Nadine v NY
Nadine v NY

Nadine vs NY: 2017 favorites [column]

Afgelopen jaar stond in het teken van vrouwen, van de rechten van de vrouw, van de schending van de vrouw en in het teken van meer rollen voor vrouwen. Dus toen ik de serie She’s Got To Have It (Netflix)-gecreëerd door Spike Lee- zag, was ik blij verrast. Een donkere vrouwelijke hoofdrolspeelster, die een kunstenares in New York speelt, openlijk over sex praat én die op beeld de liefde bedrijft met verschillende mannen en zelfs een vrouw. Alles aan dit plaatje bekoorde mij en de kwaliteit van de serie is memorabel.

Docu time!

Beste docu: Jim & Andy (Netflix), een interessant kijkje in de bijzondere voorbereidingsprocessen van andere acteurs. Man On The Moon was al een geweldige film waarin Jim Carry Andy Kauffman speelt. In de docu over Jim Carry en deze klassieker wordt nog meer duidelijk wat de oorspronkelijke film zo goed maakte. Jim IS Andy Kauffman, z’n manieren, z’n beweegredenen, uiterlijk, uitspraken, alles. En ja de man is onhandelbaar op set, het is een grote farce maar wel een bijzondere farce!  En een bijzondere documentaire om te kijken.

Over One of Us (Netflix) schreef ik al eerder. Naarmate ik meer tijd in Williamsburg doorbreng, om de hoek bij de grootste streng orthodoxe gemeenschap, hoe meer het me intrigeert. One of Us verteld het verhaal van drie jongeren die de bijna sekteachtige chassidisch joodse gemeenschap willen verlaten en wat de gevolgen van dien zijn.

Serietoppers

Ik keek het steengoede Big Little Lies (Ziggo Movies & Series XL) waar Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Shailene Woodley de sterren van de hemel spelen. Waar huiselijk geweld, schoolse pesterijen en vrouwenvriendschappen worden uitgelicht. De verhaallijn was intrigerend, spannend. Het acteerwerk bijzonder goed en het seizoen kreeg een vervolg dus ik kan niet wachten op 2018. Girls Rock!

Guilty pleasure: Riverdale, een spannende versie van een serie als ‘gossip girl’ waar menig volwassene z’n tanden in heeft gezet. Seizoen 2 staat hoog op m’n lijstje voor dagen waarbij de zon niet haar gezicht wil laten zien, ik de dag ervoor misschien wel iets te diep in het glaasje heb gekeken. Of mijn bed gewoon te lekker, warm en fijn aanvoelt om de wilde wereld in te stappen.

Blijf op de hoogte van de columns van Nadine. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Ook leuk, maar iets minder

Ik begon aan de HBO serie The Duece (Ziggo Movies & Series XL), maar kwam moeilijk door de eerste paar afleveringen waardoor ik de serie links heb laten liggen. Wil het graag nog een kans geven daar ik groot fan van Maggie Gyllenhaal ben en alle series waarbij we een tepel zonder blokjes sticker mogen laten zien.

Ik keek Atypical (Netflix), een Hollywood serie over een autistische jongen. Het is een prettig verhaal, ik ben blij dat er aandacht wordt besteed aan jongeren die moeite hebben met hun plek in de maatschappij definiëren. Maar of het de juiste boodschap heeft weten over te brengen vraag ik me af. Het is een happy-go-lucky versie van de realiteit. Nog op mijn lijstje: The Handmaid’s Tale (Videoland), Godless (Netflix), Alias Grace (Netflix).

Over slechte filmkeuzes

Mijn bioscoopbezoeken waar schaars dit jaar en mijn filmkeuzes niet altijd even goed. Suburbicon, geregisseerd door George Clooney en geschreven door de Coen broers beloofde een spektakel te worden. Een thriller over een keurige buitenwijk en haar bewoners. Maar de film sloeg kant nog wal en het enige wat ik mij herinner is Matt Damon bloedend op een kinderfietsje. Dat kan niet de bedoeling zijn geweest.

Een paar weken keek ik de film The Florida Project, waarin William Dafoe de sterren van de hemel speelt. Er wordt terecht gespeculeerd over een Oscarnominatie voor Dafoe. De film is een intiem portret van hoe Midden-Amerika leeft. En al hoewel ik de film soms wat traag vond, is hij onder mijn huid gaan zitten en heb ik er nog dagen met Jan en alleman over gepraat.

Maar mijn absolute topfilm is Baby Driver. Ik ben geen actiefilm fan, of een fan van bloed, schieten en al die ongein. Maar Baby Driver is een muzikaal spektakel dat je op het puntje van je stoel doet zitten en in extase de bioscoop uit doet fladderen. Het ritme is opzwepend en het acteren verrassend prettig.

Er blijft nog genoeg over

Het ‘schaam je die heb je nog niet gezien’ lijstje. Ladybird, geregisseerd door een van mijn favoriete actrices, Greta Gerwig. De film gooit hoge ogen en ook de hoofdrolspeelster staat hoog op de lijst voor Oscarnominaties. Three Billboards Outside Ebbing Missouri, met Frances McDormand, Woody Harrelson en Sam Rockwell gaat over een moeder die de autoriteiten uitdaagt om de dood van haar zoon te achterhalen. Met zo’n topcast kan het niet anders dat deze ook in aanmerking komt voor zo’n glimmend beeldje!

In ieder geval genoeg om te zien en van te genieten!

Foto boven artikel: She’s Gotta Have It behind the scenes met Spike Lee, DeWanda Wise en Anthony Ramos. Foto: David Lee/Netflix.

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder