trailer voor coco
trailer voor coco

Nieuwe controversiële Pixar film is een ode aan Mexico #trailertip

Disney-Pixar heeft al sinds 2015 geen originele films meer uitgebracht. De trailer voor Coco lijkt daarom een beetje uit het niets te komen. In 2012 kwam Disney echter al in het nieuws omdat zij een trademark wilde aanvragen voor de originele naam van de film: Día de los Muertos (Dag van de Doden). Op internet braken er rellen uit. Día de los Muertos is namelijk de naam van de grootste feestdag van Mexico. Mensen vonden niet dat Disney daar eigendom over mocht nemen. Voor ons zou dat hetzelfde zijn als wanneer HBO copyright op Koningsdag aanvraagt. We zijn nu vijf jaar later en een nieuwe titel verder. Het ziet er naar uit dat Disney-Pixar notities heeft gemaakt, want de film is volgens de regisseur ‘een ware ode aan Mexico’.

De film zal in de originele versie volledig worden nagesynchroniseerd door een Latijns-Amerikaanse cast. De film draait om de jonge Miguel die grote fan is van gitarist Ernesto de la Cruz. Hij breekt in bij het mortuarium van de la Cruz en vindt daar de gitaar van de inmiddels overleden muziek legende. Als hij die aanraakt, wordt Miguel getransporteerd naar ‘Het Land van de Doden’. Tijdens zijn zoektocht naar de la Cruz, komt hij meer te weten over zijn eigen familiegeschiedenis.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer trailertips.

Cultuurkwestie

Día de los Muertos is de belangrijkste en meest bekende feestdag uit Mexico. Veel mensen noemen het de ‘Mexicaanse Halloween’ omdat deze op dezelfde dag valt. Día de los Muertos is echter een compleet ander soort feest. Met veel kleur, muziek en dans wordt de dood gevierd in plaats van gevreesd. Coco zal volgens Pixar veel originele Mexicaanse muziek bevatten, maar geen musical zijn.

Ook interessant

trailer tip wonder woman

Een staaltje girlpower in Wonder Woman #trailertip

Veel Mexicanen waren bang dat Disney alleen commercieel gewin uit de film wilden halen. Uiteindelijk waren er 15.000 handtekeningen verzameld om de trademark te stoppen. Regisseur Lee Unkrich (Toy Story 3), besloot uit vrees voor een boycot consultants aan te nemen om te zorgen dat de film zo ‘authentiek’ mogelijk de Mexicaanse cultuur weergaf. Eerder dit jaar is The Great Wall en vorig jaar verschenen God’s Of Egypt geflopt omdat zij werden beschuldigd van culturele ongevoeligheid.

Al eerder gedaan

Coco lijkt op basis van de trailer een visueel prachtige film te worden. Die jong en oud een uniek kijkje geeft in de magische wereld van Día de los Muertos. In november dit jaar komt de film uit. Het zal niet de eerste animatie film zijn over de feestdag vanuit een Amerikaanse studio. Drie jaar geleden kwam 20th Century Fox uit met The Box of Life van Mexicaanse regisseur Jorge Gutierrez. Deze is beschikbaar via bol.com, iTunes en YouTube.

Afbeelding: Coco Disney/Pixar still (2017)

Lees verder