Nadine vs NY
Nadine vs NY

Nadine vs NY: als de leugen waarheid wordt

Het is zondagochtend in mijn ‘office’, de Sweatshop. Een koffietentje gerund door Australiërs met de lekkerste granola en een zogenaamde ‘jaffle’. Gewoon een oer-Hollandse tosti op z’n chique. Elke week in New York ziet er anders uit, voelt anders en proeft zelfs anders. Dus hier een kijkje in mijn ‘everyday life’, wat dat ook mag betekenen…

Vuurvliegjes en meeuwen in de Hamptons

Maandag en dinsdag bekommerde ik mij om drie blonde jongetjes in de Hamptons wiens moeder haar dagen slijt met Instagram, bankhangen en Soulcycle klasjes. Het weer was niet top, maar ik wilde naar het strand. Uitwaaien, rennen, voetballen. Ik wilde meer 9-jarige jongens dingen doen dan de 9-jarige jongetjes met wie ik was. Het huis was een droom, we maakten gezonde salades met wilde zalm en de avonden onder de sterren met de vuurvliegjes waren dierbare momenten.

Nadine

Woensdag zat mijn ‘job’ erop en was het mijn tijd om het strand onveilig te maken. Twintig minuten lopen vanaf het huis was een privé strand, ja het is niet voor niets de Hamptons, waar ik m’n handdoekje spreidde en m’n blauwe besjes uit mijn tas haalde. Het moment van genot was van korte duur toen de zeemeeuwen mij in het zicht kregen. Deze beesten lijken tamme duifjes maar gedragen zich als agressieve roofvogels.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Gezondste drug

De bessen werden uit mijn hand gegrist, de papieren zak met mijn croissantje binnen luttele seconden verwoest en ik bleef achter met een hoopje afval. Ik wandelde naar het water, zag dolfijnen dicht bij de kust en de drie stukken huid die ik met olijfolie insmeerde kleurden rozerood. Een dag zoals ik die in Europa in een pittoresk strandstadje aan de kust zou doorbrengen. Ontspannen, on-Amerikaans en in stilte.

Maar de stad riep, lonkte, trok me terug en woensdagavond dook ik weer in mijn eigen bed met een voldaan gevoel, een lichte zonnesteek en de geluiden van de Puerto Ricaanse dominospelletjes onder mijn raam. Hoe vaak ik ook tegen de schenen van de New Yorkse wolkenkrabbers trap, New York is uniek en mijn gezondste drug.

I am Fearless

Donderdag werd ik uitgenodigd voor een tentoonstelling in het New Museum waarbij de kunstenaar in kwestie, Paul Ramirez Jonas, leugens in waarheid om toverde. NadineAan een klein tafeltje schreef hij mijn leugen op. Door deze met een notariële stempel te bedrukken werd mijn leugen waarheid. Dus vanaf nu is mijn nieuwe realiteit: I Am Fearless. We dronken om de hoek cocktails met een mix van oudere kunstliefhebbers en jonge artiesten.

Een stel journalisten vertelde mij over hun vroege jaren in de East Village toen ze dagelijks Robert Mapplethorpe tegen het lijf liepen en nachten doorhaalden met Patti Smith. We praatten over kunst, politiek, literatuur, we haalden herinneringen op en ik verloor me in de warme nacht en inspirerende gesprekken. En dan moet je de volgende dag even op de blaren zitten. Maar het was het drie-dubbel waard.

Bewust gesprek

Ik kikkerde mezelf op en begaf me naar de New York University waar ik met een duurzaam merk, YUYU, en een groepje jonge studenten een boeiend gesprek over bewust zakendoen voerde. Grenzend aan NYU bevindt zich Washington Square Park, een waar paradijs aan zomerse muziek, korte optredens en sociale protesten. Daar zaten we, zoals het echte New Yorkers betaamd, nippend aan een chai soy latte op de rand van de vijver. De ‘werkweek’ sloot ik af met nog een rondje drankjes in de East Village bij Doc Holliday waarna ik in een gele taxi richting huis sprong om nog een glaasje spa op mijn ‘stoop’ te drinken en met een vriend over het leven te filosoferen. Voldaan, zo voldaan en content viel ik in slaap.

Alles okay

Ik werd wakker van een sms’je van mijn agent, AUDITION! Een speelfilm geregisseerd door een jonge regisseuse met een interessant verhaal. Gisteren wilde ik nog de boel de boel laten, mijn biezen pakken en schapenhoeder in Mexico worden en vandaag krijg ben ik weer on top of the world en lonkt Hollywood. Ah life, you tricky little thing!Nadine

De rest van het weekend stond in het teken van m’n wallen wegwerken en m’n Amerikaanse accent opkalfateren. Ik zag de film Landline, een indie komedie die ik ook al op het Sundance Festival voorbij zag komen en de Netflix film: A Woman, A Part, met mijn all-time favoriete theater- en Billions-actrice Maggie Siff.

En zo vloog er weer een New Yorkse week voorbij. Wat er komen gaat, weet niemand. Hoe de dag van morgen zich voor onze ogen ontvouwt valt nog te bezien. Maar vandaag, nu, in dit moment, deze seconde, met mijn Australische tosti in de Sweatshop, lijkt alles even helemaal okay te zijn.

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder