Nadine vs NY
Nadine vs NY

Nadine vs NY: ‘Welcome to The Wonderful Whereabouts of…’ [column]

New York heeft 40 Broadway theaters. Theaters met meer dan 500 zitplaatsen midden in Manhattan en een continue stroom aan liveshows. Hier kan je voor een kleine 600 dollar Bette Midler in de revival van Hello Dolly zien, het historische spektakel van de Lion King bezoeken of een moderne versie van Shakespeare. De shows zijn groots, de acteurs populair en geen toerist wil New York verlaten zonder een show op Broadway gezien te hebben.

Daarnaast heeft New York ruim 80 off-Broadway shows. Kleinere theaters met tussen de 100 en 500 zitplaatsen waar professionele toneelstukken, musicals en voorstellingen worden opgevoerd. En tot slot zijn er nog een ontelbaar aantal off-off-Broadway theaters waar je soms in zaaltjes zit met niet meer dan 5 andere toeschouwers. Een grote, commerciële Broadway show kan soms compleet de plank misslaan terwijl een klein off-off-Broadway toneelstuk je hard kan verscheuren en laten verlangen naar meer.

One man

Op een winterse woensdagavond, midden november krijg ik kaartjes voor de off-Broadway show Bright Colors and Bold Patterns met Drew Doege. Drew is een komedie acteur met een indrukwekkende lijst aan tv-shows en films op zijn naam. De show speelt in het sfeervolle Soho Playhouse. Een klein, charmant, theatertje met onderin een donker barretje waar deze hilarische show ten tonele staat. Geregisseerd door Michael Urie, vooral bekend van de zijn rol als Marc St. James in de tv-show Ugly Betty. Maar ere wie ere toekomt, Drew Doege is het meesterbrein achter deze komische one-man show.

Bright Colors and Bold Patterns gaat over de nacht voor de bruiloft van Josh en Brennan in Palm Springs. 1,5 uur lang neemt Doege het publiek mee op een rollercoaster van oneliners, memorabele speeches en een indrukwekkende fantasiewereld. Doege staat in z’n eentje op het toneel maar speelt met vier vrienden. Dat wil zeggen, hij praat met zijn beste vriend in de ligstoel, Greg, die wij niet zien maar voor Doege wel zeker bestaat. Hij grapt met Mac, een prachtige toyboy en de liefde van Greg, die wij wederom niet zien maar wel degelijk bestaat. En hij ruziet met Neil, de ex van Greg en tevens vijand van Doege. En dit allemaal terwijl hij in zijn eentje op het toneel staat.

lees verder onder de foto

Nadine

Verloren speelsheid

Door de kwaliteit van het schrijven, het rijke inbeeldingsvermogen van Doege en zijn acteertalent weet hij ons 1,5 uur lang te vermaken, ontroeren en onze fantasie te prikkelen. Na een tweede staande ovatie gaan de lichten aan, knipper ik een aantal keer met mijn ogen en moet ik bijkomen van het spektakel dat ik zojuist heb mogen aanschouwen. Ik ben onder de indruk, totaal verknocht aan deze briljante acteur, schrijver, komiek en mens.

Ooit begon ook ik in mijn kamer typetjes te creëren om mijn moeder te vermaken. Jaren later interviewde ik mezelf en praatte ik in mijn verbeelding tegen mijn assistente, de kokkin in de andere kamer. Bobby, mijn man in zijn hobbykamer en nog een rits andere figuren. Doege herinnert mij aan de speelsheid van acteren. Het grootse inbeeldingsvermogen dat wij als mens ergens na ons 8ste helaas verliezen, maar wat zo fijn zou zijn om af en toe weer naar boven te kunnen halen.

Volg Girls in Film ook op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Continue zelfontdekking

En wat is een betere plek om dit te ontwikkelen en ten tonele te brengen dan in New York. De stad die overloopt aan kleurrijke types, bijzondere figuren met allemaal een eigen, uniek verhaal. Waar men grenzen opzoekt en in een continu zelfontdekkingsproces zit. Voor mij een stad waar ik anoniem kan zijn, waar men niet het credo ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ verkondigt. En waar mensen ook nog eens geld betalen om jou en je excentrieke perikelen op het toneel te zien. Als ik een paar uur na de show thuis kom begint mijn BB te kriebelen.

BB is mijn typetje, mijn vlucht uit de serieuze wereld en mijn drang om stiekem ergens nog iets langer kind te blijven. Mijn uitlaatklep voor mijn wereldse fantasie. BB is een dame die alles weet van de liefde, van lunches met oude Hollywoodsterren en bijzondere avonturen met royalty’s. Mijn BB is in alles het tegenovergestelde van wie ik ben. En daarom ben ik haar grootste (en enige) fan. BB blijft van mij totdat ik ooit de ballen krijg om zoals Doege een show neer te zetten. Een show die in het begin even onwennig aanvoelt, maar waar binnen enkele minuten BB je nieuwe bff is. Waar je BB al je liefdesperikelen en relationele beslommeringen wil toevertrouwen.

Het is 1 uur ’s nachts, ik doe mijn BB jurk aan, zet een grote zonnebril en gekleurde hoed op. Ik positioneer mijn camera op een stoel en ik druk op record… ‘Welcome to The Wonderful Whereabouts of…’

Nadine

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

 

Lees verder