Nicole Tegelaar onderzoekt de drang naar schoonheid met een horrorfilm #interview

Nicole Tegelaar (27 jaar) is beginnend filmmaker. Eerder maakte ze de docu Van Rabat naar. Nieuwegein, die werd vertoond bij Makers van Morgen op NPO2. Momenteel werkt zij aan eerste fictie kortfilm Lippen. Een film over schoonheid en plastische chirurgie, gegoten in een absurdistisch jasje. Een kleurrijke, gestileerde, zwart-komische horrorfilm van vijftien minuten. Lees ons interview met Nicole Tegelaar.

Vertel eens wat over Lippen.

Lippen gaat over een kliniek voor plastische chirurgie die er een bijzondere manier van werken op nahoudt. In plaats van lippen, neuzen of andere lichaamsdelen mooier te maken door middel van fillers of chirurgie, werkt deze kliniek met een menselijke catalogus. De klant kiest de lippen uit die hij of zij wil, en vervolgens wordt degene met die lippen opgespoord en ontdaan van zijn of haar lippen.

interview met Nicole Tegelaar

Lily, mijn hoofdpersoon, wordt slachtoffer van deze kliniek. Nadat ze wakker wordt in een volledig zwarte kamer met verband om haar lippen, probeert ze te achterhalen wat er met haar gebeurd is. Vervolgens neemt ze op een bijzondere manier wraak.

Waarom deze film?

Nicole Tegelaar

Inspiratie voor de film komt deels voort uit onzekerheid over mijn uiterlijk. Het komt in periodes. Wanneer ik op mijn kwetsbaarst ben, vergelijk ik mezelf vaak met anderen (‘Hoe zou het zijn als ik haar neus of lippen had?’) en denk ik soms aan plastische chirurgie. Ik weet bijna zeker dat ik daar niet de enige in ben. Als ik naar beautyvloggers kijk die alles doen voor dikkere lippen, of op Instagram bekende moeders zie die zichzelf, en soms ook hun dochters ‘knapper’ photoshoppen, wéét ik dat ik niet de enige ben die zo met dit onderwerp bezig is.

Naast mijn periodes van kwetsbare onzekerheid over uiterlijk, heb ik ook periodes dat ik juist gefascineerd ben over het menselijke gedrag rondom dit thema. Met mijn film wil ik dan ook de drang naar schoonheid in vraag stellen, en het misschien clichématige (maar niet minder relevante) thema van de schoonheidsindustrie in een eigen, absurdistisch kader plaatsen.

Wat is je grootste droom op filmgebied?

Ik zou heel graag eens een film maken die geselecteerd zou worden voor een bekend Nederlands of Belgisch filmfestival. Dat vind ik al best spannend om te dromen.

BEKIJK DE DOCU VAN RABAT NAAR NIEUWEGEIN HIER

Welke film had je graag willen maken?

Wild At Heart van David Lynch. De perfecte combinatie van kitsch en ‘naar’. En als ik er nog eentje mag kiezen… Een hele bijzondere film vind ik Pieles van Eduardo Casanova, waarin we enkele mensen met een fysieke afwijking volgen en de vooroordelen zien waarmee zij in de maatschappij te maken krijgen. De decors en kleuren (lila, roze, mintgroen) zijn prachtig en zorgen in combinatie met het verhaal en de personages voor een bevreemdende sfeer.

Still uit Pieles

Met welke ‘girl in film’ zou je graag eens willen werken?

Ik kijk graag naar het werk van de New Yorkse kunstenares Petra Collins. Haar fotografie en videokunst is dromerig en vrouwelijk, vaak met een rauw, ongrijpbaar randje.

werk van Petra Collins

Lees ook: Annemarie Libbers; fascinatie voor personages die over lijken gaan.

Steun Lippen

Er loopt een crowdfundingcampagne ter financiering van Lippen bij Cinecrowd. Meer informatie hierover en manieren om Nicole te steunen lees je hier.

Lees verder