Nadine vs NY: liefde voor creatie #column

Holysloot, het Hollywood van Amsterdam. Aan het einde van een doodlopende weg staat een tiental huisjes. Er hangt lage mist over de weilanden waardoor het dorpscafé sprookjesachtig tussen de koeien ligt. Een paar maanden geleden zijn Aus Greidanus en Saskia Mees naar dit pittoreske deel van Amsterdam verhuisd.

Zwaargewichten

Mijn vader ging met Mees naar school en na jaren elkaar uit het oog te zijn verloren, ontstond er een hechte vriendschap. Mijn ouders zochten Aus en Mees op in hun Italiaanse vakantiestekje en op hun beurt kwamen Aus en Mees geregeld bij ons op bezoek. Ze delen een passie voor het leven, voor cultuur, voor de liefde en theater.

Aus is een rot in het vak, acteur sinds z’n 21ste en jarenlang artistiek leider van toneelgroep de Appel. Op dit moment maakt hij furore in onder andere de tv-serie Brussel en De 12 van Oldenheim. Volgend jaar is hij te zien in de film Redbad geregisseerd door Roel Reine.

Saskia Mees heeft eenzelfde geschiedenis met 23 jaar bij toneelgroep de Appel als gastactrice en, nu de Appel niet meer bestaat, stapt ze het toneel weer op met haar eigen project, Claudine & Claudett. Ze maken visuele hoorspelen op locatie. Voorstellingen waarbij de actrices achter glas spelen en het publiek met koptelefoons de spelers hoort. Aus en Mees zijn creatieve, artistieke zwaargewichten.

Ageren en reageren

Als ik in Holysloot aankom word ik met open armen, zelfgemaakte kerstkoekjes en een kat in het raam ontvangen. We praten over het afgelopen jaar en haar perikelen. We halen herinneringen naar boven over mijn vader, over gezamenlijke tripjes en ze luisteren aandachtig naar mijn verhalen. Als Mees achter de piano kruipt om een prachtig stuk voor ons te spelen bewondert Aus haar van een afstandje.

Plots stopt ze, ze staat op en roept: ‘Weet je wat ik me nou afvraag… Wij zijn intellectuelen, wij praten, wij voelen, we reizen, we lezen, we zijn met onze handen bezig. Maar denk je dat wij nou een uitstervende generatie zijn wat dat betreft?’ Ik verwacht dat Aus haar gelijk geeft en zijn mening over computers, technologie en de jeugd van tegenwoordig uit de doeken doet.

Maar hij laat de vraag bezinken, ‘ik denk het niet Mees, waarom zou dat uitstervend zijn? Er zullen altijd nieuwe intellectuelen zijn. Sinds de Grieken heb je een culturele elite gehad. Er zijn altijd kunstenaars en filosofen geweest die elke keer weer ageren en reageren.’ Mees kijkt naar mij, ik weet niet wat ik moet zeggen.

Blijf op de hoogte van de columns van Nadine. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

Bang?

Mijn hoofd loopt vaak over van gedachtes, meningen en hersenspinsels waardoor mijn communicatie vaak wat te wensen over laat. En vooral in gezelschap zoals dit sla ik dicht. Ik wil schreeuwen dat ik doodsbang ben voor waar wij als maatschappij naartoe aan het rennen zijn. Naar een samenleving zonder ambacht, handarbeid of gevoel. Ik word zenuwachtig als ik over zelfrijdende auto’s en artificial intelligence nadenk.

lees verder onder de foto

Ik denk aan een artikel over een van de mannen die de Facebook like knop heeft ontwikkeld. Hij schaamt zich voor wat hij de mensheid heeft aangedaan. Onze hersenen zijn niet opgewassen tegen de macht van computers. Zoals bekend vergroot social media de kans op depressies bij jongeren, geeft het ons bijna allemaal een vorm van ADHD en dan hebben we het nog niet eens over de negatieve lichamelijke gevolgen.

Voelen is echt

Maar we kunnen de technologische ontwikkeling niet tegen gaan, noch moeten we dat willen. Ik geloof in een wereld waar het hand in hand kan bestaan. Waar ik mijn woede en liefde in verf op een doek gooi (ik kan niet schilderen maar klinkt wel erg romantisch). Ik mijn frustratie in woorden op papier om zet. En de liefde bedrijf met een gitaar en mijn stem (mijn zang heeft menig vogeltje een hartaanval gegeven dus ook die moet ik even parkeren).

Het afgelopen jaar is er meer dan ooit gecreëerd met hart voor een zaak. Vrouwen begonnen eigen productiehuizen, vluchtelingen startte ondernemingen in onbekend land en een deel van het volk stond op om te vechten tegen het oranje gevaar… Wat wij via de computer doorkrijgen is verdraaid, gemanipuleerd en onbetrouwbaar. Wat wij voelen is echt, is moeilijk om op te vertrouwen, maar hoognodig om te overleven in het nu.

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

 

Lees verder