interview met Sophie van de Poil
interview met Sophie van de Poil

Nadine vs Sophie van de Pol: Fucking Cola in Limburg #interview

Op een natte, ietwat troosteloze maandag middag ontmoeten twee girls in film elkaar in Amsterdam. Ik met roots in New York. Sophie van de Pol die de toneelschool in Maastricht volgde, met roots in Limburg. In de CoffeeCompany op de Ceintuurbaan, met de cd van Alain Clark op repeat, praten we over acteren, films, Limburg en Sophie haar nieuwste project Fucking Cola.

Theater vs Film

In 2014 studeerde Sophie af aan de Toneelschool in Maastricht in de richting theaterregie. Tijdens haar tweede jaar aan de Toneelschool maakte ze samen met Bart van de Woestijne de korte film Roest. Onder begeleiding van Sia Hermanides schreven ze het script en rondden ze de film, tot verbazing van menig toneelschool leraar, binnen 6 weken af. Door dit project realiseerde ze zich dat filmregie haar meer bekoorde dan regie voor het theater.

Ze mocht uiteindelijk afstuderen met een toneelstuk én een film. Uitzonderlijk voor de traditionele Toneelschool, maar een feest voor Sophie. ‘Ze lieten me heel erg vrij, maar ze konden me ook niet echt begeleiden in het maken van een film omdat de opleiding vooral gericht is op theaterregie. Daarom ben ik mensen van buiten school gaan zoeken die dat wel konden. School had me een beetje losgelaten, ze steunden me enorm maar ze wisten ook niet zo goed wat ze me me aan moesten.’

Filmtalent Limburg

Elbe Stevens werd haar coach en producent van haar afstudeerfilm Voor Je De Grond Raakt, die ze samen met Bart van de Woestijne schreef en zelf regisseerde. ‘Elbe heeft Cinesud opgericht en is een soort pionier op het gebied van film. Sinds het opzetten van Cinesud reist hij door heel het land en geeft hij kleine, achtergestelde gebieden de kans om lokaal projecten te ontwikkelen.

Elbe benaderde mij na het zien van Roest toen hij bezig was met het opzetten van Masterplan Filmtalent Limburg. Een regionaal platform waarbij ze drie jaar lang, elk jaar drie korte films uit de regio wilden produceren. Daar viel Voor Je De Grond Raakt onder en via hem zijn we aan de financiering gekomen. Hij was mijn begeleider buiten school.’

interview met Sophie van de Pol

Dingen leren

Na haar opleiding is Sophie aan het werk gegaan in verschillende functies in de filmwereld om contacten te leggen, het vak in de praktijk te leren en om zich even los te weken van de ‘academie bubbel’. ‘Ik wilde gewoon op een set staan en dingen leren.’ Ze deed klussen als figurantenbegeleiding en regieassistentie. Ze koos waar mogelijk voor projecten waarbij ze het meest ‘hands on’ kon zijn. ‘Ik wilde het hele proces meemaken, bij audities zijn, repetities bijwonen. Dat je net zoveel weet als de regisseur en dat ik ook mijn eigen inbreng zou mogen geven.’ Ze leerde veel van Aaron Rookus die ze hielp bij zijn One Night Stand film, Een Goed Leven.

‘Dat project was echt superleuk. Ariane Schluter en Jonas Smulders waren de hoofdrolspelers. Vooral van het repetitieproces van Aaron heb ik veel geleerd. Hij zit lang aan tafel met de spelers. Daarbij hebben ze het veel over de achtergrond en psychologie van de karakters. Op set gingen ze het dan voor het eerst echt spelen. Door al die achtergrondinformatie ontstond er direct een prachtige scene.’

Volg Girls in Film op Facebook voor meer interviews met jonge makers.

Fucking Cola

Ondertussen bleef Sophie schrijven, ontwikkelde ze haar eigen projecten en probeerde ze zoveel mogelijk met producenten in contact te komen. Zo schreef ze ook de korte film, waar ze nu funding voor aan het verzamelen is, Fucking Cola. Tijdens de toneelschool liep ze al met het idee voor de film, gebaseerd op haar neef die stottert. ‘Mijn neef is een paar jaar ouder dan dat ik ben en die stottert enorm. Hierdoor praat hij eigenlijk nooit en ken ik hem dus eigenlijk heel slecht. Hij komt naar alle verjaardagsfeestjes, doet overal aan mee, lacht op de juiste momenten. Hij is er gewoon helemaal maar wordt niet altijd als waardig behandeld, wat niet terecht is.

Ik wilde meer over hem te weten komen en hoe dingen voor hem voelen. Hoe hij zo’n feestje beleeft en waar zijn beperkingen liggen.’ Maar Sophie deelde haar idee niet meteen met haar neef. Eerst zorgde ze voor een volledig verhaal, een gebeurtenis om het onderwerp in te pakken. ‘De setting was al heel snel duidelijk. Het moest op een verjaardagsfeestje, één middag, één zondag, één plaats, alleen met die familie. Het begint met binnenkomst tot het moment dat hij een uitbarsting heeft.’ Volgende week begint Sophie met de casting waarbij ze specifiek op zoek is naar mensen die een Limburgs accent uit de mouw kunnen schudden.

Terug naar Limburg

Daarnaast is ze nu bezig met het schrijven, met coaching van Paul Jan Nelissen, van een nieuwe speelfilm die Andre van Duren (De Helleveeg) zal gaan regisseren, Blaosmuziek. De film gaat over een fanfare in Limburg tijdens de mijnsluitingen in de jaren ’70 met een vader/zoon verhaal erin verweven. Een complex verhaal waar Sophie met veel plezier haar tanden in heeft gezet.

En zo wordt ze daarmee ook weer teruggeworpen op waar haar passie voor film maken begon, Limburg. Het lijkt een terugkerend thema in haar projecten en waar ook een deel van haar kracht ligt. Want ook voor Fucking Cola heeft Sophie ‘zich laten inspireren door de kenmerkende huizen, het prachtige haast on-Nederlandse landschap en de gezellige Bourgondische sfeer met het vele praten, lekkere eten, wijntjes en grote tafels gevuld met lekkernijen,’ aldus IJswater films die de film produceert.

Sophie hoopt voor het einde van het jaar nog 6.000 euro op te halen om de film te realiseren waarna ze terug zal gaan waar het allemaal begon, Limburg….

Noot van de redactie: voor het maken van Fucking Cola loopt een actie bij Cinecrowd. Wil jij Sophie steunen om de film te maken, klik dan hier

Zes jaar geleden verhuisde de Nederlandse actrice Nadine van Asbeck van Amsterdam naar New York. In de serie Nadine vs NY vertelt ze hoe ze haar weg probeert te vinden als poldermodelletje in girl-nest-door Amerika. Ook spreekt ze jonge Nederlandse makers over hun passie en projecten. Deze keer een interview met Sophie van de Pol. Alle blogs van Nadine lees je hier

Lees verder