Nadine vs NY: Wie gaat er met een Oscar naar huis?

‘It’s my privilege, thank you’ is een van de kortste en meest bekende Oscarspeeches ooit. Joe Pesci ontving de award voor Best Supporting Actor in Goodfellas. Daartegenover staat de speech van Tom Hanks waarbij hij z’n hele opvoeding bedankte en zelfs per ongeluk de seksualiteit van een van z’n medescholieren uit de doeken deed: “Mr. Rawley Farnsworth, who was my high school drama teacher, who taught me to act well the part, there all the glory lies. And one of my classmates under Mr. Farnsworth, Mr. John Gilkerson. I mention their names because they are two of the finest gay Americans, two wonderful men that I had the good fortune to be associated with, to fall under their inspiration at such a young age.”

Verleid door een Champagne bad

Hoe mijn speech eruit zal gaan zien, is al sinds mijn achtste levensjaar bekend. Ik laat het echter nog even aan de verbeelding over. Alhoewel het nooit mijn droom is geweest wereldfaam te bereiken of aan de top van de Hollywood elite te staan, is een Oscar een kleine, grote droom. Wat niet iedereen weet is dat de winnaars van de Oscars worden gekozen door leden van de zogenaamde Academy. Om lid te worden van de Academy moet je speciaal door het bestuur worden uitgenodigd óf een keer eerder genomineerd zijn geweest voor een Oscar. Dit houdt in dat de Oscarwinnaars worden gekozen door een klein groepje, zo’n 6000 leden. Jaarlijks worden deze verleid met chocolademandjes, champagnebaden en privé-eilanden om ervoor te zorgen dat een film een nominatie krijgt.

La La Land danced her way to the top

Nadine Oscars
Ryan Gosling and Emma Stone in La La Land (2016). Photo by Dale Robinette

Op 24 januari werden de Oscarnominatie voor 2017 met de hele wereld gedeeld. Elk jaar weer worden deze met een combinatie van shock en vreugde ontvangen. En ook dit jaar was dat niet anders. La La Land kwam als grote ‘frontrunner’ uit de bus met maar liefst veertien nominaties. De enige andere films die dit recordaantal nominaties ooit behaalden waren Titanic en All About Eve.

De meningen zijn verdeeld over La La Land maar het genre musical-film heeft de harten van het publiek sneller doen kloppen. Ryan Gosling en Emma Stone zijn beiden genomineerd voor hun acteerprestaties en La La Land sleepte daarbij nog twaalf andere nominaties in de wacht.

Moonlight van Barry Jenkins kreeg acht nominaties, waaronder voor beste regisseur, Best Adapted Screenplay en Best Cinematography. De film won al eerder een Golden Globe voor beste drama. En als je naar een film zoals Moonlight kijkt, wat op dit moment zo’n relevant verhaal is, dan mag je deze niet met La La Land vergelijken. La la land is puur vermaak, Moonlight is zoveel meer maar ook zoveel anders. Moonlight speelt zich af in drie delen waarbij elk hoofdstuk zich focust op een andere fase in het leven van een donkere man die worstelt met zijn seksualiteit, geaardheid en plaats in de maatschappij. Een bijzondere film met een boodschap, een stukje educatie en een hoop emoties.

Nek-aan-nek race

Nadine Oscars
Casey Affleck and Michelle Williams in Manchester by the Sea © 2016 Amazon Studios

Fences van Denzel Washington, met vier Oscarnominaties, is gebaseerd op het bekende toneelstuk van August Wilson. Denzel speelt de hoofdrol, produceerde de film en regisseerde de acteurs. Al eerder kreeg hij de prijs voor beste acteur bij de SAG Awards. Nu is het een nek-aan-nek race met Casey Aflleck die de hoofdrol speelt in Manchester By The Sea. Voor dezelfde film, zes Oscarnominaties, ontving Michelle Williams een nominatie voor Best Supporting Actress. Het script klopt, Casey speelt de sterren van de hemel en Williams zet een krachtig, kwetsbaar en eerlijk personage neer.

Hidden Figures vertelt het waargebeurde verhaal van drie Afro-Amerikaanse wetenschapsters die voor NASA werkten. Wat eerst niet eens als potentiële Oscarnominatie, nu toch drie nominaties, werd gezien sleepte drie weken geleden de SAG-award voor Best Ensemble binnen. En plotsklaps werd Hidden Figures serieus genomen als film die zomaar een Oscar hier en daar zou kunnen winnen.

Volg Girls in Film op Facebook en blijf op de hoogte van Nadine haar avonturen.

Een nachtelijke feestje

Zondag worden al onze vragen beantwoord als Los Angeles helemaal in het teken staat van de Oscars. De mooiste jurken, opgedofte acteurs en bijzondere optredens zullen deze bijzondere dag domineren. Maar ook zal er hopelijk aandacht besteed worden aan de achillespees van Hollywood, aan de ongelijkheid voor gekleurde acteurs/filmmakers en aan de consequenties van een wereld onder het beleid van Trump. Al met al genoeg spanning en verrassingen om je nagels bij af te bijten en je haren uit je hoofd te trekken. Neem een RedBull-tje zodat je de nacht door kan komen. De Oscars worden vanuit LA uitgezonden, dus houd rekening met het tijdsverschil.

Vijf jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. Op Girls in Film vertelt ze hoe ze haar weg probeert te vinden als poldermodelletje in girl-next-door Amerika in de serie Nadine vs NY.  Alle blogs van Nadine lees je hier

Lees verder