Thuiskomen bij het nieuwe seizoen van Cold Feet
Cold Feet

Thuiskomen bij het nieuwe seizoen van Cold Feet

Twee weken geleden zapte ik op vrijdagavond een rondje. En plotseling was daar Cold Feet. Met nieuwe afleveringen. Seizoen zes dus. Met vijftigers in plaats van dertigers. Best grappig. Ik zat er dan ook vrij snel weer in.

Hoe zat het ook alweer?

Cold Feet is een Britse dramaserie met veel humor. Seizoen 1-5 werden uitgezonden van 1997 t/m 2003. Cold Feet gaat over drie stellen in Manchester en omgeving. Rachel en Adam zijn het ‘centrale koppel’ en de anderen zijn vrienden van respectievelijk Rachel (‘upper-middle’ class Karen en David) en Adam (iets meer ‘blue collar’ Pete en Jenny).

Ook interessant

The Americans

The Americans, waar spionnen net mensen zijn.

De serie is een beetje vergelijkbaar met Friends. In die zin dat het over het alledaagse leven gaat van zes mensen. In Cold Feet zijn de hoofdrolspelers alleen net een tandje ouder en met elkaar getrouwd. Hoewel dat laatste niet de hele tijd. Er wordt wel eens vreemdgegaan en ook scheiden is een thema (waar niet?). In het laatste seizoen overlijdt Rachel in een auto-ongeluk en door deze gebeurtenis komen de andere stellen weer bij elkaar.

Fantastische chemie

Ik heb van de eerste seizoenen zeker niet alles gezien. Wat me vooral bij staat is dat ik het een erg verfrissende serie vond versus het over the top Amerikaans Friends. De Britse accenten en verhouding tussen de ‘stiff upper lip’ David en Pete die goede vrienden zijn en de chemie die dat teweeg bracht, spraken me erg aan. Ook het feit dat in de serie voor veel mensen herkenbare thema’s voorkomen, maakt het echt(er). Denk dan aan het krijgen van (teelbal)kanker, groeien en uit elkaar groeien in relaties, puberzonen die helemaal geen zin hebben om voetbal met hun vader te kijken, midlife crisissen en volwassenen die hun ouders -tegen hun wil- in een bejaardenhuis willen onderbrengen.

Volg Girls in Film op Facebook voor meer kijktips.

Seizoen zes

Ik heb twee afleveringen gezien van het nieuwe seizoen. Dat was ook het moment waarop deze best kritische recensie verscheen in ‘the Telegraph’. En een aantal van de kritische punten die genoemd worden, zijn misschien wel terecht. Zoals een enorme hoeveelheid aan verhaallijnen en de kinderen die wellicht de focus van de hoofdrolspelers halen. En ook de rauwheid die bij de eerste seizoenen echt uniek was, is dat nu niet meer. Voor mij voelde de eerste twee afleveringen echter wel als thuiskomen. De vriendschap tussen de hoofdrolspelers is tot op het bot voelbaar. Deze mensen kennen elkaar tot in den treure, zijn door dik en dun gegaan en blijven dat doen. Dat is mooi.  En herkenbaar. De karakters zijn ook weer zo authentiek neergezet dat je meteen een soort van band met hen voelt. En dat met de stad Manchester als achtergrond, blijft toch anders dan het geijkte Londen, maakt het voor mij een prima serie om naar te kijken.

Seizoen zes wordt uitgezonden op NPO3 op vrijdagavond om 20.30 uur. Hieronder de trailer:

Kijk alle seizoenen terug op de site van NPO.

Foto boven artikel: cast van seizoen zes. Foto: Big Talk Productions© ITV

Lees verder