Nadine vs NY: <i> Girls versus Big Little Lies </i>

Nadine vs NY: Girls versus Big Little Lies

Zomers in New York kunnen pijnlijk heet zijn. Binnen zit je met dubbele truien vanwege de overuren-draaiende airco’s terwijl je buiten rechtstreeks in een sauna stapt. Afval ligt te lang op straat waardoor de straten zich vullen met giftig ruikende geuren. In de metro sta je hutjemutje met je neus in de oksel van een vreemdeling. En als je de luxe van een weekend-escape kan veroorloven sta je een klein etmaal in de file om de stad uit te komen. Oh you gotta love New York. Daarom vlucht ik vaak op hoog zonnige dagen naar binnen  met Netflix marathons en HBO miniseries.

Girls, een serie met een boodschap.

Girls is daarbij een rode draad in mijn afgelopen vijf jaar in NY geweest. En in het laatste seizoen van Girls bereikt de stad dezelfde tropische temperaturen. Hanna en Elijah komen de dagen door met draagbare ventilatoren en blijven in leven met behulp van een constante toevoer aan ijs. Lena Dunham begon de serie vijf jaar of 62 afleveringen geleden. Met een bijzondere boodschap en eigen visie waarbij Lena haar constante naaktheid als kunstvorm wilde zien. Lena zocht naar een combinatie van eerlijkheid en communicatie om jonge vrouwen te kunnen bereiken en beïnvloeden. Voor de samenleving, en vooral voor tienermeisjes, hebben deze keuzes een revolutionaire impact gehad. Ze was een van de eerste vrouwen in de media die streed voor een ‘body positive image’. Nu in het laatste seizoen van de serie zijn we vijf jaar verder. De vrouwen hebben allemaal een nieuwe invulling aan hun dagelijkse beslommeringen gegeven.

Nadine vs NY Girls versus Big Little Lies
Lena Dunham in Girls (2012)

We hebben ze mogen volgen door de woelige twintiger jaren van ‘self discovery’, groei en ontworteling. In het laatste seizoen gaat deze groei enigszins voltooien. Shoshana zoekt andere vriendschappen, Jessa krijgt een relatie met Adam, Elijah vindt zijn eigen weg en Marnie breekt patronen. En Hannah… die wordt zwanger en bevalt in de laatste aflevering van een baby, Grover.

Wederom laat Lena een eerlijk, pijnlijk beeld van de ‘aftermath’ zien. Wat allemaal rozengeur en maneschijn leek valt in werkelijkheid tegen. Maar hulp komt uit onverwachte hoek en als Grover in de laatste aflevering toch de borst van Hannah vindt lijkt de cirkel rond. Er wordt duidelijk dat relaties, mensen en omstandigheden constant veranderen. En dat al het drama van je ‘volwassen worden’ wegvalt bij ‘een nieuw leven’.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Big little Lies, het oudere zusje van Girls.

Of althans dat hoop je, want met de serie Big Little Lies wordt duidelijk dat ook als je denkt je leven op orde te hebben er altijd drama op de loer ligt. Big Little Lies zou de oudere zus van Girls kunnen zijn waarbij Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Shailene Woodley eenzelfde, misschien wel heftiger, drama laten zien. Wat begint met een moord op een school ontvouwt zich in een complex plaatje van relaties, confrontaties en karakters. De hoofdrolspelers zetten sterke maar kwetsbare vrouwen neer die te maken krijgen met intriges, huwelijksproblemen, opvoedingsperikelen, mishandeling en meer.

Rauwheid versus ‘upper white class privileged.’

Door de aaneenschakeling van problemen in de levens van deze schoolmoeders verliest de serie het doel van ‘het oplossen van de moord’ een beetje waardoor deze een soms wat ‘soap-achtige’ feel krijgt. Waarbij Girls om rauwheid en naaktheid ging, teert Big Little Lies op ‘upper white class privileged’ cliché’s. Desaltniettemin is het een serie waar je je tanden in zet en pas wil stoppen als er rust in de tent komt. Je leeft mee met de relaties waar een eind aan zou moeten komen maar door kinderen en idealen dit elke keer weer onhaalbaar lijkt. Je jubelt als kattige moeders op hun plek worden gezet en kinderen de wijsheid in pacht lijken te hebben.

Nadine vs NY Girls versus Big Little Lies
Laura Dern, Reese Witherspoon en Shailene Woodley in Big Little Lies (2017)

Nicole Kidman, die een mishandelde huisvrouw speelt, vertelt in een interview met de Hollywood Reporter dat ze ‘felt her way through the character. The character had this desire for him to realize how much i love him, which is to me, an interesting motivation.’  En dat is de eerlijkheid waardoor de serie menig vrouw en hopelijk ook man zal aanspreken. Het laat zien dat niets zwart/wit is. Dat elk huisje z’n kruisje heeft en dat we allemaal constant opzoek zijn naar harmonie, idealen en oplossingen.

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder