nadine vs ny
nadine vs ny

Nadine vs NY: het geheim van een succesvolle relatie? [column]

‘Leuk’ dacht ik, ‘Ik ga een oude vriendin in Engeland opzoeken’, dacht ik. ‘Bali kan de boom in’, dacht ik. Dus zogezegd zo gedaan. Ik boekte een goedkoop snoepreisje naar Engeland. Naar een plaatsje een uur buiten Londen. Naar een dorp waar Shameless taferelen plaats vinden, waar de boer het met de nicht doet en 6 op de 9 huizen leeg staan. Want net zoals Amsterdam is de metropool van Engeland onbetaalbaar geworden voor ons levenslustige leken.

Fish and Chips

Dus kom je terecht in een achterstallig kustplaatsje met de lekkerste fish-and-chips. Ik ga bij mijn oude vrienden op bezoek. Een stel waar ik ooit in London mee woonde. In een ander leven, een andere eeuw bijna… Het bijzondere aan sommige vriendschappen is dat je elkaar jaren niet hoeft te zien om binnen minuten weer samen op de bank te zitten alsof je nooit uit elkaar bent geweest.

De afgelopen dagen nam ik een kijkje in het leven van een stel dat ik al 15 jaar ken en al tien jaar samen is. Dat op en top Brits is met English Breakfast Tea bij het ontwaken, een haardvuurtje om bij thuis te komen en een kat op schoot. Dat kibbelt zonder te kibbelen. Dat beleefd elkaar een veeg uit de pan geeft omdat confrontaties uit den boze zijn. Op z’n Brits. Ik ben geïntrigeerd door hun manier van leven. Hij is leraar, zij werkt bij één van de grootste interieurbedrijven.

Eenvoud

Elke dag is precies hetzelfde als de andere dag. Ze leven naar een weekend toe. Waarbij ze vervolgens eigenlijk alleen maar op de bank kunnen hangen omdat de werkweek veel van hun eist. Ze hebben een pittoresk huisje gekocht, waar ze al 2 jaar in aan het klussen zijn en nog steeds de wc niet goed doortrekt. Maar ze zijn gelukkig, ze zijn tevreden, ze zijn content. En dat is een bijzonder goed in de maatschappij van nu waarbij we allemaal meer en groter willen. Waarbij we constant de wereld rond moeten en dat dan ook vooral met diezelfde wereld moeten delen.

Hun liefde is simpel, ze zijn gewend aan elkaar en respecteren elkaar. Ik vraag me af of dat de ingrediënten voor een succesvolle relatie zijn? Is dit een succesvolle relatie? Wat is een succesvolle relatie… Ik heb mijn eigen ervaringen met interessante mannen. De ene relatie was heftig, de ander gewoon. De ene gebaseerd op lust, op gedeelde interesses, op een angst om alleen te zijn of op het feit dat ik bij de ander een thuis vond. Elke relatie leerde mij wat anders, wat meer.

Blijf op de hoogte van de columns van Nadine. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Drie soorten partners

Ik lig bij de tandarts in de stoel, hij vraagt mij waar mijn leuke vriend was die de vorige keer aan mijn zijde stond. Ik vertel hem dat het niet werkte en vraag hem naar zijn kijk op de liefde. ‘Nou de is wel interessant, de scientology kerk heeft een workshop voor 35 euro waarbij je leert wat een goede huwelijkspartner is.’ Agh, ik had het kunnen weten, elk jaar weer stuurt hij mij in LA naar het Scientology centrum in de hoop mij te bekeren. Elke jaar weer twijfel ik maar denk ik dan snel terug aan de documentaire, Going Clear. Weinig of eigenlijk geen één mens ken ik die aanhanger is van dit ‘geloof’, behalve dus mijn tandarts.

Hij vertelt mij dat er drie type partners zijn, de man op wie je hoteldebotel verliefd bent, de man met wie de seks geweldig is en de man met de achtergrond en intellect die het beste bij je past. ‘Maar ik wil het allemaal,’ schreeuw ik in paniek naar hem! ‘De verliefdheid verdwijnt, is karma uit het verleden. In een vorig leven heb je iets met iemand gedeeld en dat herken je in dit leven. Dat is het, niets meer en niets minder.’

I want it all!

Hier schrik ik van, trek het in twijfel en luister verder. ‘De geweldige seks komt ook bij iemand met wie je een toekomst op wil bouwen, maar dat is iets waar je samen in groeit.’ Hij ziet weer de angst in mijn ogen… ‘seks komt sowieso terug in het laatste partnertype. Waarbij je een partner kiest met wie je op één lijn zit en met wie je kan groeien. Met wie je een toekomst op kan bouwen en met wie je een succesvolle relatie kan stabiliseren.’

Dit alles zet me aan het denken. Ik wil alles, ik wil de liefde uit films die je hart doet splijten maar die je ook doet vliegen. De ongeneeslijke liefde, de pijnlijke liefde, de lekkerste liefde, de mooiste liefde. Ik wil uitgedaagd worden, gekieteld. Ik wil genieten, ik wil delen en ik wil de liefde bedrijven. Maar uiteindelijk zoek ik naar een thuis in iemand. Iets dat niet zit in verliefdheid, dat niet in seks zit, dat niet zit in gedeelde interesse of de perfecte huwelijkspartner. Het is iets dat voorbij vlees en bloed gaat, iets wat chemisch is en wij, als mens niet kunnen definiëren. Het zit hem in geuren, in een bepaalde tast, in smaak en het moment.

Herkenning

Mijn vrienden in Engeland hebben dat bij elkaar gevonden, op jonge leeftijd. Of hebben dat samen, vanwege de jonge leeftijd, juist weten te creëren. Het was geen pats boem, het was een herkenning. Ze zijn soulmates -of volgens schrijver Geert Kimpen- zielsverwanten, in de ruimste zin van het woord.

Maar of het nou om een missend deel van je ziel gaat (de zielsverwant), om herkenning, of juist omdat iemand totaal anders is dan jij. Liefde valt niet te meten, te bepalen of te berekenen. Liefde gebeurt of gebeurt niet. Liefde is of is niet.

Op mijn laatste avond in Leigh-on-Sea gaat Love Actually aan terwijl ik geniet van mijn vriendschap met deze Engelsen, de kerstboom die in vol ornaat staat te glunderen en de liefde tussen Hugh Grant en Martine McCutcheon, de Britse liefde…

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

 

Lees verder