Nadine vs NY: <i>‘Giiiirrrrlllll!’</i>
Nadine vs NY

Nadine vs NY: ‘Giiiirrrrlllll!’

‘But what are they looking for?’ Ik zit in mijn koffieshopje en staar naar mijn scherm. De sjenga-benga thee die ik hier elke dag nuttig heeft me een cafeïne kick gegeven en sjees door een rij audities heen. I’m on a roll!

Visitekaartje

Naast mij zit een groepje jongeren of jonge volwassenen; een Indiaas meisje, een all-American stel en een Frans meisje. Het Indiase meisje laat een foto van zichzelf zien en vraagt de mening van haar vrienden. Het is een zogenaamde headshot, een foto die je opstuurt voor audities of meeneemt naar audities zelf. Het is je visitekaartje. ‘My agent thinks I should cut my hear and dye it another color. I really would hate it but I feel it would get me more jobs’.

‘Better commercial look’

Mijn vingers verstijven en de haren in mijn nek komen overeind! Het blonde meisje antwoord: ‘Yeah defitinitely do it, it’s a better commercial look.’ Ik bijt op mijn lip om mij niet in het gesprek te mengen. Hoe? Wat? Waarom? Het blonde meisje vervolgt: ‘I was doing a lot of modelling work in LA but then my agent told me I’d be better of in NY so I just packed up and left. I think you should live where the work is, not work where you want to live…’

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Hold up!

‘Vriendin! Hold Up! Wees blij dat je uberhaupt werk hebt! 90% van mijn vriendinnen in Nederland hebben nog een grotere kans om Heidi Klum te worden dan dat jij model bent. Daarbij leven we in een tijd waar je al zoveel moet. Een goede baan, succes, reizen, instafamous, noem maar op. Als je nou eens gewoon begint met jezelf zijn, dat is het enige wat de wereld echt nodig heeft. Je bent prachtig zoals je bent, geloof in je kracht en laat je niet ombuigen naar een onbekende versie van jezelf omdat jouw agent denkt dat dat geld op gaat leveren.

Met alle Harvey Weinsteins en manipulerende mannen in deze ‘business’ is het nu belangrijker dan ooit om bij jezelf te blijven en je niet druk te maken over wat ‘de wereld’ wil, maar wat jij wil! Dan volgt het werk vanzelf… What are they looking for? You! Ze zijn op zoek naar jouw talent, naar jouw uniekheid en naar wie jij echt bent!’ Ik laat mijn publiek met open mond en trillende knietjes achter. Oef ik kon het toch niet laten, ik gooi er nog een kleine ‘hallelujah’ in, pak snel mijn spullen in en verlaat mijn ‘office’. 

Nadine vs NY

Flexitarier zonder ruggengraat

Een paar uur later sta ik tegen een muur geplakt in een authentiek Frans restaurantje in de Lower East Side, Lucien. Authentiek omdat het naast een uitgebreid frans menu, stijve modelletjes en witte tafelkleedjes ook een wachttijd van 1,5 uur heeft (nadat je al een reservering hebt voor een bepaald tijdstip). Daarna word je door een moeilijk uitziende dame naar een piepklein tafeltje gebracht en bestel je, op z’n Frans, de coquilles, een coq au vin en een goede steak. (ben zo’n flexitarier; moeilijk woord voor iemand zonder ruggengraat)

Most Awesome Drunk Speech

Naast ons zitten een jongen en meisje, hij in een oranje jumpsuit, zij alsof ze de nieuwe Eminem is. We raken met elkaar aan de praat, ze komen uit Orange County, de geboorteplaats van de reality show, Laguna Beach. Het meisje vertelt mij dat haar ‘sugar daddy’ haar reis naar New York heeft betaald. Een 19-jarig meisje dat met een man seks heeft moeten hebben in ruil voor een ticket… Je begrijpt het al, de nekharen gaan weer omhoog, mijn nagels maken afdrukken in de palmen van mijn hand en ik begin aan mijn tirade. ‘Giiiirrrrlllll!’ en wat er toen kwam kan in de boeken als Most Awesome Drunk Speech in de geschiedenis der geschiedenissen. Martin Luther King Jr, eat your heart out.

‘Pinky swore’

Nadine vs NY

Haar vriend in oranje pak met geëpileerde wenkbrauwen en verhalen over dates met Frank Ocean applaudisseert en vraagt mij mijn naam. De man springt een gat in de lucht, dat is ook de TWEEDE naam van zijn achtertante… Of ik mijn naam op een bonnetje wil schrijven zodat hij deze op zijn lichaam kan tatoeëren. Ik mag zelfs nog de plek kiezen ook! Als ik de volgende ochtend wakker wordt krijg ik een foto van een onbekend nummer doorgestuurt met daarop een tatoeage van MIJN naam in MIJN handschrift op ZIJN arm. ‘Pinky swore’ staat erbij en de tekst: ‘the moment I spotted you I decided I was gonna love you foreverrrrrr’. Ok….. Kleine sidenote, de man houdt van mannen maar voel me zeer vereerd dat er een mens met mijn naam op zijn lijf loopt, only in America.

Toch krijg ik hier ook een kleine rilling op m’n rug van. De mensheid is de weg kwijt, normen en waarden zijn aan het verschuiven en van gekheid weet men niet meer wat ze met zichzelf aan moeten. Terug naar de basics zou ik zeggen met hier en daar een tatoeage met mijn naam op je lijf… dat vind ik uiteraard meer dan normaal!

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder