Nadine vs NY
Nadine vs NY

Nadine vs NY: zorgen zijn voor de dag van morgen

Het is 2.30 uur midden in de nacht. Ik lig in m’n oude bedje in mijn oude kinderkamer in een regenachtig Amsterdam. Gisteren vloog ik vanuit New York naar Nederland om een paar dagen met mijn vrienden en familie door te brengen. Voordat ik mijn eigen versie van ‘eat, pray, love’ zou gaan creëren in Bali. De dag voordat ik vertrok was ik al weemoedig om mijn leventje, waarin ik net een aantal mooie projecten had weten te bemachtigen, op pauze te zetten.

New York voelt als mijn thuis, met mijn bakkertje twee straten verderop, mijn supermarkt met mijn lieveling kassière 10 minuten lopen en de lekkerste udon noodle soup op de hoek. Dit is mijn buurt, mijn wereldje, mijn leven. Maar goed, het avontuur lonkte dus boekte ik een ticket naar Bali. Omdat men het er altijd ‘zo waanzinnig, fantastisch’ heeft, omdat Azië een nog een onbekend terrein voor mij is en omdat de Australische man daar blijkbaar vakantie viert?!?

Lockdown

Voordat ik het vliegtuig richting Amsterdam in stap belt mijn moeder mij. ‘Wist jij dat er op Bali al dagen een vulkaan op springen staat. Is toch wel spannend.’ De moeder die zich zorgen maakt, de moeder die altijd weet wat het beste is voor haar kind. En de moeder die het uiteindelijk altijd bij het rechte eind heeft. Ik gooi m’n kont tegen de krib, sputter wat frustrerende moeder/dochter woorden naar haar en stap het vliegtuig in.

Aangekomen op Schiphol komen de berichten over Mnt. Agung binnen en de honderden, duizenden gestrande reizigers. Maar zorgen zijn voor de dag van morgen en zolang mijn vlucht nog niet is gecanceld is, is er weinig om mij druk over te maken. Dacht ik… totdat het vliegveld in Denpasar daadwerkelijk op lockdown ging, mensen monddoekjes moeten inslaan en er 100.000 mensen zijn geëvacueerd. En zo zie ik mijn paradijselijke tripje in (vulkaan)as op gaan.

Aswolk voor de zon

Ik lig wakker door mijn jetlag, ik lig wakker omdat ik erin geloof dat dingen niet voor niets gebeuren. En ik lig wakker omdat de gevolgen voor de lokale bewoners in Bali groter zijn dan mijn eventueel geannuleerde pretreisje. Waar ik mij zorgen maak over de grote aswolk die mijn zon weg zal houden, kunnen 100.000 mensen hun huis verliezen, hun vee en daarmee hun bron van inkomsten kwijtraken en is de kans groot dat er zelfs doden vallen.

Ik spreek mijn vrienden die op Bali wonen, 70 km van de vulkaan vandaan en zij vertellen mij dat ze weinig tot niets merken van de ramp die zich niet ver van hun vandaan afspeelt. Aan mij nu de keuze om wel of niet te gaan op het moment dat mijn vlucht toch richting Bali gaat.

She’s Gotta Have It

Maar zoals ik al eerder schreef, zorgen zijn voor de dag van morgen dus gaat Netlix nu aan. De nieuwe serie van Spike Lee, She’s Gotta Have It. Een serie die mij nu nog meer aan het hart gaat daar het New York, Brooklyn, op haar mooist laat zien. Nola Darling, gespeelt door DeWanda Wise, is een kunstenares en naar eigen zeggen een ‘polyamorous pansexual’. Ze roteert drie mannen en een vrouw in haar liefdes/seks leven en leeft zoals ik en menig van mijn vrienden leven; van bijbaantje naar bijbaantje.

Maar de echte boodschap zit hem in de subtiele hints die Spike Lee zo smaakvol heeft weten in te brengen. Dit deed hij al in de gelijknamige film uit 1986 en dit doet hij nu weer door zijn manier van filmen, gebruik van muziek en het aansnijden van herkenbare, soms pijnlijke onderwerpen. Nola’s ontdekkingstocht naar een monogame relatie met een vrouw, haar worsteling met haar identiteit van donkere kunstenares, haar verlangen naar onafhankelijkheid en de continue strijd om brood op de plank te krijgen.

Lees ook onze trailertip over deze serie.

‘Modern-day lovestory’

De serie is een liefdesbrief aan New York waarbij Spike Lee voornamelijk vrouwelijke schrijvers heeft gebruikt voor deze 10-delige serie. Spike Lee zoekt expliciete grenzen op waarbij seks op een smaakvolle manier wordt neergezet. Waarbij er geen vraagtekens worden gezet bij het feit dat Nola drie mannen ‘ziet’ of wie ze zal kiezen. Want allemaal spreken ze een ander deel van haar persoonlijkheid aan en daarmee vervullen ze allemaal een andere rol in haar leven.

Een ‘modern-day lovestory’ over een struggling artist en haar verlangen naar verandering, naar meer, naar erkenning, naar acceptatie en naar avontuur. Herkenbaar? Dacht het wel. Maar dit alles is bij mij even op pauze gezet door een oprispende vulkaan in Bali! Bij de aftiteling van de laatste aflevering val ik eindelijk in slaap en droom ik over mijn eigen She’s Gotta Have It avonturen…

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt Nadine over haar avonturen in Amerika in de serie Nadine vs NY. Alle blogs van Nadine lees je hier. Volg de avonturen van Nadine ook op Instagram.

Lees verder