Nadine vs NY
Nadine vs NY

Nadine vs NY: grote zus die je af en toe niet kunt luchten of zien

Als de skyscrapers en mensenmassa’s van de concrete jungle op je afkomen. Je geen vertier meer vindt in de dansende metro artiesten en je haar vol babyspuug zit van baby’s die niet van jou zijn. Dan zoek je naar een manier om te vluchten.

Bijzondere bessen uit het bos

De één plant een tripje naar de Hamptons waar je met een beetje geluk op een handdoekje naast ‘the rich kids van NY’ mag liggen. Om vervolgens flessen Frosée (is een heel ding hier, bevroren rosé) over elkaar leeg te spuiten in The Surflodge. Uhm no thanks… Een ander vertrekt naar upstate NY waar je voor een klein fortuin in een all-organic-biologisch-door-bevers-gebouwde-houten container kan inchecken. Met als 5-sterren diner bijzondere bessen uit het bos en een happy mushroom hier en daar. Lekker millenial enzo maar heb een minimal budget. Als je wat ‘avontuurlijker’ ingesteld bent, vlieg je naar Peurto Rico voor een paar honderd dollar om vervolgens in een Centerparcs-achtig resort te vertoeven met schreeuwende kinderen en te zware Amerikanen in je te nabije omgeving.

Australië….

Of… of… je zet een reeks Australische series op om te verdwijnen in tropische beelden, heerlijke wegkijk verhalen en een sexy accent. Ik koos het laatste toen New York mij even teveel werd en ik niets anders wilde dan in de armen van een stoere Australische surfer vluchten om uren naar een zee te staren. New York is die grote zus waar je op bouwt, maar die je ook af en toe niet kan zien of luchten. New York can make or break you, daarom verdwijn ik eens in de zoveel tijd naar een andere stad, ander land of in een mooie on-Amerikaanse serie.

Top of the Lake

Op dit moment zou ik jullie alles willen vertellen over de prachtige Nieuw Zeelandse serie uit 2013 Top Of The Lake met Elisabeth Moss (Mad Men).

Foto: Parisa Taghizadeh – © 2013 – See-Saw (TOTL) Holdings Pty Ltd

Een ruw drama over de vermissing van een 12-jarig zwanger meisje dat zich tegen de mooiste, serene beelden van de adembenemende natuur van Nieuw Zeeland afspeelt. Waarbij Elisabeth wordt ingeroepen om het onderzoek naar de vermissing van Tui te leiden, terwijl haar eigen demonen uit het verleden naar boven komen. En ze een manier moet vinden om daarmee om te gaan zonder haar focus van het onderzoek te verliezen.

Los van het feit dat heel Nederland de serie uiteraard (hopelijk) al gezien heeft, is Top Of The Lake ook niet meer op de Nederlandse Netflix te zien. En dus ga ik er niet verder op in. Ik deed zelf in elk geval een klein vreugdedansje toen ik las dat het lang verwachtte tweede seizoen om de hoek staat.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

‘First’

Top Of The Lake verscheen als eerste op het Sundance Channel en het tweede seizoen ging afgelopen mei op het Cannes Film Festival in première. En ook dat is weer een ‘first’ want naast het bekende David Lynch drama, Twin Peaks, ging er nooit een tv serie in première op een festival, laat staan het beroemde Cannes Film Festival.

Nicole Kidman in Top of the Lake. Foto Screengrab/See-Saw Films (TOTL2) – © See-Saw Films (TOTL2) Holdings Pty Ltd.

Het tweede seizoen, Top Of The Lake: China Girl, wordt met Nicole Kidman aangevuld en is vanaf 27 juli op de BBC te zien. Zodra de eerste aflevering van het tweede seizoen op BBC te zien, is kan je het hele tweede seizoen in één keer op de Engelse iPlayer kijken. Hier doet de BBC een poging Netflix af te troeven.

Ook niet te zien in NL

Vervolgens wilde ik jullie vertellen over de geweldige Nieuw Zeelandse sketch show, Short Poppies. Een komische ‘mockumentary’ waarin acteur Rhys Darby (Flight of The Conchords) alle karakters speelt. Een ware masterclass in typetjes en hoe ver je kan gaan met komedie.

Rhys Darby speelt onder andere Terry Pole, een strandwacht die meedoet aan een ‘Best Legs’ verkiezing. Hij speelt Bill Napier die een hysterische ‘Steve Irwin’ is. En Mary Ledbetter, een 63-jarige vrouw die zichzelf een ‘mover and shaker’ noemt. Maar goed, ook deze serie is dus niet te zien in Nederland. Net zoals de heerlijke soap-achtige show Offspring over de komische belevenissen van een vroedvrouw.

Weer iets Amerikaans

Dus ging er gisteren een nieuwe Amerikaanse show ‘Gypsy’ op play die wel op Netflix te zien is… Een dramatische suspense serie over het leven van een psychiater, gespeeld door Naomi Watts, die zichzelf verliest in de identiteiten van haar cliënten. Deze psychologische, seksuele thriller is prachtig, sober en spannend gefilmd met een bijzonder staaltje acteerwerk. San Taylor Johnson (Fifty Shades of Grey) regisseerde een aantal afleveringen.

Billy Crudup en Naomi Watts. Foto: Alison Cohen Rosa/Netflix

De man van Jean (Naomi Watts) wordt gespeeld door Billy Crudup (bekend van onder andere Big Fish, Eat Pray, Love en de Alien films). Haar ‘love interest’ door de jonge ster Sophie Cookson. Zij is binnenkort te zien in de blockbuster Emperor. Elke 50 minuten durende afleveringen laat je verlangen naar meer. Met af en toe een ietwat ongemakkelijke smaak in de mond.

Lees ook: Naomi Watts in de nieuwe Netflix Original Serie Gypsy

‘An utter snooze’?

De show zoekt op z’n Amerikaans (lees gecensureerd) seksuele grenzen op, vertrouwens issues, psychologische normen en waarden en zelfs gender issues. De recensies zijn niet allemaal even lovend. NY times vindt het een elegante, gevoelig geacteerd en geregisseerde serie, maar ook ‘an utter snooze’. En op Rotten tomatoes vind je opmerkingen als: ‘Flat psychological thriller mixes therapy, sex, and lies’. En ‘The pedigree might lure you in but good grief, the execution is awful’, (The Guardian).

Ach iedereen heeft overal wel iets over te zeggen. Zoals mijn vader altijd zei: ‘Het is beter dat ze over je fiets lullen dan over je lul fietsen…’

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder