Nadine vs NY
Nadine vs NY

Nadine vs NY: een verhaal over de liefde

Fame – The movie: ‘A chronicle of the lives of several teenagers who attend a New York high school for students gifted in the performing arts.’ Menig mens heeft deze bekende film uit de jaren ’80 gezien. Menig mens weet echter niet dat deze film gebaseerd is op het leven van studenten aan The Juilliard School in NYC. De meest prestigieuze school op het gebied van dans, muziek en drama.

En nou wil het toeval dat mijn jonge ex-geliefde hier in de voetsporen mag treden van o.a. Robin Williams, Adam Driver, Viola Davis en Jessica Chastain.

#whyjuilliard #juilliard #inspirationalwords

A post shared by The Juilliard School (@juilliardschool) on

Een veilige plek

We leerden elkaar kennen op The Stella Adler Studio of Acting waar ik drie jaar lang elke dag van 9-7 te vinden was en hij de avondopleiding deed. De man in kwestie is heel wat jaren jonger en in alles het tegenovergestelde van waar ik vandaan kom en wie ik ben. Maar we vonden elkaar nu bijna 3 jaar geleden en hij voelde als mijn thuis. Mijn veilige plek in een stad die raasde en sjeesde. Ik was zijn ‘Tall Heineken’ (lang en heel Hollands) en hij mijn ‘Peanut’ (zo werd hij vroeger genoemd om dat z’n hoofd op een pindanootje leek). Hij was een verboden vrucht die ik elk moment van de dag wilde verorberen.

Onze relatie was taboe

Maar racistisch Amerika is nog steeds niet tolerant naar een relatie tussen een blanke vrouw met een donkere man. Onze relatie was een taboe, de joodse vrouw in de bus keek ons met een schuin oog aan en de Porto Ricaanse winkelbediende volgde alles wat we deden. Ik liep vol trots naast mijn donkere God en op zijn beurt liet hij mij een wereld zien die mijn oortjes deden gloeien. Maar na 1,5 jaar moest ik terug naar Nederland vanwege visa omstandigheden. Hij begon aan zijn Juilliard avontuur.

Bloed kruipt..

Onze wegen scheidden op het romantische vlak maar we bleven in elkaars leven. Nadine vs NYHij was lief voor mij toen mijn vader vorig jaar plotseling erg ziek werd en na een kort ziektebed overleed en ik was er voor hem toen zijn moeder ernstig aan het dementeren was. Maar sinds een aantal weken ben ik weer terug in NY en het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. We zagen elkaar snel na mijn aankomst en we gingen samen naar toneelstukken en films. Hij vraagt mij mee naar gala’s waar we arm in arm staan met Ashley Graham en Michael Ealy en ik ga naar zijn voorstellingen op school. Vorige week ben ik naar The Three Sisters van Chekhov geweest waar hij een hoofdrol in speelde.

Volg Girls in Film op Facebook en Instagram

Drama komt op je af

Juilliard is een school waar je binnen loopt en het drama op je afkomt. In de gangen hoor je toonladders en stemschalen, uit lokalen komt jazzmuziek.

Met ‘Crazy Eyes’ uit Orange is the New Black.

En in de lunch ruimte zitten clubjes die monologen aan elkaar voordragen. The Three Sisters was een prachtige voorstelling waarbij hij mijn hart sneller deed kloppen. Een stuk dat soms dramatisch lang kan aanvoelen maar een krachtige komische ondertoon heeft. We gaan na de voorstelling een drankje met zijn klasgenoten drinken en vol trots stelt hij mij aan zijn vrienden voor als zijn ‘lady’.

Hij stuurt mij paarse hartjes en noemt mij zijn ‘love’. Maar hij blijft een jongeman zoekende naar een toekomst, familie en liefde. Ik wil het hem allemaal geven, maar moet ik mij hier wel aan blijven branden. We hebben hartverscheurende ruzies en een hartverwarmende liefde, de romantiek die je alleen in films ziet. Ik realiseer mij dat ik verliefd ben op een plaatje. Op een wereld die ik niet ben en op een relatie uit het verleden. Die veranderd is.

Soms is liefde niet genoeg

Leeftijdsverschil doet er soms gewoon wel toe. En soms is liefde niet genoeg om een relatie te laten bestaan. Ik gun hem de wereld, ik wil dat hij gaat slagen en ben ervan overtuigd dat dat ook gebeurt. Het is een jongen die aan het begin van zijn carrière staat. Waar agenten nu al om hem vechten. Nog twee jaar zal hij zich als student met acteren bezig houden. Maar op het moment dat hij een stap buiten school zet, zal hij in series zoals ‘Dear White People’ of films zoals ‘Moonlight’ en ‘Fruitvale Station’ schitteren. Hij zal uitblinken, roem zal zijn intreden doen. Hij zal een pad moeten vinden in een compleet nieuwe, vreemde wereld. En wie ben ik dan, wat wil ik dan en waar zullen wij elkaar dan nog vinden…

De voordeur dicht

Hij trekt mijn voordeur achter zich dicht en verdwijnt in het donker van de nacht. Ik pak een fles Baileys, steek een sigaret op en klim mijn brandtrap op. De maan kijkt mij bezorgd aan en ik knipoog naar haar. Ik proost op de verboden liefdes, onverwachte vriendschappen en op de levenskunstenaars. ‘Thank you for the wonderful night love… 💜’

‘You’re nothing to me until you’re everything’- American Hustle

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Foto boven artikel: Fame 1980

Lees verder