na 7 jaar was ik klaar voor andere ontwikkelingen en nieuwe avonturen.

Lees ook: (ik) heb het leven lief.

Nieuwe avonturen

Het getal 7 staat in de bijbel voor voltooiing en perfectie. Er zijn ook 7 kleuren in de regenboog, er staan 7 noten op een basistoonladder, er zijn 7 oceanen, 7 continenten en ik woonde 7 jaar in New York. Het was meant-to-be om terug te keren naar het Amsterdamse! En zo zwalk ik nu op mijn fietsje over de grachten van Amsterdam, verbaas ik mij over de mooie architectuur en het makkelijk, kabbelende leventje dat de mens hier leeft. En ook al zou het mij op elk gebied kunnen beangstigen, voelt het nu als een warm bad en een nodig nieuw begin. Want vanuit rust en balans kan je groeien. En dat wordt wel een keer tijd, zo begin dertig met een hoofd vol ideeën en een hart vol verlangens.

Zeven jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelde Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Haar columns uit New York zijn gestopt, maar gelukkig blijft Nadine ook vanuit Amsterdam regelmatig voor Girls in Film schrijven. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder