Nadine vs NY: <i>opgewonden van snelle auto’s en Golden Earring</i>

Nadine vs NY: opgewonden van snelle auto’s en Golden Earring

Op een klamme zaterdagmiddag zit ik in de trein van New York richting Montauk in de Hamptons. Deels voor m’n eigen vertier, deels om een veredelde nanny te spelen. De trein zit vol truttige stelletjes, rijkeluiskindjes en de All-American, Abercrombie jochies. Mannen gekleed in gekleurde wortelbroeken, vrouwen met plooirokken en parelkettingen. Een complete tegenpool van hipster Brooklyn waar ik mijn dagen slijt.

Compleet in extase

Terwijl het landschap aan me voorbijtrekt en baldadige jongeren bier uit blikjes in papieren zakjes drinken luister ik naar de soundtrack van de nieuwste bioscoop hit ‘Baby Driver’. ‘Baby, oh baby, I love to call you baby…’ Ik zwijmel weg bij ouderwetse hits, nieuwe mixen en opzwepende tonen. Beelden van Ansel Elgort met een klassieke Rayban op en een Varsity jasje achter het stuur van een ‘get away car’ komen naar boven.

Twee dagen geleden lag ik letterlijk onderuit in een bioscoop stoel/bed/bank terwijl ik Baby Driver zag. Een film waar ik niet genoeg vanaf wist om er van tevoren een oordeel over te vormen, maar in complete extase de bioscoop uit liep. In deze tijd vol actiefilms, robots en sci-fi effecten laat Edgar Wright zien hoe sterke dialoog, vlugge stuurhandelingen, een boeiende plot twist en een romantische kus de nieuwste actie hit van 2017 creëren.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan mis je niets.

Bankovervallen de lijken op dansvoorstellingen

‘They call him baby! B-A-B-Y, Baby’. De naam dus van de jonge chauffeur, Ansel Elgort, die een ontsnappingsauto bestuurt tijdens verschillende bankovervallen, onder leiding van Doc, Kevin Spacey. Hij verloor zijn ouders in een auto-ongeluk en heeft sindsdien een piep in zijn oren. Hierdoor draagt hij bijna 24/7 een hoofdtelefoon met elke denkbare muzieksoort. Zijn leven volgt het ritme van de liedjes en de bankovervallen worden moderne dansvoorstellingen die de tonen van de muziek overnemen.

Baby Driver

Zoals de regisseur Edgar Wright zegt: ‘I think you could say it’s a car movie that’s driven by music.’ Edgar Wright, een relatief jonge Engelse regisseur bekend van films als Shaun of the Dead en Hot Fuzz, gooide met Baby Driver zulke hoge ogen tijdens het SXSW festival dat de premièredatum naar voren werd geschoven. Baby Driver ging in Juni in première in Amerika en haalt dagelijks de betere recensies binnen.

Wat de film zo goed maakt is de combinatie van muziek en beeld maar ook zeker het acteerwerk van grootheden als Kevin Spacey, John Hamm en Jamie Foxx. De film zit vol momenten waarbij ik de arm van mijn bioscoop date fijnknijp, ik giechelend met mijn handen in m’n haar zit en tegelijkertijd ineens enorm opgewonden raak van snelle auto’s en de Golden Earring…

Valse beloftes en omhooggevallen types

Ik schrik wakker van de nasale stem van een meisje dat ‘oh my god, sooooo excited’ is dat ze bijna in Montauk is. Mijn stop komt eraan en ik ben blij dat ik even uit de stad en uit deze trein mag. Het was een week vol valse beloftes en omhooggevallen types. Van casting directors die niet van hun telefoon op kunnen kijken als je de ruimte in loopt tot het moment dat je de casting weer uit loopt.

Tot een Facetime auditie voor een blijkbaar nogal christelijke film waarbij ik per ongeluk het woord ‘fuck’ liet vallen en het beeld meteen op zwart schoot. Of ik dit soort taal uit mijn vocabulaire kon halen, mijn antwoord ‘fuck that will be hard’… Er was geen klik met de regisseur. En ik ben niet van plan om projecten aan te nemen waar ik geen voldoening uit krijg. Teveel mensen zie ik onbetaald werd doen omdat ze dan ‘in ieder geval op set staan’. Ook al worden ze als grofvuil behandeld.

De kleine dingen

Ik kijk om mij heen naar de zakenman die van 9-5 in een hokje in een skyscraper zit. En die z’n dagen slijt met naar werk rennen en terug. Ik kies om het tegenovergestelde te doen. Ik kies projecten die me blij maken, waar ik van leer, die me inspireren. Dus sta ik liever in een klein zaaltje, driehoog een toneelstuk voor een oudere dame voor te bereiden. En zorg ik een paar uur in de week voor drie jonge kinderen. Wiens ouders me af en toe voor de Hampstons uitnodigen.

Lees ook: Anne’s feestje en ik ben uitgenodigd

Natuurlijk geen ideaal plaatje, maar wat is dat wel? Volop genieten van prachtige films zoals Baby Driver, met m’n gatje in het zand in Montauk naar wat surfers staren. En de dierbare Skype momenten met mijn neefjes in Nederland. It’s the little things in life…

Nadine vs NY

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Foto boven artikel: Ansel Elgort in Baby Driver ©2017 TriStar Pictures Inc en MRCII Distribution Company LP

Lees verder