Nadine vs NY: NY local, LA visitor met het hart in Amsterdam

LA is groots en wijds. LA heeft bergen en palmbomen. LA is niet ter land te bewandelen maar wel per bus te berijden. Anderhalf uur vanaf Hollywood naar het strand als je geluk hebt en je niet muurvast zit op Fairfax. En dan in een stad met 3,5 miljoen inwoners en duizenden toeristen loop ik een collega tegen het lijf in Venice beach.

Hé wat doe jij hier?!

What are the odds!? Terwijl ik met m’n neus in een bol ijs zit van Salt and Straw, zit daar een blonde man waar ik net in Moordvrouw mee heb gespeeld. Ik spreek hem aan, we kletsen wat over het acteren in LA en we gaan ons eigen weg. Michiel Huisman komt ter sprake, een van de weinige Nederlandse acteurs die Amerika z’n thuis mag noemen en daarbij zelfs een working actor in the US! Velen zijn hem voorgegaan zonder het geluk hier voet aan wal te krijgen maar Michiel heeft zich door de dalen heen gestreden. Jaren werkte hij aan z’n Amerikaanse accent om zo z’n kansen op werk te vergroten en nu speelt hij in shows als Game of Thrones, Orphan Black en Nashville.

Multitalenten

Ook Famke Jansen is een Nederlands succesverhaal. Een jaar geleden sprak ik haar bij College Tour, ze vertelde over haar tocht naar NY.

Ook interessant

Nederlandse acteurs in internationale films

Nederlandse acteurs in internationale films en series.

Iedereen heeft zo z’n eigen verhaal en een ieder doet het op zijn of haar eigen manier. Michiel had het voordeel dat hij én al in Nederland een mooie carrière had én hij nog een leuk deuntje kan zingen. Famke ging op een artiestenvisum als model naar de States en rolde, na een studie literatuur aan Columbia University, in het acteren. Maar pas nu, met een lange adem, is zij een veel gezien gezicht op de Amerikaanse tv. Zo speelde ze voorheen in de filmreeks Taken, X-Men en natuurlijk als bond girl in Goldengirl. Nu staat ze op grote uithangborden op Sunset BLVD met haar nieuwe show The Black List Redemption.

Waarom neem je het risico?

Van de week ontmoette ik regisseur Diederik van Rooijen en zijn vrouw Sanna Fabery de Jonge. Een gezin dat bijna twee jaar geleden de grote stap maakte. Ik ben geïntrigeerd door het type mens dat het risico neemt en van thuis verandert. Ik ben geïnteresseerd in het hoe, waarom en wat ze in hemelsnaam bezielde. Hollywood is een stad met een mengelmoes van culturen. Italianen die produceren, Fransen die dansen en Engelsen die toneelspelen. Allemaal Europeanen die voor avontuur kiezen, die voor leven kiezen en die ervoor kiezen om uit hun comfortzone te stappen.

Kleine veilige plekjes

Ook ik voel me thuis in de oncomfortabele zone en toch probeer ik overal kleine veilige plekjes te creëren. Na een week in LA had ik al een borreladresje bij twee Nederlanders. Na twee weken LA bezocht ik dagelijks mijn favoriete vegetarische lunchtentje en na drie weken LA is een groep travestieten mijn ‘extended family’. De energie vloeit hier maar ik realiseer mij ook dat er altijd dingen ontstaan als je naar buiten treedt en je ‘ja’ zegt op dingen waar je voorheen nee op zou zeggen…

FullSizeRender-23
On the road….

Stad vol dezelfde zielen

En nu, na vier weken LA, zit ik in het vliegtuig naar NY. Mijn eigenlijke thuis waar ik nog elke dag verdwaal. En juist dat laatste blijft mij naar deze stad trekken. Naar de straten vol graffiti, naar de kruip-door-sluip-door barretjes en naar de eclectische figuren. Ik beweeg mij anoniem in een stad vol met dezelfde zielen. Een stad waar elke serveerster ‘barmeisje nummer 3 in Girls’ is en waar je moet betalen om een casting director te ontmoeten. In een cultuur die geen cultuur heeft door de mengelmoes aan culturen…

Overgekwalificeerde nanny

Morgen beginnen mijn dagelijkse beslommeringen weer. ’s Ochtends twee uur achter de computer opzoek naar acteerklussen, een uur casting directors aanspreken en daarna naar mijn oppasbaantje. Ik ben net de dertig gepasseerd, woon met een huisgenootje en ben een overgekwalificeerde nanny. Maar het avontuur begint nu pas. Ik heb een green card op zak, ben lid van SAG (acteurs gilde), heb een agent die mooie audities voor mij binnen haalt en een frisse adem. Alhoewel LA mij op alle juiste plekke kietelde, voelt New York als mijn thuis. Ik ben een NY local, een LA visitor en in Amsterdam ligt m’n hart. En voor nu; ‘expect the unexpected while not expecting to expect anything’, of zoiets…

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt ze hoe ze haar weg probeert te vinden als poldermodelletje in girl-next-door Amerika in de serie Nadine vs NY.  Alle blogs van Nadine lees je hier. 

Lees verder