Nadine vs NY: <i>GLOW</i>; their style is wild en ik wil het allemaal
GLOW

Nadine vs NY: GLOW; their style is wild en ik wil het allemaal

New York is New York. Mijn flitsende acteercarrière staat in de ijskast terwijl de mussen buiten van het dak vallen. En ik verlies mezelf in dromen over andere carrièrepaden. Over wereldreizen, over ecologische resorts beginnen in Kenia, over professioneel surfer worden in Sri Lanka, kangoeroes temmen in Australië, chef-kok worden in Montreal.

Hoe verder weg van NY, hoe verder weg van acteren, hoe verder weg van een filmset hoe beter. Een ander continent moet de start zijn van een nieuw begin. Vluchten voor verantwoordelijkheid, vluchten voor verplichtingen, voor vastigheid, voor routines, voor relaties, voor het bekende. Vluchten voor mezelf en vluchten voor keuzes.

Geen balans

Eigenlijk vluchten voor balans. Het magische woord, het bijzondere begrip, het streven naar het weegschaaleffect. Maar, actrice die ik ben, zoek altijd naar extremen. In werk, relaties, vriendschappen, reizen en in het alledaagse leven. Dus omdat het buiten +48 graden is en mijn airconditioning de enige vorm van verkoeling biedt, sluit ik mezelf op mijn vrije dag op in mijn huisje en zet Netflix aan. Op zoek naar inspiratie en afleiding. Een andere vorm van vluchten, zonder balans…

Against types

Al weken zie ik posters, trailers en aankondigen van de nieuwe Netflix serie GLOW voorbijkomen en ik ben geïntrigeerd. Niet alleen omdat het van de makers van de hitserie Orange is the New Black is. Maar omdat het een steengoede vrouwencast is waarbij actrices de kans hebben gekregen om een zogenaamd ‘against type’ te spelen. Een compleet andere rol dan je van een acteur of actrice gewend bent. Zo is Alison Brie bekend van oa Masters of Seks waar ze een ‘goodie two shoe’ speelt en Betty Gilpin vooral bekend van Nurse Jackie. Beiden spelen nu de hoofdrol in deze rauwe comedy over vrouwelijke worstelaars.

nieuw op netflix
Alison Brie en Betty Gilpin in GLOW. Foto: Erica Parise/Netflix

Lees ook: de meest groovy series gebaseerd op de eighties.

Our style is wild

‘G.L.O.W., G.L.O.W. That’s the name. Women’s wrestling is our game. If we play rough, please don’t blame us. Our style is wild. And you know you can’t tame us’. Met deze oerkreten beginnen de dames van GLOW hun worstelwedstrijden. GLOW gaat over een groep vrouwen in de jaren ’80 die ‘worstel-tv’ maken. De serie is gebaseerd op het ware verhaal van de dames achter GLOW: The Glorious Ladies of Wrestling.

© 2017 – Netflix

De nieuwe Netflix hit is gecreëerd door Jenji Kohan, Liz Flahive en Carly Mensch, de makers van de kaskraker Orange is the New Black. Liz en Carly leerden elkaar kennen als schrijvers bij het Ars Nova theater in New York en schreven beiden voor de serie Nurse Jackie. Ook werkten ze aan Jenji Kohan’s project, OITNB. Ze werden geïnspireerd om GLOW te maken nadat ze de documentaire GLOW: The Story of the Gorgeous Ladies of Wrestling uit 2012 zagen.

Stoere vrouwen en pikante pakjes

GLOW zit vol stoere vrouwen, pikante pakjes, unieke personages, jaren ’80 filters en een fijne verhaallijn. We volgen falende actrice Ruth Wilder (Alison Brie) terwijl ze een laatste kans krijgt om te acteren door auditie te doen voor de nieuwe, dan nog onbekende tv-show GLOW. 12 dames doen mee aan de nieuwe worstelshow en allemaal hebben ze een eigen look en uitgesproken karakter. In de tien afleveringen van 30 minuten zien we hoe GLOW tot stand komt met al het drama, de zware trainingen en vriendinnen humor van dien. Zwangerschapstesten worden erbij gehaald, intriges komen aan het licht en bijzondere vriendschappen worden gevormd.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

All or nothing baby

GLOW is precies het komische drama dat ik op deze zonnige zomerdag nodig had. Ik flits door de serie heen en zet daarna de originele documentaire over de Glorious Ladies of Wrestling aan. En alles klopt, de dames zijn even extreem en charismatisch, de setting is even sprankelend en de gevechten zijn even ‘fierce’. En dramatisch als ik nog steeds ben zoek ik de dichtstbijzijnde worstelschool in Brooklyn op. Nieuwe fase? Nieuwe begin? Fuck it, ik wil het allemaal… want het is ‘all or nothing baby’, ‘ride or die’ en nog meer van dat soort filmische leuzen.

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

 

Lees verder