Nadine vs NY: <i>‘Can I get an Amen?’</i> #column
Nadine vs NY

Nadine vs NY: ‘Can I get an Amen?’ #column

2017 kwam en ging… te vlug om ergens bij stil te staan, te traag om te zien wat voor moois er zich allemaal ontvouwde. Los van alle wereldse perikelen bleef ook de entertainmentwereld niet onbewogen. Van prachtig geproduceerde tv-drama’s zoals The Handmaid’s Tale, Big Little Lies en The Crown tot seksuele incidenten en protest hashtags.

Schitterende vrouwen

2017 was een jaar van bewustwording, van groeipijnen en de opkomst van ondergewaardeerde groepen. Vrouwen kregen meer kansen om te schitteren voor en achter de camera. Er werd meer aandacht besteed aan de diversiteit in onze wereld en de focus is aan het verschuiven van een geldbeluste slangenkuil tot een broedplek voor mooie verhalen en puur talent. (Althans dat hoop ik te zien)

Mijn transitie jaar

Een beetje verdoofd kijk ik terug op mijn jaar. Zoveel veranderingen en groei, zo weinig lijk ik gepresteerd te hebben. Ik noem het maar mijn transitie jaar… Een jaar waarin ik met heel mijn hart heb liefgehad en met heel mijn wezen ben gebroken. Het jaar waarin ik nieuwe paden ben gaan bewandelen en nieuwe uitdagingen ben aangegaan. Het jaar waarin ik de hoofdrol in een speelfilm vertolkte, drie korte films en een pilot maakte. En waar, zeker de afgelopen maanden, mijn focus shifte van voor de camera naar achter de camera. Naar projecten creëren in plaats van het leidende voorwerp te zijn.

Lees verder onder foto

Nadine vs NY

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Leven in spagaat

Ik reisde naar mooie bestemmingen maar hunker naar een vaste plek. Ik vond een thuis in New York en een thuis in Amsterdam. In spagaat houding ben ik het nieuwe jaar ingegaan zonder concreet plan, maar met een doel een keuze te maken waar mijn hart ligt. Qua locatie en qua werk. In Nederland schoven mooie, nieuwe aanbiedingen naar de voorgrond, terwijl het in Amerika angstaanjagend stil bleef.

Elk tripje waarmee ik Nederland wilde ontvluchten werd door weersomstandigheden gesaboteerd en zo leek onze onbewuste wereld mij misschien toch iets heel duidelijk te maken. Blijf toch in Nederland meiske. Maar New York is als een drug, een shot dat ik elke keer weer tot me wil nemen. Al is het voor een paar dagen, paar weken of een paar maanden. Het is mijn vlucht uit een ingehokte wereld vol fulltime banen, babyboomers en hutspot-taferelen.

Balans

Aan de andere kant is New York een muizenrat dat blijft draaien, blijft gaan. Als je valt, val je hard, als je gaat, ga je hard. Iets wat geen mens een leven vol kan houden. In New York liggen verhalen, ervaringen en ontmoetingen. In Nederland liggen warme, lieve vriendschappen. Misschien is balans wel mijn woord voor het nieuwe jaar.

Mooie projecten in Nederland waarna ik mezelf weer een aantal weken kan laten verdwalen in de stad van verhalen. Inspiratie opdoen om vervolgens weer op verhaal te komen in de straten van Amsterdam. Dit jaar ga ik voor focus, voor een oud jasje uitdoen in de hoop dat de nieuwe als gegoten zal zitten. Want te vaak versnipper ik in ambitie waardoor ik als een zeester in bed blijf liggen totdat de maan zegt dat het weer tijd is om te gaan slapen.

Lees verder onder foto

Nadine vs NY

Can I get an Amen?

Ik hoop over een jaar terug te mogen kijken op een jaar vol diep houden van, houden van mijn gebreken, van mijn passies, dromen, talenten, van mijn keuzes, van mijn leven en van mezelf. Want zoals onze grote vriendin RuPaul altijd zegt: ‘If you ain’t love yourself, how the hell are you going to love somebody else… Can I get an Amen?’

‘Ik heb ooit een man uitgelachen

Omdat hij zei ‘ik ga terug

Om je te vinden’

In een stad

In een steen

In een mens

Nu benijd ik hem

Dat hij kiezen kon

Voor die stad

Voor die steen

Voor dat mens’

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder