Nadine vs NY: <i>over rare gewoontes gesproken</i>
Nadine vs NY

Nadine vs NY: over rare gewoontes gesproken

Nog geen week weer in de grote appel en ik zit met mijn goede gedrag op een zonnige vrijdagmiddag in het kantoor van een hypnotherapeut. Never a dull moment!

Quick fix

Nog nooit heb ik een vorm van therapie gedaan terwijl een aantal van de grootsten (Steve Jobs, Estée Lauder) mij voor gingen. De meest bijzondere leiders zweren bij een wekelijkse sessie met een life coach. En nadat ik Eckart Tolle’s ‘Nieuwe wereld’, Oprah’s ‘Things I Know For Sure’ en elk zelfhulp en spiritueel analytisch boek verorberd heb, kom ook ik er even niet uit… Daar mijn afgelopen jaar (lees: leven) vol zat met pieken, dalen en verlies leek het mij nu het moment om een stukje dieper op m’n beweegredenen van handelen in te gaan. Ik heb de verwijzing via een vriendin die veel baat bij deze man heeft. En aangezien ik altijd voor een quick fix kies heb ik een stukje hypnose in de mix gegooid. Go all in or go home!

DE stoel

Te laat kom ik het kantoor van Daniel binnen gestruikeld. Zijn voorkomen doet ook mijn hart een sprongetje maken. Voor mij staat een lange, licht bebaarde vriendelijk glimlachende man van midden dertig. In de perfecte wereld betaalde ik hem nu niet een rib uit m’n lijf en gingen we gewoon naar huis waar ik voor hem zou koken en hij mij met z’n tast zou genezen van al mijn pijn. De realiteit is dat hij me vraagt om plaats te nemen op zijn ‘stoel’. DE stoel, die gevreesde therapie stoel.

Rare gewoontes

Ik ben zenuwachtig voor wat er komen gaat maar ook wat trillerig vanwege deze onverwacht prettige verschijning. Hoe moet ik deze man al m’n onhebbelijkheden, angsten en rare gewoontes gaan vertellen? Dat ik drie keer van tafel verander in een restaurant voordat ik blij ben, dat ik menig stad ontwijk omdat de straten bezaaid liggen met liefdesverdriet. Dat ik nog met een knuffelkonijn slaap, dat ik me soms de ‘runaway bride’ voel. Maar ook hunker naar een grote Viking naast me. Daniel en ik zullen nooit meer samen kinderen krijgen en de zonsondergang tegemoet rijden als hij als deze rariteiten te weten krijgt!

Try to relax

Ik zwiep mijn benen op het voetenbankje voor mij en wordt opgeschikt door de kleine donshaartjes die lachend op mijn schenen liggen. Snel zwaai ik ze weer van het bankje af en verberg ze onder mijn stoel. ‘Ok ontspan’ schiet er door mij heen. ‘Ok try to relax now’! ‘Wat’? Deze man kan mijn gedachten lezen! Wat een genie!  ‘What can I help you with?’ God, ja, Uhm… alles? Uhm nee, ik weet het niet… uhm… ‘Ok we’ll figure it out, don’t worry, what is it that you do for a living’.

Volg Girls in Film op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Mijn vonnis

En ja hoor, meer was er niet nodig om de krokodillentranen over mijn wangen te laten stromen. ‘Wat in godsnaam doe ik?!? Wie ben ik?!? Waar ben ik?!? Waar ben ik mee bezig?!? Shitttt deze man is goed!’ ‘Ok geef me maar een pilletje en dan is alles goed toch? Dan weet ik weer waarom ik naar NY verhuisd ben, wat ik doe, wie ik ben… een identiteitscrisis op je 32ste? Is het mogelijk? Het is gedaan met mij, welke psychiatrische kliniek kan dit soort klachten aan. De dwangbuis zal de oplossing dan moeten bieden? Of voor altijd bij de nonnen? Ergens verlaten, diep in Rusland zonder vrienden of familie? Zeg het me maar, wat is mijn vonnis?’

Deze man!

Maar Daniel begint rustig tegen me te praten over motieven en ritmes, over acties en patronen. En… dat alles gewoon op te lossen is! Deze man! Deze man die kan er wat van zeg! We praten een half uur waarna hij mij een diepe meditatie in mompelt. Mijn gedachten switchen tussen mijn ‘happy place’ en beelden van Daniel die mij alle hoeken van zijn psych-kantoortje laat zien. M’n fantasie wordt onderbroken door zijn vriendelijke stem of ik wat water wil. Betrapt doe ik mijn ogen open en hij vraagt me hoe ik mij voel. ‘Prima stotter ik, een stuk lichter’.

Shine bright

En of het nu door mijn rijke verbeeldingsvermogen of door zijn hypnotiserende therapie komt, zo is het ook. Ik loop de deur uit en het leven lacht me tegemoet. Ik steek de straat over, stoplichten springen spontaan op groen, auto’s stoppen voor mij, vogels fluiten, mannen lachen. Er wordt wat naar me geroepen en lachend gooi ik mijn haar in de wind. Totdat een jong meisje mij plagend na wijst… ik check of ik wat tussen mijn tanden heb, ik kijk of ik misschien de wc-rol onder mijn voet is blijven plakken, niets. Net terwijl ik weg wil lopen van mijn reflectie in het winkelraam zie ik dat mijn jurkje al die tijd in mijn ondergoed was blijven zitten waardoor mijn hele bips voor iedereen voor het oprapen lag… ‘Shine bright like a diamond…’

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder