Nadine vs NY: (Ik) Heb het leven lief! #column
column nadine van asbeck

Nadine vs NY: (Ik) Heb het leven lief! #column

“I would like to thank my dad, my mom, my sister and all my loved ones. The ones that believed in me, the ones that didn’t believe in me, the ones who stuck with me and the ones that gave up on me. All of you helped me get to where I am now, to help me follow my dreams and win this Oscar… Thank you!’

President worden of een Oscar winnen

Flashback naar 18 jaar geleden, een klein skidorpje in Zwitserland waar ik mijn Oscar speech uit volle borst verkondigde. Ik wist nauwelijks wat een Oscar was maar de dramaqueen in mij vond het meeslepende sprookje wel zo interessant. Menig kind droomt van op een groot podium staan, president worden of een Oscar winnen. En elk jaar wordt een deel van deze dromen waarheid voor een klein groepje getalenteerde, bijzondere acteurs, actrices en filmmakers. Maar de Oscars zijn veel meer dan dat.

Three billboards in Miami

Waar twee jaar geleden de Oscars draaide om de #oscarssowhite movement, ligt de focus nu op #metoo, Trump en op gun control. Waar culturele hoogstandjes worden gevierd, wordt er ook aandacht besteed aan de pijnpunten van de maatschappij. En dat is volgens mij precies waar kunst voor bedoeld is. Wonden open leggen en deze beetje bij beetje proberen te helen. De mens aan het denken zetten en veranderen waar nodig en mogelijk.

Naar aanleiding van de schietpartij op de middelbare school in Florida doken er in Miami drie vrachtwagens op met de teksten ‘Afgeslacht op school’, ‘En nog steeds geen wapenwetgeving’, ‘Hoe komt dat, Marco Rubio?’. Activisten lieten zich inspireren door de voor zeven Oscars genomineerde film Three Billboards Outside of Ebbing, Missouri.

Een bijzonder, sterk verhaal met Frances McDormand in de hoofdrol die één van de 7 nominaties binnensleepte voor beste vrouwelijke hoofdrol. De film vertelt het verhaal van een moeder die de autoriteiten uitdaagt om de moord op haar dochter op te lossen. Geregisseerd door de cultregisseur, Martin McDonagh (In Bruges, Seven Psychopaths) die al eerder een Oscar won voor zijn korte film, Six Shooter. De film is ook voor Best Original Screenplay en Best Motion Picture genomineerd. Maar niet alleen Frances speelt de sterren van de hemel, ook schitteren Sam Rockwell, Woody Harrelson en de jonge, begaafde Caleb Landry Jones in dit indrukwekkende verhaal.

Grote kanshebbers

Die laatste speelt ook in de film Get Out die voor vier Oscars is genomineerd waaronder beste regie door Jordan Peele. Een opmerkelijke film van deze veelzijdige regisseur/schrijver/acteur aangezien hij voornamelijk bekend is als de helft van het komische duo Key and Peele. De film is heftig en ik zette hem na 30 minuten al op pauze, angstaanjagend vond ik hem. Maar een vriend van mij was uitermate onder de indruk van de onderliggende boodschap, de herkenning en het mooie acteerwerk van de jonge Daniel Kaluuya.

Grote publiekslieveling Greta Gerwig sleepte een nominatie in de wacht voor haar regiedebuut Lady Bird. Met in de hoofdrollen Saoirse Ronan en Laurie Metcalf. Beiden ook voor een Oscar genomineerd voor Best Lead Actress en Best Supporting Actress. Het verhaal is een simpele ‘coming of age story’ over een meisje dat zichzelf liever Lady Bird noemt en de relatie met haar moeder en de wereld. De film wordt alom geloofd en staat hoog op de lijst voor het winnen van één van de vijf Oscar nominaties. Ik genoot van de film maar kwam bij verre na niet in de buurt bij mijn lofprijzingen voor de film Call Me by Your Name.

lees verder onder de foto

Call Me By Your Name

Volg Girls in Film ook op Facebook | Instagram | YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Mijn absolute favoriet en meer

Geregisseerd door de getalenteerde Luca Guadagnino zie je heel duidelijk zijn ‘signature’ in dit prachtige verhaal. Eerder maakte hij al de bijzondere films ‘I am Love’ en ‘A Bigger Splash’. Ook Call Me by Your Name is weer een ode aan taal, prachtige plaatjes, romantiek, Italië, de kunst van leven, muziek, aan eten en aan de liefde. De jonge New Yorkse acteur, Timothée Chalamet, genomineerd voor beste mannelijke hoofdrol, lijkt een oude ziel in een jongenslichaam. In de film spreekt hij vloeiend Frans, Italiaans en Engels en speelt de sterren van de hemel op de piano. Dat zoveel talent in één persoon kan zitten is opmerkelijk en bijna jaloersmakend. Maar Timothée is een bescheiden jongen die je in elk interview een beetje meer verliefd op hem laat maken.

Thee in een bruine kroeg

De film deed al mijn levenskeuzes wankelen. Europa is prachtig op film, Italië is hemels, en de hele dag mooie boeken lezen, in een beekje spartelen en muziek luisteren een droom. Daarom ben ik er ook niet rouwig om dat ook mijn Amerika avontuur op z’n eind begint te raken. New York gaf mij jaren wat ik nodig had, inspiratie, mooie verhalen en bijzondere ontmoetingen.

lees verder onder de foto

column nadine van asbeck

Nu duik ik de romantiek van Amsterdam weer in. En verlang ik naar thee in een bruine kroeg, een orgel op straat en de stenen van de grachten onder mijn voeten. Een nieuw hoofdstuk, een nieuwe vorm van liefde voor het leven. Want daar draait Call Me by Your Name nog het meeste om. Leef! En heb lief! Heb het leven lief.

Er is bijna geen betere woordentovenaar dan Toon Hermans die dit al heel lang geleden zo mooi verwoordde:

‘Ik heb het leven lief, Ik schreeuw van de daken,
ik zal er wat van maken, ik heb het leven lief

De morgen aan mijn raam, de avond vol applausen
De koffie in de pauze, ik heb het leven lief

En valt het doek dan dicht, nog even op het leven
Een laatste glas geheven, ik heb het leven lief’

Zes jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

 

Lees verder